Thursday, July 4, 2019

Un obiectiv ratat

Lupta cu corupția de la noi din spațiul mioritic a început cu PNA, a continuat cu DNA și se va încheia numai și numai când corupția va dispare de la sine datorită propriei sale dezvoltări, adică niciodată.
Un Parlament mediocru a dat legi mediocre privind organizarea și ducerea luptei cu corupția, ceea ce a dus la o ineficiență strălucitoare pe câmpurile de bătălie, ajungându-se la:
- corupție fără corupți,
- nerecuperarea prejudiciilor,
- spectacole dezagreabile,
- eșecuri prin achitări spectaculoase,
- prescrieri de fapte fabuloase,
- creșterea în intensitate a corupției,
- crearea de disproporții jenante.
Mergându-se pe ideea din Constituție unde nu apare niciodată cuvântul onoare, s-a creat acel context special al unor salarii fabuloase pentru magistrați, ceea ce a contrazis din start menirea măsurii, transformând pozițiile în magneți irezistibili și în poli de putere și de constrângere. A fost creat drum deschis spre ocuparea de posturi de persoane fără onoare, fără pregătire profesională de calitate și fără definirea unei strategii coerente, obținându-se un spectacol de circ ieftin, fără nimic serios, căci și în circ este vorba de risc, autenticitate și mai ales de talent și performanță autentică.
Sunt sigur că dacă se încheiau niște acorduri de colaborare între instituțiile statului, fără a fi secrete, dacă erau angajați să lucreze pe câmpurile de bătălie cu corupția oameni competenți, cu experiență și mai ales de onoare, 
- nu ar fi apărut înregistrările acelea penibile de la Ploiești,
- nu s-ar fi difuzat chestia aceea cu decaparea,
- nici ridicola abordare cu struții și rochiile n-ar fi fost,
ci am fi avut o listă consistentă de corupți, nu neapărat în pușcării ca deținuți de lux, ci prejudicii de miliarde de euro recuperate de la aceștia, cu niște sancțiuni care să-i facă să le piară cheful de a mai repeta ingineriile care i-au dus în direcția greșită.
N-a fost să fie și așa cum zicea un fost prezident, am devenit un stat mafiot, el asigurându-ne că știe despre ce vorbește. Problema nu se va rezolva atât timp cât elementul valoric nu va prima pe scena politică și profesioniștii adevărați nu vor fi respectați, prețuiți și mai ales folosiți în a dac  soluții cât mai bune problemelor care ne doboară, corupția fiind doar una dintre ele.
Să nu uităm niciodată că oamenii mediocrii dau soluții mediocre, adică proaste în proporție de 99,99% iar restul sunt soluții foarte proaste. Ei nu sunt în stare să dea soluții bunicele, cât despre soluțiile bune și foarte bune, exclus. Se știe că între o decizie bună și una foarte bună este o diferență de zeci de milioane de euro. Dar trebuie știut că între o decizie mediocră și una bună diferența este de 200 de ani. A se vedea mineriadele.



(05 iulie 2019)

No comments:

Post a Comment