Tuesday, February 8, 2022

Reingineria portalurilor, o muncă titanică, dar necesară

Orice portal este gândit la un moment dat pentru a avea o anume funcționalitate, numai că multe se schimbă în timp și aici mă refer la:
- problematica abordată,
- modul de a face actualizarea,
- criteriile de regăsire a informației,
- tehnologiile utilizate,
- creșterea calității.
Reingineria nu este o operație care se face zilnic, ci numai atunci când ne dăm seama că structura portalului este neomogenă, iar regăsirea informației a devenit extrem de dificil de realizat. Reingineria:
- cuprinde întreg portalul,
- aduce schimbări radicale,
- rezultatul este un portal absolut performant.
Când am construit site ionivan.ro am avut ca obiectiv realizarea unei comunicări cu studenții și am căutat să realizez o organizare a lui încât fiecare student să găsească acolo exact ceea ce-l interesa. Nu am avut inițial gestionarea numărului de click-uri, căci interesul meu era direcționat spre alte aspecte, mai ales spre realizarea de conținut digital, cât mai mult cantitativ, care să răspundă cerințelor studenților, în concordanță cu activitățile lor.
Acum, după trecerea anilor, s-au modificat multe. Mi-am impus utilizarea de diacritice, alinierea textelor și identificarea informațiilor cu un număr de click-uri cât mai redus, să zicem două click-uri.
Am încercat în ultima lună să fac și o interfață cu identificarea informațiilor doar printr-un singur click, numai că concluzia la care am ajuns este că site-ul meu fiind neomogen, o astfel de abordare nu prea merge. 
A face reinginerie de portal înseamnă:
- a lua toate componentele portalului,
- a stabili corelații între conținut și frecvențe de referire,
- a stabili o structură arborescentă regulată, omogenă,
- a defini reguli de definire la ramura arborescenței,
- a defini regula unică de revenire de la frunze spre părinte sau spre rădăcină.
Dacă portalul are 1.000 de componente, volumul de muncă este foarte mare căci fișierele trebuie redefinite ca elemente de accesare și dacă nu au fost create cu conținut de a fi redefinite, trebuie făcut acest lucru, căci altfel toate fișierele ce s-ar vrea referite devin fișiere necunoscute.
Reingineria presupune testarea fiecărei modificări efectuate pentru a nu ne găsi în situația unor componente referite și inaccesibile sau pentru a nu pierde compăonente. Ca lucrurile să fie clare, noua interfață trebuie să includă un buton spre vechea interfață, pentru a nu apare situația că un utilizator nu vrea să acceseze componente cu portalul care a fost supus reingineriei, ci cu vechea formă. Dacă nu se oferă acestă posibilitate, utilizatorul va utiliza un alkt portal, căci are balta pește.
(08 februarie 2022)

No comments:

Post a Comment