Pentru mine culturistul Gabriel FEHER este o adevărată revelație prin faptul că am ajuns foarte repede la același numitor comun în ceea ce privește solicitările mele de a completa articolul despre activitatea sa și acum de a realiza acest interviu. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să adresez rugămintea câte unui sportiv de a mă sprijini în realizarea completărilor sau în realizarea unui interviu și totul a rămas la faza de proiect, fără să înțeleg motivația abordării acestui mod de colaborare la acei sportivi. Dar să lăsăm aceste aspecte laoparte și să intrăm în problematica interviului pe care mi-am propus să-l reralizez cu culturistul
Gabriel FEHER, un campion cu vastă activitate, a cărui prezență în mediul online, alta decât rețelele de socializare, este sumară, datorită faptului că autorii de conținut digital aleargă după rating, iar activitatea de sportiv a lui Gabriel FEHER nu conține acele elemente care să dea nota de senzațional specifică faptelor negative. Sportivul Gabriel FEHER merge la antrenamente, participă la competiții, are grupe de elevi pe care le instruiește, toate acestea având în spate muncă, disciplină, rigoare, știință, niciuna dintre acestea nefiind generatoare de rating specific scandalurilor cu care se hrănește mass-media. Răspunsurile lui Gabriel FEHER au în față acronimil GF, iar întrebările mele au acronimul II de la Ion IVAN.
II: Să lămurim un aspect. Ce înseamnă concret campion absolut în culturism? Are ceva în comun cu campionul absolut de la gimnastică?
GF: Competițiile de culturism se desfășoară pe mai multe categorii, la unele contează doar greutatea, iar la altele greutatea dar și înălțimea. De exemplu, dacă la o competiție sunt șase categorii diferite la disciplina culturism, la finalul competiției din toți cei șase învingători al acelor șase categorii se alege doar unul care este campionul absolut, adică cel mai bun dintre cei mai buni. La gimnastică clasamentul și totodată campionul absolut se decide în funcție de notele pe care le primesc sportivii și totalul punctelor acumulate la sfârșitul competiției, la culturism nu se dau note în schimb există un punctaj care decide clasamentul sportivilor și în același timp deținătorul titlului de campion absolut.
II: Este corect să-l numim campionul campionilor?
GF: Da este corect. Pentru că și ceilalți de pe locurile 1 sunt campioni, însă cel care s-a impus în fața acestora este campionul campionilor.
II: Câștigătorul trofeului Mr. Olympia este un campion absolut?
GF: Mr.Olympia fiind cea mai mare competiție din lume este normal ca acel sportiv care obține acest titlu să fie numit și campionul absolut.
II: Dacă analizăm rezultatele campionatelor de la Sibiu din anul acesta câți campioni absoluți au fost?
GF: Dacă luăm în considerare toate categoriile și disciplinele prezente la campionatul national din acest an unde au fost prezenți juniori, junioare, seniori, seniorie, masters femei și masters bărbați, totalul campionilor absoluți este de 35.
II: De ce toată lumea așteaptă să vadă cine este campionul absolut?
GF: Campionul absolut fiind de fapt cel mai bun dintre cei mai buni este normal ca lumea să aștepte să vadă cine este cel care obține acest titlu.
II: Noi românii avem niște expresii precum cel mai bun dintre cei mai buni? Aici intră și campionul absolut?
GF: Se folosește destul de frecvent la noi expresia "cel mai bun dintre cei mai buni".Evident că aici este vorba de campionul absolut.
II: Tot atât de bine avem și expresia cel din urmă, dar nu ultimul. Care este conotația în culturism pentru această formulare?
GF: La competițiile de culturism când vine vorba de câștigarea categoriei cel al cărui nume și număr de concurs se va striga ultima dată va fi cel câștigător, adică cel din urmă este de fapt cel dintâi.
II: Și acum să vedem care au fost competițiile unde ai obținut titlul de campion absolut?
GF: Primul titlu de campionul absolut l-am obținut în anul 2013 la a douăzeci și cincea ediție a competiției MR.NAPOCA. Al doilea titlu și în același timp cel mai important la nivel național l-am obținut în anul 2015 fiind desemnat CAMPION NAȚIONAL ABSOLUT AL ROMÂNIEI. Al treilea titlu l-am obținut tot în 2015 fiind câștigător absolut al CUPEI ROMÂNIEI la culturism și culturism clasic. Al patrulea titlu a venit tot în 2015 unde am fost câștigatătorul absolut al CUPEI FEDERAȚIEI la culturism și culturism clasic. Am încheiat anul 2015 cu al cincilea titlul de campion absolut câștigând din nou titlul de MR.NAPOCA. Al șaselea titlu de genul acesta a venit în anul 2018 la competiția MARIN CLASSIC. Sezonul competițional al anului 2019 l-am început prin câștigarea celui de al șaptelea titlu de campion absolut în cadrul competiției CUPA CENTENARULUI UNIVERSITĂȚII CLUJ-NAPOCA. Al optulea și totodată cel mai important titlu de campion absolut a fost cel din federația INBA/PNBA(INTERNATIONAL NATURAL BODYBUILDING/PROFESIONAL NATURAL BODYBUILDING unde am reușit să câștig titlul de CAMPION EUROPEAN ABSOLUT, primind pe această cale și CARDUL PRO ceea ce însemnă ATLET PROFESIONIST și obținând calificarea la cea mai mare și cea mai râvnită competiție naturală a lumii și anume MR.OLYMPIA NATURAL DE LA LAS VEGAS.
II: Ce a însemnat pentru culturistul Gabriel FEHER să fie campion absolut?
GF: Să fiu multiplu campion absolut înseamnă o satisfacție și o realizare uriașă pe plan personal dar și profesional pe care mi-o doream încă de când am participat prima dată la o competiție și nu aveam nici un dubiu în privința faptului că nu o să am parte de aceste realizări.
II: La ce se așteaptă ceilalți concurenți din partea unui campion absolut la următorul concurs din același an?
GF: Este normal ca majoritatea celorlalți concurenți să spere și să își dorească ca un campion absolut să nu se prezinte și la următoarele competiții din același an, iar în cazul în care se va prezenta sunt conștienți de fapt că este mare probabilitate să se impună din nou.
II: Anu 2015 a fost pentru Gabriel FEHER un an special. De ce?
GF: În anul 2015 am reușit să obțin un asemenea rezultat pe care nimeni nu l-a obținut până acuma la nivel național, mai exact sunt singurul culturist român al tuturor timpurilor care în același an și sezon competițional a câștigat ABSOLUTUL la CAMPIONATUL NAȚIONAL, la CUPA ROMÂNIEI și la CUPA FEDERAȚIEI.
II: Cât de mult trebuie să muncești pentru a fi campion?
GF: Când vine vorba de mine răspunsul este FOARTE MULT sau exact atât până să fiu campion, de altfel primul titlu de campion național l-am obținut în anul 2011 după 10 ani de practicare al acestui sport.
II: Cât de mult trebuie să muncești pentru a fi campion absolut?
GF: Să ajungi campion absolut este un nivelul superior comparativ, nu a fi doar campion așa că și munca este una superioară și pe măsura obținerii acestui rezultat.
II: Care sunt punctele forte ale lui Gabriel FEHER într-un concurs?
GF: Momentan am ajuns la acel nivel la care consider că experiența acumulată este unul din punctele mele forte. Când vine vorba de fizic simetria musculară, inserțiile musculare lungi, delimitarea, claritatea și separarea grupelor musculare sunt un alt avantaj pe care-l am. Încheieturile de grosime medie sunt și ele în avantajul meu. Mai presus de toate calitatea musculară și cantitatea de grăsime corporală foarte scăzută este punctul meu forte cel mai mare. Când vine vorba de alte aspecte pozitive din timpul unei competiții, siguranța de sine și atitudinea generală de învingător pe care o am este un alt punct forte. Datorită experienței și a multor ore de exersare, felul în care pozez și îmi etalez mușchii din diferitele poziții constituie un alt punct forte pe care îl am. Când vine vorba de pozare mă avantajează pozițiile din lateral și cele cu spatele spre arbitrii.
II: Dar punctele slabe?
GF: Nu era rău dacă aș fi avut talia mai mică și claviculele mai late. Consider că am o talie medie și la fel și claviculele, iar din cauza asta unele poziții în care mă aflu cu fața spre arbitrii sunt ușor în dezavantajul meu dar se zice că uneori imperfectul înseamnă perfect.
II: La mai toate competițiile ai concurat la categoria bb classic up to 180 cm. Care este explicația, din moment ce apar culturiști care se întorc acasă din competiții cu multe medalii?
GF: Încă de când am început să particip mai serios la competiții mi sa recomandat disciplina culturism clasic iar pentru înălțimea de 177 cm pe care o am categoria în care m-am încadrat a fost cea de bodybuilding classic up to 180 cm. Un alt motiv pentru care mereu am vrut să rămân în această categorie este faptul că marea parte a celor mai buni concurenți se încadrează în această categorie iar eu mereu mi-am dorit să "mă lupt"cu cei mai buni.
II: În anul 2019 ai obținut calificarea de a participa la concursul Mr. Olympia Natural la las Vegas. Care este semnificația acestei calificări pentru culturistul Gabriel FEHER?
GF: Această calificare înseamnă foarte mult pentru mine și este un pas și o posibilitate mare pentru a ajunge la cea mai mare competiție naturală din lume.
II: Am introdus cuvântul NATURAL. Adică?
GF: Să fi culturist natural în primul rând semnifică faptul de a fi cinstit cu tine însuți si a nu te minții, în al doilea rând să fi cinstit și sincer cu cei din jur, în special cu prietenii și cu cei apropiați sau cu oricine chiar dacă nu ai cu ei nici o tangență, iar în al treilea rând să mergi cu capul sus, cu mintea, cu sufletul și cu corpul curat la orice competiție la care toată lumea știe că se fac teste antidoping prin diferite modalități. Necontând pentru tine prea mult asta atâta timp cât ști că ești "curat"și nu ai folosit nici o substanță nepermisă. Fiind 100% culturist natural înseamnă ca oricând la orice oră să fi "curat" și să accepți cu lejeritate așa cum sunt dispus să o fac eu, adică să fiu supus oricărui tip de test antidoping.
II: Din discuțiile noastre am văzut că ești foarte mândru de faptul că ești un culturist 100% natural. Explică, te rog, cum vine aceasta.
GF: În acestă lume în care consider și majoritatea specialiștilor consideră că 99% din cei care într-adevăr arată bine nu sunt naturali, mi se pare normal să fiu foarte mândru de mine că mereu am fost și sunt 100% natural și în același timp am obținut și acele rezultate despre care vă vorbeam mai sus.
II: Cum reușești să fi 100% natural acum când există atâtea tentații?
GF: Punctul și gândul de pornire care mereu a existat chiar si în momentul de față "FIERBE ÎN MINE" este acela că mereu am vrut să FIU DIFERIT, SĂ FAC CEVA DIFERIT, SĂ ȘTIU ÎN PRIMUL RÂND ÎN SINEA MEA ȘI PENTRU MINE CĂ SUNT DIFERIT ȘI O SĂ OBTIN ACEL CEVA PE ACEA CALE NATURALĂ PE CARE 99% NU AR REUȘI SĂ O FACĂ. NICIODATĂ NU AM VRUT SĂ FIU "ÎN ACEAȘI OALĂ CU CEILALȚI" în concluzie datorită acestor lucruri "reușesc să fiu 100% natural acuma când există atâtea tentații"!!!
II: Se vede o diferență între culturiștii 100% naturali și restul?
GF: Normal că se vede, în primul rând majoritatea culturiștilor naturali niciodată nu vor putea avea o masă musculară atâta de mare ca și cei care folosesc anumite substanțe. Un culturist natural niciodată nu o să aibă umeri și trapezi superiori mari, plini și rotunzi. Pielea culturiștilor care folosesc substanțe este uleioasă și este mai întinsă dând senzația de "gata să pleznească".
II: Juriile sesizează diferențele?
GF: Orice arbitru și mai ales cei experimentați sau orice sportiv cu experiență ar trebuie să observe diferențele.
II: Am înțeles că ajutoarele vin să corecteze deficiențe ale zestrei genetice. Așa să fie?
GF: Zestrea genetică nimeni și nimic nu o poate schimba și dacă întrebarea se referă la substanțe atunci ceea ce se știe este faptul că "ajutoarele" pot doar să accentueze, adică să grăbească timpul de dezvoltare musculară și în același timp mărimea dezvoltării musculare.
II: Cum caracterizezi zestrea ta genetică?
GF: Sunt de părerea că zestrea mea genetică este una peste medie.
II: Cât este de la natură și cât este muncă efectuată științific?
GF: Consider că procentul de 40% este de la natură și celelalte 60% sunt muncă efectuată științific.
II: Un culturist natural trebuie să muncească mai mult, evoluția sa este mai lentă?
GF: În general culturiștii care sunt cu adevărat sportivi dedicați indiferent că sunt naturali sau folosesc substanțe muncesc aproximativ la fel de mult, însă evoluția practicanților pe cale naturală este cu mult mai lentă.
II: Cum se acționează pe diferitele categorii de mușchi?
GF: Antrenamentul, coapselor, femuralilor, feselor și ai spatelui fiind grupe musculare mari au nevoie de un volum mai mare de antrenament și implică în mare parte folosirea exercițiilor de bază care sunt exerciții compuse iar încărcătura fiind una destul de mare pentru aceste grupe musculare.Pieptul, umerii și abdomenul fiind grupe musculare de mărime medie au nevoie de exerciții compuse în proporție de aproximativ 60% iar pentru restul de 40% se vor folosi exerciții secundare. Grupele mici precum triceps, biceps, trapez, antrebraț și gambe răspund mai bine unor stimuli din partea unor exerciții secundare sau uniarticulare.
II: Ai secrete legate de antrenamente?
GF: Nu am secrete și nici nu îmi place să fiu secretos mai ales când știu că pot să ajut pe cineva. Când vine vorba de antrenamente și de acea sau acele grupe musculare pe care doresc să le îmbunătățesc dau prioritate maximă din toate punctele de vedere, adică le antrenez când sunt cel mai odihnit fizic și mental iar după antrenamentul acestora evit timp de cel puțin 4 zile chiar și cea mai mică implicare al acestor grupe musculare în acțiunea altor exerciții sau grupe antrenate. În general mă antrenez instinctiv, adică după fiecare exercițiu ceva sau CINEVA îmi spune exact care este următorul exercițiu pe care trebuie să-l fac. Fac legătură mereu între anatomie musculară și fizică. În general acord importantă maximă executării stricte al exercițiilor dar uneori când efectuez un exercițiu de bază la care pot folosii greutate mare îmi permit să neglijez puțin strictețea execuției în favoarea posibilității folosirii unei greutăți mari care la urma urmei contează în dezvoltarea musculară.
II: Dar de alimentație?
GF: Alimentația "curată", cum o numim noi culturiștii, calculată precis în funcție de necesarul și nevoile fiecăruia indiferent de perioada anului în care ne aflăm și aplicată pe termen lung este cu siguranță cel mai important aspect când vine vorba de culturism de performanță. Consider că unul din aspectele importante legate de nutriție este cel de a mânca exact ce trebuie, cât trebuie și când, ce și cât trebuie și să nu VARIEZI PREA MULT ALIMENTAȚIA!!! Și nu uitați că "MÂNCAREA NU TREBUIE NEAPĂRAT IUBITĂ CI TREBUIE MÂNCATĂ, NOI UNUL PE CELĂLALT TREBUIE SĂ NE IUBIM DAR ATENȚIE SĂ NU NE MÂNCĂM!!!"
II: Că vorbim despre culturistul natural, care sunt cinci dintre calitățile acestuia?
GF: În primul rând este nevoie de ceva să te motiveze foarte mult pentru a putea rezista și rămâne natural pe o perioadă lungă de timp. Trebuie să ai mereu mintea limpede și să conștientizezi că această cale de practicare al acestui sport este calea cea mai sănătoasă dar pentru asta este nevoie să ți foarte mult la sănătatea ta pe termen lung. Este nevoie de multă muncă și sacrificii pentru a progresa și a putea obține rezultatele care o să te motiveze și în același timp o să te mulțumească pentru a putea rămâne în acest "joc". Probabil unul dintre cele mai importante calități fizice ale unui culturist natural este sau ar fi de mare folos să fie așa, iar aici vorbim despre un sistem hormonal superior, mai pe înțeles dacă nu ai un nivel corespunzător de testosteron în primul rând din punct de vedere genetic,dar ajutând în acest sens și prin alimentație și cu întregul stil de viață, șansele să te dezvolți din punct de vedere muscular peste medie sunt destul de scăzute. O altă calitate foarte importantă este răbdarea pe care dacă o ai pe termen lung cel mai probabil o să poți face multe cu ajutorul ei.
II: Care sunt cele 5 defecte pe care nu trebuie să aibă un culturist natural?
GF: Când vine vorba de antrenamente un culturist natural nu trebuie să cadă nicidecum în capcana supraantrenamentului, adică dacă te antrenezi intens tot ce depășește 90 minute în afară de încălzire și stretching cel mai probabil însemnă un minus pentru progresul tău. Un alt aspect ar fi să nu te antrenezi de fiecare dată la fiecare antrenament până la epuizare. Nu ai voie niciodată să te gândești la faptul că fiind practicant al culturismului pe cale naturală nu o să poți să ajungi foarte sus și să fi foarte bun din cauză că tu nu ești "ajutat" de anumite substanțe! Nu ai voie să te compari niciodată cu nimeni, adversarul pe care tu mereu trebuie să-l autodepășești ești tu însuți! Nu ai voie să permiți nimănui să îți saboteze progresul, așa că acele lucruri sau persoane despre care observi că te trag în spate trebuie să le elimini din viața ta într-un mod elegant dar sigur!
II: Se împacă titlul de culturist campion absolut cu calitatea de culturist natural?
GF: Evident că se împacă titlul de culturist campion absolut în calitate de culturist natural.
II: Se vorbește de limitre care dacă sunt atinse, trecerea la următorul nivel înseamnă folosirea de componente care îl fac pe culturist să nu mai fie 100% natural. Cum stau lucrurile în realitate?
GF: Într-adevăr fiecare individ iar aici vorbim în mod special despre sportivi, are o limită genetică naturală de dezvoltare a masei musculare care la un moment dat nu poate fi depășită indiferent ce s-ar face atât timp cât nu se apelează la alte lucruri care nu țin de natural. Unii ajung departe sau destul de departe și pe cale naturală, iar alții nu pot obține mare lucru, acest aspect depinzând foarte mult de genă dar și de implicarea fiecărui individ în parte.
II: Acum desfășori activitate de personal trainer. Le ceri elevilor să fie 100% naturali?
GF: Eu nu pot să oblig și nici măcar să cer nimănui să rămână 100% natural, însă mereu le explic să înțeleagă și ei că această cale naturală este cea mai bună cale din toate punctele de vedere și în special când vorbim de viață de calitate pe termen lung.
II: Au ei răbdarea necesară de a vedea rezultate ceva mai lente față de cazul în care ar folosi elemente stimulatoare, nu neapărat interzise, dar nici prea departe de a fi interzise?
GF: Unii sunt răbdători, alții mai puțin, dar nu știu să fi avut vreun elev care să fi folosit asemenea substanțe. Mă implic suficient pentru ei ca rezultatele obținute să-i motiveze într-un asemenea fel încât să nu fie împinși spre alte tentații de cât cele naturale.
II: Ești foarte mândru că ești culturist natural. De ce? Care sunt avantajele, dar costurile?
GF: Atâta timp cât știu că pot fi diferit de marea parte a practicanților mi se pare normal să fiu mândru de mine pentru că de fapt acesta este și scopul să fiu pe cât posibil diferit dar diferit în sensul bun, ceea ce am și reușit, iar când vine vorba de competiții de multe ori m-am impus 100% natural în fața unor asemenea sportivi care unii dintre ei au și recunoscut că nu sunt naturali. Cu toții știu că cel mai mare avantaj al practicării acestui sport pe cale naturală este sănătatea care la urma urmei este mai importantă decât toate, iar când vine vorba de costuri financiare practicarea pe cale naturală este mai puțin costisitoare de cât cealaltă variantă.
II: Am urmărit live derularea campionatului de culturism de la Sibiu și pe marginea din dreapta a ecranului laptopului defilau schimburi de mesaje între cei care urmăreau și ei competiția și vreau să spun că m-a uimit frecventa cu care se folosea cuvântul plastic, ce evidenția elemente artificiale, forțate în pregătirea unor concurenți. Ce părere ai?
GF: Exact acesta este unul din motivele principale pentru care am renunțat să mai particip la competițiile din Federația Română de Culturism și Fitness. Aproximativ între anii 2006 și 2017 Agenția Națională Antidoping și-a făcut treaba destul de bine la competițiile din FRCF ceea ce mie mi-a convenit de minune știind că mereu am fost natural, însă din păcate din 2018 încoace nu s-a mai întâmplat ceea ce i-a împins pe mulți sportivi dar și pe antrenori care au început să se prezinte la competiții cu sportivi care nu erau în liga mea naturală ceea ce mi se pare absolut normal să nu mai accept să particip la aceste competiții. De altfel sunt un tip căruia îi plac al naibii de mult lucrurile corect "curate" și cinstite indiferent de împrejurări!!
II: Care sunt sacrificiile făcute să ajungi aici, căci intervalul 2003 -2020 include cea mai frumoasă perioadă din viata ta?
GF: Am făcut foarte multe sacrificii de-a lungul acestor ani. În general familia și părinții mei erau și sunt la curent cu aproape tot ce se întâmplă cu mine și spun "aproape tot" pentru că de unele sacrificii nici ei nu știau, iar asta doar pentru ca să nu își facă griji sau sau să le fie milă de mine. PE ACEASTĂ CALE CA DE FIECARE DATĂ CÂND AM POSIBILITATEA,VREAU SĂ LE MULȚUMESC DIN SUFLET PENTRU TOT CE AU FĂCUT PENTRU MINE,IAR MAI MULT DE ATÂT CHIAR NU SE PUTEA,DECI CA SĂ MĂ ÎNȚELEGEȚI PĂRINȚII MEI MEREU AU FOST ȘI SUNT EXEMPLARI!!!🤗😘🤗 Întorcându-mă la subiectul legat de sacrificiile pe care le-am făcut trebuie să vă spun că pentru a reuși să ajung până aici de cele mai multe ori am fost nevoit să renunț la aproape tot și la aproape toată lumea în afară de DUMNEZEU, FAMILIE și SERVICIU. Întradevăr această perioadă a fost o perioadă foarte frumoasă din viața mea dar ceea ce simt momentan este acel sentiment că perioada care va urma va fi una și mai frumoasă.
II: Ai avut un idol?
GF: Idolul meu în general este OMUL CORECT, CINSTIT,LIPSIT DE RĂUTATE,CARE AJUTĂ ATUNCI CÂND AI NEVOIE DE EL ȘI CU SUFLET MARE!!! Iar când vine vorba de un sportiv preferat din garda veche al cărui fizic este idealul multora aș aminti de FRANK ZANE, iar un al doilea preferat și în același timp concurent actual este PETER MOLNAR.
II: Cum te documentezi?
GF: În primii ani nu aveam acces la internet așa că citeam orice revistă sau articol unde se vorbea despre bodybuilding și "absorbeam" orice informație primită de la oameni despre care îmi dădeam seama cu ușurință că sunt pricepuți. Sunt de părere că cele mai multe lucruri le poți învăța interacționând cu oamenii care sunt cu adevărat în acest domeniu, dar care sunt corecți și cinstiți.
II: Cum îți structurezi antrenamentele?
GF: Mi-am dat seama de-a lungul anilor că de cele mai multe ori primul antrenament al săptămânii, adică cel din ziua de luni este mai bine să fie unul doar de cardio, în felul acesta îmi intru cu mult mai bine în rutina antrenamentelor.De obicei nu am un program fix în care este bătut în cuie ca într-o anumită zi să antrenez și să combin de fiecare dată aceleași grupe musculare. De obicei într-o săptămână îmi antrenez intens și în mod prioritar doar jumate din mușchii corpului, iar cealaltă jumătate va fi antrenată la intensitate medie sau uneori chiar mică sau în cazuri rare chiar deloc. Următoarea săptămână inversându-se prioritățile. După aproximativ 8-9 săptămâni de antrenamente obișnuiesc să iau o pauză totală de la antrenamente din toate punctele de vedere pentru a-mi favoriza refacerea despre ceea ce tot mai mult îmi dau seama cât de importantă este, iar înainte cu 5 săptămâni de o competiție foarte importantă nu mi-e frică să iau o pauză de o săptămână, ba din contră știu că asta mă va ajuta să fiu într-o formă și mai bună. De cele mai multe ori antrenez spatele cu umărul posterior, pieptul cu abdomenul, partea inferioară separat într-o altă zi, umerii anteriori cu umerii laterali și cu trapezul superior, iar triceps cu biceps și cu antebrațe. Am mai spus-o asta și o repet din nou că am foarte mare grijă ca mai ales după ce pentru o anumită grupă de mușchi am susținut un antrenament intens, ca acea grupă să nu contribuie cel puțin 4 zile în acțiune altor grupe musculare, iar aici vorbim de unul din aspectele și prioritățile importante ale refecerii musculare.
II: Ce cărți citești?
GF: Singura carte de specialitate pe care am citit-o și am studiat-o de la cap la coadă cu mare atenție este "ANATOMIA UNUI CORP PERFECT" scrisă de culturistul francez FREDERIC DELAVIER, cartea fiind tradusă în 21 de limbi și vândută în peste 450.000 de exemplare. În rest citesc orice informație legată de acest sport iar dacă "îmi trage cu ochiul", adică mi se pare ceva util și interesant atunci studiez și mai în amănunt informația respectivă, ajungând de multe ori să pun și în practică ceea ce știu deja în teorie.
II: Ce muzică asculți?
GF: În general nu sunt împotriva unui anumit tip de muzică, însă îmi place muzica de calitate și de multe ori despre un om îți poți da seama într-o oarecare măsură ce fel de om este când vine vorba de civilizație și educația pe care o are, din muzica pe care o ascultă. Atunci când mă antrenez îmi place muzica rock precum Linkin Park sau Hip hop-ul sau în general acel tip de muzică pe care atunci când o asculți simți că vrei să "îndoi fiarele"
II: Ai carnet de conducere?
GF: Dețin carnet de conducere categoria B din anul 2008.
II: Ce hobby ai?
GF: Îmi place să îmi petrec timpul în aer liber și dacă este posibil la soare, un aspect foarte important pentru a fi energic și sănătos. Îmi place apa, aerul curat și natura. Iubesc animalel si am crescut cu ele încă de mic. Îmi plac diferitele sporturi sau activități sportive dar frecventez destul de rar alte sporturi pentru că nu vreau să îmi cresc riscul de accidentare. Îmi place să urmăresc în special marile competiții sportive și la fel și pe eroii acestora. Poate asta nu ține de hobby dar trebuie să o spun că îmi place să îmi petrec timpul sau să mă distrez în preajma oamenilor de calitate.
II: Cum îl vezi pe Gabriel FEHER peste 5 ani?
GF: Din punct de vedere al carierei sportive și evident dacă și Dumnezeu o să vrea în următorii 5 ani o să devin sau sper să devin CAMPION MONDIAL ABSOLUT la NATURAL BODYBUILDING si cel puțin medaliat la cea mai mare competiție naturală din lume, MR.OLYMPIA NATURAL de la LAS VEGAS. Iar când vine vorba de viața personală mi-ar plăcea ca tot în acest timp să îmi întemeiez și o familie și să fim fericiți împreună.
II: Dar peste 10 ani?
GF: Îmi doresc ca peste 10 ani să fiu în primul rând sănătos și fericit alături de cei dragi și familie, să fiu un om și un sportiv sau un fost sportiv competitiv împlinit pe toate planurile, să fiu în continuare un om și un sportiv exemplu pentru toată lumea și în special pentru generația tânără pe care să o văd dornică de rezultate mărețe, oferindu-le ajutor și sprijin pentru a-și îndeplini obiectivele si nu în ultimul rând să trăiesc și să-i îndemn și pe cei din jur să trăiască cu DUMNEZEU, DOAMNE AJUTĂ ȘI NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU!!!🙂
Îi mulțumersc frumos lui Gabriel FEHER pentru că prin răspunsurile lui a lămurit multe dintre problemele care îi frământă pe tinerii care vor să practice culturismul așa cum scrie la carte, fără a intra în coliziune cu regulamentele de derulare a concursurilor.
(23 septembrie 2020)
No comments:
Post a Comment