Interviu cu Andrei Nilgesz, marele culturist
De câțiva ani mă bucur de prietenia în rețeaua de socializare cea mai frecvent utilizată de prietenia culturistului Andrei Nilgesz, pe care l-am urmărit cu deosebit interes. Rezultatele lui și ceea ce postează pe facebook m-au impresionta. Am luat hotărârea să-i iau un interviu, pentru a face cunoscute detalii din activitatea lui, pentru că experiența lui Andrei trebuie cunoscută și mai ales, folosită de toți cei care încep să meargă pe drumul culturismului. Ca și la alte interviuri, am notat II -Ion Ivan și AN - Andrei Nilgesz. Deci, să începem.
II - Când ai intrat într-o sală adevarată de culturism?
AN - Am intrat într-o sală de culturism adevarată în urmă cu 15 ani. Îmi amintesc și acum emoțiile ce le-am avut când am intrat în sala, cu idealuri că într-o zi voi avea și eu mușchi ca și acei culturiști pe care i-am văzut în reviste sau in filme.
II - Ai avut un antrenor sau ai fost autodidact?
AN - Pe vremea aceea nu erau atât de mulți antrenori ca și acum, nici Internet și atâtea surse de informare ca acum. Prin urmare a trebuit sa ma descurc singur. Priveam la cei experimentați din sală cum execută exercițiile și îi copiam.
II - Cum te-ai documentat pentru a lucra cât mai corect?
AN - Îmi amintesc că la chioșcurile de ziare apărea o revistă de culturism alb-negru, o dată pe lună. O citeam din scoarță în scoarță, admiram culturiștii din imagini și încercam să pun în practică antrenamentele și sfaturile lor.
Dar una e teoria și alta este practica. Îmi antrenam doar anumite grupe musculare, altele le neglijam. Nu mă antrenam sistematic. Mă antrenam doar de sezon, câteva luni primavara și vara, apoi făceam pauze câte 5-6 luni. A fost perioada cand au trecut ani și nu am mai fost la sală.
Dar de 4 ani mă antrenez regulat și de 3 ani particip la competiții. Am început această perioadă cu domnul Nagy Janos și cu domnul Borza Calin, persoane ce au crezut în potențialul meu și m-au ajutat mult!
II - Ai avut un idol?
AN - Pe atunci se difuzau filmele cu Arnold. Am fost impresionat de fizicul lui, în special de brațe. Vroiam și eu să am brațe bine lucrate ca ale lui, să arăt bine, dar nu mi-a trecut niciodata prin minte ca aș concura vreodată.
II - Cum te antrenezi?
AN - De 4 ani ma antrenez sistematic, regulat. Încerc să fac totul ca la carte și cu cât trece timpul descopăr mereu că mai am de invățat multe, că mai e mult de lucru. Antrenamentele mi le-am grupat în felul urmator:
Luni - umeri și trapez
Marți - cvadriceps și gambe
Miercuri - piept și triceps
Joi - spate și biceps
Vineri - umeri și trapez
Sâmbătă - femurali, fesieri și gambe
Duminică - zi de odihnă
Durata unui antrenament e undeva intre 1½ -2 ore, depinde ce grupe musculare lucrez și tipul de antrenament, dacă merg pe volum sau intensitate. Însă în perioada precompetiționalî timpul se prelungeste, pentru că mai adaug ședinte de cardio, saună și ajung să petrec în sală și 3 ore.
II - Când ai mers prima data la un concurs?
AN - Primul concurs la care am mers a fost Trofeul Hercule ce se ține în Oradea anual și asta a fost acum 12 ani. Pâna atunci am văzut sportivi de performanța, dar în reviste. Domnul Nicolae Giurgi, a fost invitat să facă o demonstrație și a ridicat sala in picioare. Am rămas uimit de ce am văzut pe scenă.
II -Care este modul tău de antrenament pentru o competiție?
AN - Încep pregatirea pentru o competitie cu 3 chiar 4 luni înainte.
Lucrez mai mult la aparate și scripeți, pentru a izola cât mai bine grupa musculară ce vreau sa o lucrez. Introduc în antrenamente superseturi, triseturi, sau superseturi antagoniste. Daca competitia e într-o sambată, ultimul antrenament îl am în ziua de joi. Vineri doar mănânc și mă odihnesc, oricum nu aș face altceva pentru că sunt epuizat, stors de puteri.
II - Cum te evaluezi? Faci masuratori, filme, fotografii?
AN - Cântarul, oglinda sunt reperele mele de evaluare și fotografiile din care îmi dau seama dacă sunt bine sau nu.
AN - Când îmi pregătesc programul liber ales, mai întâi îmi caut melodia. Dacă am melodia ce îmi place, îmi construiesc mișcarile și pozițiile în sincron cu aceasta.
II - Ce simți când esti pe treapta cea mai înalta a podiumului?
AN - E greu de descris în cuvinte ce simt... Sunt o multime de sentimente și gânduri ce mă învăluie. În acele momente uit de tot drumul greu ce l-am parcurs, de sutele de ore de antrenament, de dieta drastică la care m-am supus, la sacrificiile ce le-am facut, la durerile fizice în urma antrenamentelor sau a acidentărilor. Imi vin in minte doua cuvinte, am reusit! si faptul ca fetita mea va fi mândră de mine!
II - Care sunt culturiștii români cu care ești în legatură? Ce ai învațat de la ei?
AN - Țin legatura cu multiplul campion Remus Heredeu. Pe lângă bagajul de cunoștințe ce l-a acumulat de-a lungul anilor, este un om amabil, gata oricând să te ajute.
II - Ai certificat de antrenor de fitness-culturism?
AN - Da, am absolvit ABC Fitness School Bucuresti in iulie 2014, obtinanad diploma de Intuctor Acreditat Fitness!
II - Ce planuri ai pentru anul 2017?
AN - Mi-am propus ca în anul 2017 să fac pauză competițională și să mă axez mai mult pe antrenamente personale cu clienții.
II -Care este mottoul tău după care te calauzești?
AN - Să nu renunți nicioadată la visul tău, indiferent în ce domeniu lucrezi. Nu va fi ușor. Viata te va îngenunchea de mai multe ori, te va pune la pământ, dar daca nu renunti, tot ea iți va oferi clipe și momente în care vei prinde putere să mergi mai departe, până în ziua în care iți vei îndeplini visul!
II - Ce sfaturi dai tinerilor care doresc sa-ți urmeze exemplul?
AN - Pentru rezultate maxime, trebuie să se antreneze, să se odihnească și să mănânce corespunzator. E nevoie de multă răbdare, perseverență, dedicație, disciplină.
II - Oradea este un centru puternic al culturismului românesc. Cum îți explici succesele culturiștilor de acolo?
AN - Probabil pentru că aici sau pus bazele culturismului românesc prin domnul profesor Lucus Iosif.
II - Ai avut și momente grele în viata ta de sportiv? Cum le-ai depașit?
AN - Da, acum 2 ani cand am avut un acident la coapsa stângă. M-am pregătit tot pentru acest concurs ce a avut loc in Hamburg, însa am avut un sezon lung de competiții și am forțat ca să mai particip și la această competiție și am făcut rupturi fibrilare ce au generat cheaguri de sânge pe coapsă cu 3 zile înainte de concurs. Am suferit 3 intervenții chirurgicale și am stat in spital 2 saăptamâni. Am crezut atunci ca nu voi mai avea șansa de a umbla normal, pentru că nu mai putem mișca piciorul, nu il puteam îndoi de la genunchi. Era ca paralizat. Ar fi multe de povestit, dar nu vreau să îmi mai amintesc prin ce dureri și chin am trecut. Însa familia a fost langa mine, a fost cea care ma ajutat să îmi revin și prietenii apropiați.
II - Daca ar fi sa mulțumești cuiva pentru cariera ta de culturist, care sunt cei carora le datorezi ceva din ceea ce ești?
AN - In primul rând, mulțumesc familiei mele și lui Dumnezeu! Apoi, mulțumesc în special familiei Megaproteine, domnilor Cosmin Vaschi și Cristian Guias pentru tot sprijinul neconditionat ce mi-l oferă, pentru sponsorizare, pentru susținere, pentru încrederea acordata! Prietenilor și tuturor acelora care au avut mereu o vorbă bună pentru mine, m-au incurajat și susțnut, vreau să le mulțumesc.
II - Andrei, mă bucur că am avut posibilitatea de a realiza acest interviu și îți mulțumesc foarte mult că ai acceptat să purtăm acest dialog.
(07 decembrie 2016)
No comments:
Post a Comment