Friday, August 12, 2022

Profesorul Ioan ROXIN de la Université de Franche-Comté

Pe profesorul Ioan ROXIN îl cunosc din vremea studenției lui, de când era în anul al II-lea la Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică, de la seminarul de programare în limbajul COBOL pe care-l conduceam la grupa unde el era student. Pentru că el a început viața de student la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică și în urma unei intervenții brutale la o plenară a PCR din 29 iunie 1977, aceasta a devenit începând cu anul anul universitar  1977 -1978 Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică, Ioan ROXIN a terminat altă facultate decât cea pe care o incepuse.
Studentul Ioan ROXIN era cunoscut printre profesori ca fiind un student de excepție, cu note foarte mari, o prezență specială în seminarii, apreciat de asistenți și cu activitate rodnică la cercurile științifice studențești. Și în căminul studențesc era cunoscut Ioan ROXIN, dar și în bazele de practică agricolă unde în fiecare toamnă se mergea, Ioan ROXIN se făcea remarcat prin seriozitate și prin abordarea muncii din agricultură, căci el era obișnuit cu munca, ceea ce-l făcea apreciat în rândul cadrelor didactice.
Dar să o luăm în prezentarea profesorului universitar Ioan ROXIN cu începutul.
Ioan ROXIN s-a născut la data de 4 septembrie 1954 în Salonta, Bihor. 
A urmat cursurile Școlii Generale în intervalul 1961 - 1969. A fost premiant în fiecare an, iar numele său a apărut la rubrica rezolvitorilor de probleme din Gazeta matematică, revistă de mare ținută științifică, dar deosebit de accesibilă, care se adresa elevilor din școala generală și din liceu.
Între anii  1969 - 1974 a urmat Liceul Pedagogic Iosif VULCAN din Oradea și a terminat ca șef de promoție. În anul 1973 a câștigat premiul al II-lea la faza pe țară a olimpiadei de matematică de la Constanța, prilej cu care a trecut Carpații, a văzut Bucureștiul și Marea Neagră. Tot în anul 1973 a beneficiat de o excursie în Franța, unde a vizitat Parisul, Normandia și Bretania. După terminarea liceului, a fost repartizat învățător la școala din satul bihorean Lugașu de Sus, dar în același an 1974, a dat admitere și a fost declarat admis la Institutul Pedagogic din Oradea, Facultatea de Matematică-Fizică și a devenit student. El  a obținut  în sesiunile de examene foarte multe note de 10 și doar o singură notă de 9 la examene. 
În 1976, la concursul național studențesc de matematică Traian LALESCU a întâlnit un student de la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică din București și discuțiile cu acesta legate de calculatoare, cibernetică, informatică, programare, l-au determinat pe Ioan ROXIN să abandoneze facultatea de Matematică-Fizică a Institutului Pedagogic din Oradea și să dea admitere la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică din Academia de Studii Economice București. În anul 1976 devine student în anul I al acestei facultății, pe care o termină în anul 1980 ca șef de promoție. În cei patru ani de facultate a obținut numai note de 10 și o singură notă de 9. Poziția de șef de promoție  i-a dat dreptul ca la repartiție să opteze pentru un post,  la Institutul de Cercetare în Informatică - ICI. A lucrat ca analist - programator la ICI și în Centrul de Calcul al ASE, iar din anul 1982 a devenit asistent universitar la Catedra de Cibernetică Economică din ASE, unde a lucrat pe această poziție până în 1990. După Revoluția din Decembrie 1989 lucrurile s-au schimbat în învățământul superior și Ioan ROXIN a devenit lector universitar în 1991 și conferențiar universitar în 1992.
În anul 1986 Ioan ROXIN este admis la doctorat și lucrează sub îndrumarea profesorului Ludovic TOVISSI la teza intitulată Metode şi tehnici de calcul statistic al resurselor şi consumurilor de resurse energeticepe care o susține în luna octombrie, anul 1991.
A obținut o bursă de nouă luni la Institutul Național de Științe Aplicate din Lyon - Franța, pentru o diplomă de studii aprofundate în Ingineria informaticii și provocarea intelectuală de a lucra într-un laborator de cercetare științifică în domeniul multimedia, l-a determinat să rămână în Franța.
Ioan ROXIN a parcurs pas cu pas toate treptele din învățământul superior până să ajungă la cea mai înaltă treaptă în anul 2017, aceea de  Professeur des universités, Classe exceptionnelle, așa cum este denumită în țara sa de adopție, Franța.
În anul 1998 a devenit conferențiar universitar în cadrul  l'IUT de Belfort-Montbéliard.
În anul 2004 a susținut teza de abilitare cu tema Multimedia et Web sémantique au service de l'apprentissage.
În anul 2005 a devenit profesor universitar la UFR STGI Belfort-Montbéliard. Prin decret al Primului Ministru pentru activitatea sa universitară Ioan ROXIN, în anul 2007 a fost numit Cavaler, iar în anul 2016 a fost numit Ofițer al Ordinului Palmes Académique.
Pentru munca de cercetare derulată în intervalul 2010 - 2014, Ioan ROXIN a primit diploma de excelență și în 2014 a primit diploma de cercetare și încadrare doctorală.
În anul 2011 a devenit profesor universitar clasa I la UFR STGI Belfort-Montbéliard, iar din 2017 a obținut clasa specială de profesor universitar. 
Din anul 2014 a fost ales și în 2016 a fost reales, director al laboratorului de cercetare ELLIADD, laborator unde lucrează 80 de cadre didactice, 4 ingineri de cercetare și 90 de doctoranzi.
Pentru a atinge aceste niveluri a desfășurat o intensă activitate de cercetare științifică, o muncă asiduă cu studenții în sălile de curs și în laboratoarele de seminarii, publicat rezultatele cercetărilor sale în reviste de specialitate, dar și cursuri universitare destinate studenților. Ioan ROXIN este prezent în bordurile științifice ale unor conferințe prestigioase de specialitate și de asemenea, este prezent cu lucrări extrem de valoroase în secțiunile  conferințelor.
Ioan ROXIN a participat în echipe  pentru soluționarea a numeroase probleme de cercetare științifică, iar aici exemplific cu proiectele:
  • SCOPANUM este un proiect pe doi ani, destinat definirii strategiilor de comunicare în gestionarea crizelor post accidente nucleare folosind rețelele sociale, pentru a oferi procedurile de urmat. Profesorul Ioan ROXIN a fost coordonatorul acestui proiect.
  • SCOLA este un proiect cu durata de trei ani, pentru realizarea unei platforme destinate achiziției de cunoștințe și de competențe matematice pentru elevi de clasa a IV-a.
  • TeleRegion SUN este un proiect cu o durată de trei ani, coordonat de Comisia Uniunii Europene și privește un mod eficient și unitar de folosire a site-urilor de către cei ce le accesează. A avut parteneri din patru regiuni: Rhône-Alpes, Lombardie, Catalogne et Baden-Württemberg
Profesorul Ioan ROXIN este ancorat în problemele de mare actualitate ale tehnologiilor informatice, iar lucrările elaborate de el reflectă dinamica domeniului
În perioada în care a fost cadru didactic în catedra de Cibernetică Economică din România, Ioan ROXIN a publicat lucrări precum: MS-DOS : memento de comenzi, de 48 pagini, în Edituta ASE, București, 1990, avându-i autori pe Gheorghe DODESCU și Ioan Roxin, Facilitati ale sistemului de operare in planificarea si executia lucrarilor pe calculatoarele din familia Felix-C : pentru uzul studentilor, 1986, avându-i autori pe Marius BĂCESCU și Ioan ROXIN, lucrare de 72 pagini, Editura ASE, București, Programarea minicalculatoarelor in limbajul Fortran 77 : vol. 1, avându-i ca autori pe Ion Gh. ROȘCA, Gheorghe DODESCU, Constantin APOSTOL, Afrodita IORGULESCU, Valer ROȘCA, Ioan ROXIN, lucrare de 134 pagini, publicată în editura ASE 1990,   Programarea minicalculatoarelor in limbajul Fortran 77 : vol. 2, avându-i ca autori pe Ion Gh. ROȘCA, Gheorghe DODESCU, Constantin APOSTOL, Afrodita IORGULESCU, Ion SMEUREANU, Valer ROȘCA, Ioan ROXIN, lucrare de 171 pagini, publicată în editura ASE 1990, Programe aplicative : culegere de probleme : uz intern, avându-i ca autori pe Ioan ODĂGESCU,  Pavel NĂSTASE, Ion IVAN, Rodica MIHALCA, Ion ROXIN, Ion SMEUREANU, R. MÎRȘANU, Ion DOBRE, Vasile PETROVICI, lucrare de 431 pagini, prublicată în Editura ASE, în anul 1984, Culegere de probleme la disciplina sisteme informatice si banci de date : S.G.B.D. Socrate-Mini si Socrate-Felix, având ca autori pe Constantin IONESCU, Marius BĂCESCU, Gheorghe SABĂU, Traian SURCEL, Ioan ROXIN, Ilie TAMAȘ, Ion LUNGU, Ion SMEUREANU, Ion TEODOR, Vasile AVRAM, lucrare de 134 pagini, publicată în Editura ASE în 1989.
În 1991, a elaborat și publicat împreună cu colegii săi Ioan ODĂGESCU, Ion SMEUREANU cartea de 136 pagini intitulată Viruși informatici și bombe logice, pe care au publicat-o la Editura ALDO din București.
După stabilirea în Franța, Ioan ROXIN a continuat să țină legătura cu colegii din univeristățile românești, ceea ce s-a concretizat prin dezvoltarea de colaborări interesante în cadrul unor programe de cercetare.  Ioan ROXIN nu a uitat locurile de unde a plecat și a colaborat cu profesorul Ion SMEUREANU, cu tinerii cercetători Liviu COTFAS, Camelia DELCEA, R. BALOG-CRIȘAN, C. IOANĂȘ, H. DĂRĂȘTEAN, A. STAN la elaborarea unor lucrări cu care   au participat la conferințe de informatică și ale căror lucrări se găsesc publicate în volumele acestor conferințe.

De-a lungul anilor, Ioan ROXIN a elaborat numeroase cărți, articole, comunicări la conferință și cursuri pentru studenți, lucrând în echipă, ceea ce arată capacitatea sa de a colabora cu alți specialiști pentru a realiza materiale valoroase, care pun în evidență soluții originale obținute de autori în procesul de cercetare științifică, dar și efectuarea unei documentări aprofundate, care să arate că totul are baze solide. Analizând lista cu lucrările unde apare numele lui Ioan ROXIN, din multele zeci de lucrări, numai câteva îl au pe Ioan ROXIN ca singur autor, ceea ce înseamnă că el știe să lucreze în echipă și că lucrările de cercetare științifică de mare complexitate se realizează numai în echipă. Exemplific aici cu lucrări precum:

ROXIN, Ioan, MERCIER, Daniel (2005), Multimédia, les fondamentaux : introduction à la représentation numérique (+1 CD-Rom). Vuibert, 2005, 274p.

Ioan ROXIN a fost de-a lungul anilor, profesor invitat al unor universități din Tampere - Finlanda, Oradea, București, Cluj - România, Toluca - Mexic, Hiroșima, Tsukuba - Japonia, Hanoi - Vietnam, Toronto - Canada, Beirut - Liban.
Ioan ROXIN a fost invitat să prezinte comunicări în ședințele plenare ale unor conferințe științifice importante precum: Intelligence artificielle centrée sur l’humain, 22 mars 2021, Université d’Oradea, Benefits & Risks of Artificial Intelligence, Innovation, Entrepreneurship and Society Conference, Centre for Research in Communication and Social Innovation, 31 July 2020, Cluj-Napoca, 2019,  L’intelligence et la stupidité artificielle. Le jeu de l’imitation , Hypertextes et Hypermédias. Produits, Outils et Méthodes (H2PTM), 16 - 18 Octobre 2019, Montbéliard, Semantic Web and Philosophical Engineering”, The 14th International Conference on Informatics in Economy, Education, Research & Business Technologies, 30 April - 03 May, 2015, Bucarest, Web sémantique et organisation des connaissances, Colloques Săptămâna științei, Mai 2012, Université d’Oradea.
În data de 27 mai 2013 profesorul Ioan ROXIN a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Oradea, ca recunoaștere a meritelor sale științifice excepționale în domeniul informaticii.
Ioan ROXIN este unul din marii români care au plecat de pe plaiurile noastre și prin muncă asiduă au reușit să evolueze în plan științific și profesional, calitățile lui remarcabile fiindu-i recunoscute nu numai de colegii de catedră sau de laborator, dar și de comisiile de evaluare care i-au acordat calitatea de profesor universitar de cel mai înalt nivel din Franța. Ioan ROXIN face cinste școlii de informatică economică din România al cărei absolvent este și este dovada vie că această școală este deosebit de valoroasă prin specialiștii de înaltă clasă pe care i-a scos de pe băncile ei în cei peste 55 de ani de existență. 
Ioan ROXIN a ajuns un profesor universitar excepțional datorită muncii sale neîntrerupte în domeniul multimedia, datorită fundamentelor solide pe care și-a construit întreaga carieră, căci drumul său a însemnat excelență în toate etapele. El a fost un elev excelent. El a fost un student excelent. El a fost un doctorand excelent.
Înainte de orice, Ioan ROXIN se dovedește a fi un coleg excepțional și un om cu calități care îl impun în fața celorlalți și cu care atât cei cu experiență în domeniu, cât și cei care sunt la început de drum își doresc să lucreze, căci în compania profesorului și cercetătorului Ioan ROXIN, au certitudinea că vor obține cele mai bune rezultate și obiectivele pe care și-au propus să le realizeze sunt caracterizate prin certitudine.
Succesul în carieră al lui Ioan ROXIN este datorat faptului că el și-a concentrat întreaga activitate pe un număr restrâns de domenii de interes, foarte strâns legate între ele și nu a părăsit niciodată domeniul informaticii. Este important de identificat cuvintele cheie din cărțile, articolele, proiectele de cercetare ale lui Ioan ROXIN și se va vedea că acestea sunt multimedia, Internet, rețele, hypertext, obiecte și semantic web. 
În lumea științifică din Franța și nu numai, Ioan ROXIN este o prezență activă prin proiectele de cercetare în care este angrenat, prin conferințele de specialitate  la care participă și prin materialele pe care le publică. El este făuritor de școală de multimedia, căci numeroase generații de absolvenți îi datorează formarea în acest domeniu lui Ioan ROXIN și acest lucru se vede și din colaborările pe care el le are cu foștii lui studenți, ajunși la rândul lor specialiști redutabili în domeniul multimedia. Internetul conține nenumărate aprecieri ale absolvenților care au fost studenții săi și se vede că profesorul Ioan ROXIN a însemnat foarte mult în formarea lor ca specialiști.




(12 august 2022)



1 comment:

  1. Domnul profesor Ioan ROXIN, este om cu niste calitati remarcabile, de exceptie, deosebit din toate punctele de vedere, nu numai profestional, ci si uman. Calitatea umana i se oglindeste in cea profesionala. A fost si este un model de urmat pentru multe generatii, un pedagog desavarsit.
    Va multumesc pentru publicarea acestui articol, pe care l-am citit cu mare placere si bucurie!

    ReplyDelete