Saturday, August 13, 2022

Demitizarea indicatorului PIB - Produsul Intern Brut

Este demonstrat că nu există indicator perfect. Pentru ca un indicator să fie perfect el trebuie să îndeplinească trei cerințe și anume:
- să fie senzitiv, adică la variații ale variabilelor exogene, indicatorul să se modifice,
- să fie ne-compensatoriu, adică la variații ale variabilelor exogene să se modifice,
- să nu fie catastrofic, adică la variații mici ale variabilelor exogene, el să nu aibă variații exagerate.
Cum se știe că nu există indicatori perfecți, îi acceptăm pe cei existenți sau definim și noi alți indicatori și ne mulțumim cu ei așa imperfecți cum sunt. Pentru fiecare indicator construit:
- se dă o formulă de calcul,
- se arată cum se culeg datele,
- se impun condiții privind corectitudinea datelor,
- se arată cum se verifică cadă au fost respectate cerințele,
- sunt prezentate modalități de interpretare.
Acum mulți ani de zile, un prieten al meu m-a întrebat cum se calculează PIB-ul. Eu nu știam și nu știu nici acum cum se calculează PIB-ul, căci pentru mine PIB-ul este o glumă nereușită cu care nici copiii de lapte nu mai sunt adormiți după o masă copioasă la sânul mamei lor, pentru că:
- este indicator agregat,
- se referă la date culese de foarte multe persoane,
- nivelul de agregare este colosal de mare,
- probabilitatea de a se strecura inexactități este mare,
- nu include multe dintre cele care sunt evitate prin corupție,
- mijloacele de măsurare diferă de la localitate la localitate,
- intervine prea mult factorul uman în cunantificări.
Am rugat un statistician să-l lămurească pe prietenul meu și după două ore de stat de vorbă la telefon, prietenul meu a rămas mai nelămurit decât a fost la începutul dialogului. Acum, nu există o formulă de calcul a PIB, deși PIB este indicator. Ne-am aștepta să fie o formulă cu mulți operatori de însumare. Așa o fi, dar eu nu am văzut formula. Totuși PIB-ul se calculează. Totuși PIB-ul stă la baza comparațiilor dintre state, dintre stadiul de dezvoltare a țărilor. După părerea mea, indicatorul PIB este un indicator de lucru, orientativ, care permite luarea de decizii, dar el nu trebuie să fie absolutizat. Există nenumărate modalități de a-l umfla artificial, cum există și modalități de a-l scădea sever, dacă interesele o cer.
Ca să dau exemplu de artificiu, pentru a face minuni, vom introduce vineri într-o secție, la ora 15,59 când programul secției se termină la ora 16,00 zece kilograme de platină, care devine producție în lucru și neterminată și astfel activitatea întreprinderii devine cu totul alta fără să se fi depus niciun efort. A fost doar un artificiu pentru a plăti prime, salarii și toate cele...





(14 august 2022)

No comments:

Post a Comment