Tuesday, February 25, 2020

Remus Octavian Mihăiță, culturistul despre care trebuie să se vorbească

Culturistul Remus Octavian Mihăiță era năcut în data de 15 octombrie 1977. A studiat la Universitatea Transilvania din Brașov. A muncit foarte mult și munca i-a fost răsplătită prin pozițiile ocupate în clasamente sau pe podiumurile de concurs.
El a aparținut zodiei balanță care îi caracterizează pe culturiști astfel:
Cei născuți în zodia balanței au suplețe în a se orienta și deciziile pe care le iau, le sunt în totalitate favorabile. Au orientare spre lucrurile precise, în care cantitatea este corelată riguros cu calitatea. Le place foarte mult simetria. Ori de câte ori au o problemă de rezolvat, nativii din balanță se documentează complet și fac tot felul de comparații. Definesc tot felul de criterii de selecție și de fiecare dată ei cred că alegerea făcută este cea mai bună. Criticile nu sunt bine venite la cei din acestă zodie, deși dacă ceea ce li se spune sub forma unei sugestii și a unui sfat devin uneori chiar deviză de viață. Le place să știe că munca lor este apreciată, dar nu arată acest lucru și uneori par indiferenți, dar detestă nedreptățile de care ei sau altii au parte. Știu să-și dozeze eforturile și au capacitate foarte bună de autoanaliză.
Scriu la timpul trecut despre culturistul Remus Octavian Mihăiță pentru că în toamna anului 2015 el a plecat dintre noi, așa cum au făcut Viorel Ristea, Virgil Buruiană, Gheorghe Humă și încă alții.
În mediul online se află puține elemente care descriu activitatea marelui culturist Remus Octavian Mihăiță, dar am căutat să întregesc descrierea personalității sale discutând cu sportivi alături de care a fost în competiții. Absolut toți l-au prezentat ca pe un culturist autentic, bine pregătit pentru a evolua în concursuri, cu o atitudine de învingător, calm, zâmbitor și încrezător în forțele sale. Faptul că toți cei cu care am purat corespondență au vorbit numai la superlativ despre Remus Octavian Mihăiță, dovedește că acesta era un mare caracter, aspect extrem de important pentru un culturist de valoarea sa.
Cu ani în urmă i-am urmărit contul de facebook și postările sale evidențiau preocupările de sportiv dar și de om care se implică în mediul virtual propunând texte interesante pe teme variate, care scoteau în evidență un om de mare sensibilitate, dar și cu un nivel excelent de cultură, el fiind absolvent al Universității Transilvania din Brașov. Textele sale arătau un culturist înzestrat cu putere de muncă și de concentrare, un om optimist, cu idei clare despre situațiile pe care le întâlnea zi de zi.
Am identificat în mediul virtual o serie de articole în care erau descrise competiții de culturism și rezultate finale ale acestora, iar acolo am găsit la loc de cinste numele culturistului Remus Octavian Mihăiță. redau aici câteva dintre elementele de palmares ale acestui mare culturist:
Cupa Sebastiano, mai 2009, a ocupat locul 4, seniori categoria +95 kg.
Tiger Classic, 2012, a ocupat locul 4, bodybuilding, categoria +90 kg.
Campionatul național de culturism, 2008,  a ocupat locul 4, categoria 100kg.
Campionatul balcanic de culturism, 2009, de la Bor, a ocupat locul 2, categoria 100 kg.
Trebuie să spun aici că el a concurat în compania unor culturiști de mare valoare competițională și aici amintesc pe Costică Căileanu, Lucian Boerescu, Eduard Antohe, Dragoș Popescu, Raul Maghiar, Andras Berecz, Ștefan Popa, Angelo Alexa, daniel Buruiană și remus Tătărășanu.
pentru a avea o idee privind performanța culturistului Remus Octavian Mihăiță voi prezenta câteva fotografii cu acesta.


Pentru o analiză de detaliu trebuie văzută galeria marilor culturiști de la categoriile 90, 95 și 100 kg și se va vedea că obținerea nivelului de definire pe care Remus Octavian Mihăiță îl prezenta în competiții era bazat pe o structură a antrenamentelor greu de atins, ceea ce presupunea o voință cu totul specială, o putere de concentrare rar întâlnită și respectarea cu strictețe a unor cerințe legate de dietă, alimentație și disciplina parcursului celor 24 de ore din zi, a celor 7 zile din săptămână, iar ciclurile de pregătire a competițiilor fiind respectate cu strictețe maximă. Totul din ceea ce prezenta Remus Octavian Mihăiță în competiții dar și în sala de antrenament era muncă, muncă și iar muncă.
Este interesant să se facă o analiză a nivelului de performanță între culturiști ale căror performanțe sunt cuantificate deja și pentru care există măsurători și modul în care se prezenta culturistul Remus Octavian Mihăiță pentru a face unele comparații și sunt sigur că se va ajunge la concluzii extrem de interesante, care să evidențieze că el făcea parte dintr-o anumită familie de culturiști, pe care zestrea genetică i-a răsfățat, dar care prin muncă bine dozată au reușit să o aducă la un nivel greu de atins  decât în  condiții de maximă disciplină și rigoare a derulării ciclurilor de pregătire.
Să nu uităm nicio clipă că Remus Octavian Mihăiță era absolvent de studii superioare și avea acces la un nivel de documentare special, căci modul în care se prezenta era rezultatul nu al unei alchimii empirice de derulare a antrenamentelor, ci a unui mod riguros, științific, fundamentat pe tehnici și metode moderne, căci o altă explicație nu există pentru ceea ce arăta el în competiții ca nivel de performanță.  Trebuie spus că Remus Octavian Mihăiță nu este un caz singular în culturismul românesc, ci mulți campioni au ajuns la nivelul maxim de performanță derulând antrenamente științific dozate și urmărind reguli stricte, dar tot științifice ale dietei, astfel încât în ziua concursului să se găsească la nivelul maxim de performanță.
Nu am avut date despre culturistul Remus Octavian Mihăiță, dar am pus cap la cap piesele unui puzzle definit pentru culturism și am căutat să încadrez elementele disponibile, astfel încât să obțin o imagine cât mai clară despre acest mare culturist. Încă mai îmi lipsesc piese legate de participările lui Remus Octavian Mihăiță în competiții de culturism naționale, încă mai îmi lipsesc elemente care mi-ar permite să definesc și mai riguros personalitatea acestui culturist.
Pentru mine scrierea acestui articol este o provocare, pentru că pornind de la un volum redus de elemente, a trebuit să reconstitui părțile lipsă dintr-un traseu, mergând de la ideea că nu ai cum să ajungi  direct de la București la Brașov cu trenul fără a trece prin Ploiești, deci nu ajungi la forma pe care Remus Octavian Mihăiță o prezenta, decât parcurgând un anumit traseu și respectând anumite rigori, pe care mari culturiști le-au prezentat în mod explicit.
Pe măsură ce voi intra în posesia și a altor elemente, ceea ce a rezultat din estimări și puneri cap la cap de elemente disparate, se vor reorganiza, rezultând un articol cu mult mai bine fundamentat, dar este o chestiune de timp și de sprijin pe care sper să-l primesc de la cei care au disponibilitatea de a o face.


No comments:

Post a Comment