Sunday, January 15, 2017

Un nou cuvânt pe buzele tuturor: sustendarea

Imediat după Revoluția din 22 Decembrie 1989 au început să apară concepte precum:
- demisie în alb;
- autosuspendare;
- de misie de onoare;
- retragere;
- un pas în spate;
- suspendare.
Ele veneau să ia locul unor sancțiuni care erau înscrise în statutul PCR, și se refereau la:
- atenționare;
- vot de blam;
- vot de blam cu avertisment;
- excludere.
N-aș fi amintit deloc despre acest subiect dacă suspendarea de joi 12 ianuarie 2017 a generalului de brigadă Florian COLDEA nu ar fi făcut să curgă râuri de cerneală, dar și fluvii vitriolate din gurile unor analiști sau ale unor politicieni pentru care acesta constituia o piedică în rezolvarea problemelor lor, probleme dintre cele mai grave.
Ceea ce s-a scris și ceea ce s-a zis arată o abordare extrem de simplistă, ceea ce nu corespunde realității câtuși de puțin. Generalul de brigadă Florian COLDEA:
- provine din intelligence;
- are experiență în acțiuni de succes;
- este profesionist;
- știe procedurile;
- este conectat la realitate;
- specializarea lui este cea mai actuală;
- are vorba măsurată;
- tot timpul vorbește de rezultate ale echipei.
Plăcerea celor care rostesc cuvântul suspendare, siguranța cu care fac previziuni legate de cariera generalului de brigadă Florian COLDEA  dovedește o mare superficialitate, amatorism și lipsă de realism, ceea ce nu mă miră câtuși de puțin, căci noi nu avem analiști care să fi îndeplinit funcții importante vreodată în tatul român. Cine are curiozitatea să facă o listă cu aceștia, va vedea că au fost șefi pe la ziare, editorialiști, jurnaliști de teren. O singură dată în viața mea am văzut o emisiune la Tv RSR despre cinematografie, în care moderatoare erau Ecaterina OPROIU, dramaturg și scenarist și Cleo STIEBER crainic la televiziune. Se vedea la cele două că aveau o cultură solidă, că stăpânesc domeniul despre acre discutau și mai ales că aveau respect față de tot și de toate, iar profunzimea abordărilor era absolut specială. Azi nu se întâmplă așa. Văd numai figuranți și numai foști, răsuflați, care prin reșapare încearcă să arunce chestii senzaționale, fără suport real. Mă gânesc că toți cei care vorbesc acum despre suspendarea generalul de brigadă Florian COLDEA ar face bine să citească dicționarul să vadă ce înseamnă a suspenda, să vadă după aceea regulamente și legi, în așa fel încât rigurozitatea demersurilor lor să fie dacă nu exacte, măcar rezonabile. Patima și ura nu au ce căuta în emisiuni de televiziune unde se dorește rating, pentru că ideile și punctele de vedere trebuie să primeze. Nu este cel mai bun, acela care urlă cel mai tare. Toți trebuie să înțeleacă că emisiunile se înregistrează și o analiză retro nu este de bun augur din punct de vedere profesional pentru oricare analist politic care a făcut judecăți de valoare incorecte. Sunt sigur că 99% dintre ele au caracter fantezist pentru a da bine la latura senzațională, din cauza ratingului, căci reclamele aduc salariile grase în televiziunile de știri.



(15 ianuarie 2017)

No comments:

Post a Comment