Imi place sa cred ca cei ce au de zis ceva si se chiama formatori de opinie sau analisti politici sau economici sau orice altceva, stiu despre ce vorbest si mai ales fac dovada ca stiu despre ce vorbesc.
Este de notorietate ca in lumea spalata, persoane care au ocupat cu succes functii importante sau au executat cu succes anumite misiuni, toate fiind recunoscute si apreciate, au calitatea de a fi analisiti economici sau analisti politici sau critici intgr-un domeniu.
Calificarea se capata prin:
- absolvirea de cursuri de specialitate
- aprofundare prin masterate sau doctorate
- exercitarea cu succes a profesiei
- rezultate notabile in cariera.
Daca stam stramb si judecam drept, observam ca despre un proiect disctuta persoane care nu au avut niciodata calitatea de manager de proiect, nu au semnat niciodata niciun document, nu si-au asumat niciodata nicio decizie.
Despre solutiile date de un ministru sau de un functionar se ocupa persoane care nu au avut niciodata o calificare in respectiva problema, stiind numai sa bage un microfon in figura interlocutorului sau sa puna intrebari daca nu stereotipe, tampite, cu siguranta.
Intrebarea bizara pusa de o reporterita fara creier lui Valentin Ceausescu cand iesa de la priveghiul de la sora lui cand era intrebat ce simte.
Aceeasi intrebare o aud frecvent pe la toate posturile, cei intrebati fiind ori pe targa raniti, ori in momente critice ori cine mai stie cand.
Prin analist inteleg persoana care:
- stapaneste domeniul de care se ocupa in analize
- are experienta dovedita in acel domeniu
- scrie echilibrat
- nu este in solda cuiva
- are profunzime
- vine cu argumente
- se dovedeste ca ipotezele avansate se verifica
- construieste, nu demoleaza
- are o sfera limitata de preocupari, nefiind doctor in orice
- are abordari civilizate
- isi respecta interlocutorul
- are cultura
- evita folosirea metaforelor
- elimina din discursul sau constructiile ambigue
- are texte scurte si la intervale care demonstreaza perseverenta legata de cizelare.
In rest, cei ce pozeaza in analisti sunt pamfletari, lucru care a dus la disparitia presei scrie, presa in foarte mare parte aservita. cand a disparut stapanul, a disparut si ziarul care l-a slujit. Fara analisti, nu exista analiza. este ca si cum ceri unuia fara auz muzical sa fie solist de opera.
Si Emil Boc in aparitiile sale cu coasa, arata ca stapaneste meseria, ca stie sa tina coasa, stie sa coseasca, pentru ca in tineretea lui asta facuse si inca foarte bine din moment ce nu a avut accidente de munca la camp.
(19 martie 2018)
No comments:
Post a Comment