Wednesday, February 19, 2020

Capodopera lui Radu PARASCHIVESCU

Radu PARASCHIVESCU este un prozator important al acestor ani, el fiind prezent în librării la standurile cărților publicate de autorii români.
Zilele trecute am văzut cartea Ghidul nesimțitului scrisă de Radu PARASCHIVESCU, carte despre care auzisem câte ceva, dar pe care nu reușisem s-o citesc. Am cumpărat-o la prețul de 28 de lei de la librăria Diverta din Mall Vitan. Cartea a apărut mai întâi în anul 2006 și a fost reeditată în anul 2019. Caracteristicile de recunoaștere a acestei cărți sunt:
Radu PARASCHIVESCU - Ghidul nesimțitului, Editura Humanitas, București, 2019, 190 pg.,  ISBN: 978-973-50-6405-1.
Cartea este tipărită într-un tiraj de 65.000 exemplare, ceea ce este deosebit de important pentruun autor român, știut fiind că apetența pentru citit nu este la cotele cele mai importante pentru noi cei aflați în spațiul carpato-danubiano-pontic, unde birtul din sat este locația cel mai mult frecventată.
Cartea tratează problematica legată de nesimțitul călător, de nesimțitul de la bloc și de nesimțitul V.I.P.
Se vede de departe că scriitorul Radu PARASCHIVESCU este preocupat de studierea în profunzime a fenomenului, spiritul său analitic scoțând în evidență nuanțe nebănuite ale identificării nesimțitului aflat în cele mai variate ipostaze. Radu PARASCHIVESCU dispune de un limbaj adecvat ironizării nesimțitului aflat la volan, pe plajă, în Parlament, la televizor sau pe scara blocului.
Textul elaborat de Radu PARASCHIVESCU este:
- alert,
- dens,
- colorat,
- plăcut,
- coerent,
- îngrijit,
- avizat.
Vocabularul lui Radu PARASCHIVESCU arată disponibilitatea autorului spre explorarea unor teritorii extrem de variate, cu adaptarea subvocabularelor la context, căci replicile date de nesimțiții descriși de el aparțin lumii din care nesimțitul descinde.
Tot timpul când am citit cartea scrisă de Radu PARASCHIVESCU m-am gândit la romanul Groapa a lui Eugen BARBU în primul rând că stilul în care Radu PARASCHIVESCU a scris acest Ghid este foarte îngrijit, preocuparea autorului fiind să scoată în evidență trăsăturile fundamentale ale nesimțitului prin abordarea acestuia ca:
- atitudine,
- limbaj,
- îmbrăcăminte,
- socializare.
Scriitorul Radu PARASCHIVESCU a realizat cu Ghidul nesimțitului ceea ce se numește în mod curent, o capodoperă și nu greșesc cu nimic să spun acest lucru pentru că subiectul este tratat ca un întreg, are structură graduală, este variat și scris cu talent. Elși-a dat măsura forței sale artistice. Mulți cred că se străduie să spună că și ei ar fi scris o astfel de caret căci despre nesimțire oricine dacă se pune pe scris are ce scrie, căci nesimțiți sunt pe toate drumurile. Este adevărat, dar numai pe jumătate, căci despre nesimțiți nu trebuie scrise texte brute, neprelucrate, ci texte care să aibă în ele un ceva anume, care să-l facă pe cititor să fie de acord cu ceea ce este scris acolo și mai mult, să-l facă să deschidă ochii și să fie cu mult mai analitic cu cei din jur și să identifice toate nuanțele care să-l separe pe el, omul de bun simț, de cei care manifestă carențe impardonabile și care se încadrează fără dubiu în categoria nesimțiților.





(20 februarie 2020)

No comments:

Post a Comment