Managementul politic zice că:
- înainte de a scoate pe gură oarece, trebuie multă cugetare,
- odată zise chestiile, așa rămân,
- numai calculele de calitate fundamentează decizii și concluzii,
- legile fizicii sunt valabile și în societate,
- empirismul este păgubos.
Noi nu cobărân din treb în gara Brașov dacă nu ne-am urcat în trenul spre Brașov, cum nu vom câștiga niciodată la LOTO dacă nu am cumpărat vreodată bilet cu cele șase numere selectate de noi.
Managementul politic mai zice că:
- există o corelație teribilă între eficiența și valoare omului,
- pe colectivități largi curba lui GAUSS e valabilă 100%,
- fără echilibru, ci doar cu excese, totul se prăbușește,
- unde nu sunt proceduri și nu există exigență se instalează haosul,
- absența ierarhizării bazată pe valoare distruge orice sistem,
- implozia sau explozia unui fenomen sunt controlabile,
- decizia responsabilă nu este apanajul oamenilor slabi.
Să privim în jur și vom vedea mulți oameni care au ochelari de cal, căci nu au plăcerea de a privi realitatea exact așa cum este ea, imperfectă, dură, zgomotoasă, inegală și mai ales încărcată de incertitudini. Cei ce se cred că sunt stăpânii lumii lor minuscule, uită de faptul că cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit și că la poartă așteaptă cel puțin 100 de inși cu mult mai buni decât ei, gata să-i înlocuiască cu succes.
Să privim în jur și vom vedea ignoranță cât cuprinde, căci cei ce cred că ne gestionează destinele croiesc legi pentru a fi ei avantajați, fără a se gândi că peste un timp și ei vor intra în colimatorul consecințelor pe care acele legi le generează. Îmi aduc aminte că un fost premier, care după ce a fost eliberat din funcție a mers la rector și tare s-a mai mirat când a văzut cât de mic era salariul său de profesor universitar. Respectivul uitase de unde plecase și nu se gândise nicio clipă că va reveni tot acolo, la talpa țării, unde lucrurile nu sunt atât de roz așa cum erau la Palatul Victoriei sau la Parlament.
(27 iulie 2019)
No comments:
Post a Comment