Monday, December 5, 2016

Obsesia fraudării

Există de la un timp încoace o paranoie, nu obsesie a fraudării alegerilor. Există nenumărate modalități de a frauda alegerile parlamentare și românii sunt unii dintre cei mai mari maeștri ai genului. În istorie ai fost alegerile din 19 noiembrie 1946, PNL și PNȚ fiind trecute cu scoruri ridicole, iar Blocul Partidelor Democratice obținând  84,10 așa cum a obținut FS-l în 1990...
Fraudarea la urne este un proces vechi de când lumea. Constă în introducerea de buletine de vot precompletate. Un ins are un buletin de vod precompletat. Îl dă unui prost. Acesta ia de la secție un buletin virgin. Îl bagă în buzunar. Introduce în urnă buletinul precompletat. Iese și dă contra unei sume buletinul virgin din buzunar. Procedeul este ineficient din moment ce presupune nenumărate astfel de persoane care să facă gestul de atâtea ori câte voturi fraudate se dorește a obține. Chestia cu introducerea de voturi cu brațul în urne este și vulgară și porcească. Turismul electoral este acum mai greu de practicat. De când se face verificarea de CNP și votul multiplu este restricționat. Riscurile sunt prea mari și trebuie găsite metode și tehnici cu mult mai științifice, mai fine și mai eficiente. Probabil metodele de fraudare la urnă se mai practică din moment ce unii reușesc un astfel de management că realizează un vot la sub 5 secunde per votant.
Fraudarea din pix se face la numărătoarea de voturi. Eu am văzut cu ochii mei o astfel de furăciune și l-am demascat pe nemernic, un bătrânel la care nici nu m-aș fi așteptat, dar care s-a dovedit a fi hoț de meserie. Nu este greu să se facă o astfel de fraudare și sunt sigur că s-a practicat conștient deși unii au spus că a fost numai o eroare accidentală din faptul că procesele verbale se încheie târziu în noapte la secțiile de votare. Nu acolo este locul unde se face frauda. Dacă ne imaginăm o structură arborescentă cu nivelul de bază ca fiind secțiile de votare, centralizările se fac din aproape în aproape pe nivelurile superioare ale arborescenței, nivel de comună, de oraj, de judet și ultimul nivel este cel central. Deși există chei de control, acestea se ocolesc, pentru că există o adevărată știinșă de a deforma realitatea. Îmi amintesc că se vorbea de un institut de statisctică de sub Mauzoleul lui Lenin care avea menirea de a falsifica datele statistice, pentru că falsificarea realității nu se face oricum, ci cu cap. Așa și în caziul trucării din pix. Nu înseamnă că se ia dintr-un loc și se pune în altul. Sunit niște corelații. Se fac înregistrări paralele. Uneori se vorbea că Ceaușescu avea zero voturi împotrivă, zero voturi anulate la el în circumscripție. Totul era 100% la el. Dar eu aveam prieteni care erau la secțiile de votare de la el din circumscripție și la numărătoarea de voturi te luai cu mâinile de cap ce-i scriau muncitorii iubiului lor conductor.
Fraudarea prin calculator este o problemă foarte complicată, care trebuie analizată cu mare atenție. Îmi aduc aminte cum prin 2004 unul dintre candidații la alegerile prezidențiale urla ca din gură de șarpe despre fraudarea alegerilor prin software. Au început tot felul de demersuri și s-a tunat și a fulgerat dar ca orice chestie, la noi nu a mers până la capăt. După 2004 problema a murit. Una este să te fure alții și alta este să furi tu pe alții, mi-a zis un practicant de alba-neagra după ce i-am câștigat încrederea și chiar mi-a dezvăluit secretele meseriei lui. În acestă zonă, numai dacă nu se vrea nu se fraudează. Se știe demostrat matematic faptul că orice produs software chiar dacă este testat la un nivel de acceptatibilitate foarte ridicat, tot rămâne cu elemente care au capacitatea de a distorsiona rezultatele. Încă nu există posibilitatea de a verifica matematic corectitudinea unui produs software. Dacă erorile aleatoare de programare, de proiectare, de definire, de testare, încorporate ale produsului software afectează rezultatele deși nu se încadrează în zona de erori voite de fraudare, prin efectele lor, tot fraudare se cheamă. Să nu uite nimeni că date  verificate în paralel de 3 ori au generat catastrofe în aeronautică și DoD a introdus Total Data Quality Management. Nu există certitudinea de nicio sămânță că în absența unui management al calității datelor de intrare, a produsului software, dar și a rezultatelor, nu apar germenii unei fraudări cu consecințe nefaste nu asupra procesului de prelucrare, ci asupra configurării parlamentului, care aduce decizii în contradicție cu opțiunile majorității reale.
În opinia mea, nu cred că acum sunt condișii pentru a dirija procese de fraudare. Există neregularități care se corectează fie prin refacerea de calcule, fie prin compensări de natură statistică. Între 2016 și 1946 este un decalaj de 70 de ani, nu și o cizmă așezată de-a latul pe grumazul românilor.


(05 decembrie 2016)

No comments:

Post a Comment