Sunday, May 17, 2020

Folosirea profesioniștilor în marile decizii

Un manager adevărat știe:
- să definească un obiectiv,
- să-și asume responsabilitatea realizării lui,
- să se înconjoare de specialiști adevărați,
- să definească inputul,
- să stabilească outputul de la specialiști,
- să ceară rigoarea soluțiilor.
Îmi amintesc că acum vreo 15 ani în urmă un Ț, mare sculă pe basculă dorea dotarea elevilor cu 1.000.000 de laptopuri de 100USD bucata. Era o investiție de 100 milioane USD și totul părea perfect. Atunci am solicitat un punct de vedere de la cei mai tari specialiști din zona calculatoarelor, pe o pagină semnată de ei. Aceștia au spus NU și au venit cu argumente legate de:
- calitatea laptopurilor de 100USD când în piață erau de 500 -1.000USD,
- mentenanța milionului de laptopuri,
- modul de utilizare căci aveau autonomie limitată,
- necesitatea de a face instalații în clase cu prize și fire suspendate sau pe sub podea,
- fiabilitatea și resursele extrem de limitate ale acelor laptopuri le făceau aproape inutilizabile.
Venind cu argumentele din partea celor mai avizați specialiști să NU se achiziționeze acele 1.000.000 de laptopuri, s-a venit cu soluția de a se oferi sume care să permită achiziționarea de laptopuri performante, chiar dacă nu erau atât de multe, dar a căror autonomie să nu impună investiții în școli, imposibil de realizat, iar mentenanța să nu fie o povară.
Sunt sigur că dacă și în vremuri de pandemie ar fi fost consultați cei mai buni specialiști, aceștia sub semnătură ar fi oferit:
- un graf GANT,
- o listă de activități,
- restricțiile de respectat,
- necesarul de resurse.
Improvizațiile și politicianismul au dus la cazul Suceava, la ambiguitățile și indeciziile din educație, unde  soluțiile oferite sunt nefericite și care sunt făcute să mulțumească doar pe cei fără apetență spre studiu. este exact ca în vremurile comuniste când se raporta 102% promovabilitate, căci erau luate în calcul și scaunele din clase care trebuiau să promoveze și ele.
Am admirat întotdeauna managerii care își recunosc limitele, nu strigându-le în gura mare la piață și la gară, ci adunând în jurul lor pe cei mai buni specialiști, cerându-le soluții și mai ales, având puterea de a prelua dintre soluțiile lor una pe care să o aplice și să recunoască faptul că nu este soluția lui, ci a celor mai buni specialiști. Acesta este managerul adevărat!


(17 mai 2020)

No comments:

Post a Comment