Există un program național de încurajare a producției de roșii, adică mai boierește, de tomate. În magazine au apărut și roșiile românești:
- nesortate,
- borșite,
- lemnoase,
- scumpe,
- chimice,
deși programul ar fi trebuit spă ducă la introducerea pe piață a unor roșii cât mai puțin alterate chimic, de calitate și mai ales cu gustul pe care-l știam de demult. N-a fost să fie, căci producătorii români și comercianții se lăcomesc și orice ar face statul, ei, prin lăcomioa lor nemăsurată distrug și mai ales compromit ideile care ar trebui să ducă la dezvoltare. Nimeni nu cumpără la prețurile lor acele roșii care nu au aspect comercial, nu sunt gustoase și pe deasupra sunt și foarte scumpe. Dacă statul s-ar îngriji să pună verificări pe tot ciclul ar fi altceva. Ori, staul bagă bani la producători și aceștia în cârdășie cu comercianții fac tot ceea ce știu, adică-l păcălesc și jefuiesc pe cumpărător.
Dacă ar fi fost sortate și dacă prețul ar fi fost unul decent, probabil s-ar fi vorbit de un program de dezvoltare pe plan național al producției de tomate autohtone. Ori, roșii necoapte, lovite, nesortate, la preț mare, nu reprezintă câtuși de puțin atingerea unui obiectiv, ci ratarea lui.
(15 iulie 2019)
Ce face dl. ministru Daea? Dacă acest program național de încurajare a producției de roșii ar fi fost finanțat din fonduri europene nerambursabile, acum le-ar fi cerut banii înapoi. Așa ar trebui să facă și statul. Evident, contractul cu producătorii trebuia să prevadă această condiție.
ReplyDelete