După cutremurul din 4 martie 1977 lucrurile au luat-o razna la noi. Treptat-treptat s-au instalat sărăcia, lipsurile de toate felurile. După vizita aceea din China unde fusese revoluția culturală, Nicolae CEAUȘESCU a lansat niște teze la Mangalia care schimbau totul în teorie socialismului științific. Așa a debutat foamea, prin:
- lipsa cărnii în galantare,
- raționalizarea zahărului și uleiului,
- exportul masiv de alimente,
- scăderea puterii de cumpărare,
- apariția puiuților de tip frații PETRĂUȘ,
- statul la coadă cu zilele,
- vânzarea numai a pâinii vechi,
- construirea de fabrici de mâncare,
- prefigurarea circurilor foamei.
Într-o țară unde agricultura atinsese niște recorduri extraordinare era de neimaginat că populația îndură lipsuri greu de descris.
Au apărut și bancuri. Se zice că unul intră într-o brutărie și întreabă:
- Pâine aveți?
Vânzătoarea îi răspunde:
- Da. Avem pâine de azi, de ieri și de alaltăieri. De care vreți?
- Vreau dpuă pâini de azi.
- Veniți poimâine. Ăi răspunse vânzătoarea.
Lumea se așeza la coadă la orice. Nici nu se știa ce alimente vor veni și doar dacă se vedea că vine o mașină în spatele magazinului, imediat se făcea coadă. Oamenii își puneau și copilașii să stea cu orele la coadă.
Nu se găsea unt.
Nu se găsea carne.
Nu se găsea brânză.
Nu se găsea ulei,
Nu se găsea salam.
Nu se găsea nimic.
Banane nu erau.
Portocale nu erau.
Mere nu erau.
Lămâi nu erau.
Cartofii aveau mult pământ.
Ceapa era stricată.
Roșiile erau obosite.
Castraveții erau mănați.
Se formase un sistem de pile și de relații, iar cei descurcăteți aveau cam de toate. Ceilalți sufereau ți îndurau în tăcere, resemnați. Era o mare contradicție între ceea ce spunea conducătorul și realitatea de zi cu zi. Deja după un timp se crease o economie paralelă, cu o producție de carne și de legume care nu avea nicio legătură cu ceea ce era în scriptele statului. Se creșteau porci. Se fura în draci din CAP-uri, din GAS-uri și din fabricile unde se prelucrau alimentele. Oamenii se văita că nu au de niciunele, dar frigiderele le erau pline. Pe mine Revoluția din 1989 m-a prins cu un porc tăiat abia băgat în frigider, porc crescut în Adunații Copăceni la un amic. Și ca mine erau mulți. Frigul și foamea au fost cele două cauze ale căderii lui CEAUȘESCU, el fiind asociat cu toate relele din țară.
(27 aprilie 2018)
No comments:
Post a Comment