Zilele trecute s-a pus în discuție subiectul cu mareșalii, Ms. Regele Mihai I fiind ultimul mareșal al României. Posturile Tv au vorbit despre următorii 5 mareșali:
Ferdinand I, 01.12.1918
Constantin Prezan, Decretul Regal nr. 998/13.03.1924
Alexandru Averescu, Decretul Regal nr. 1678/1927
Mihai I, Decretul nr. 1354/09.05.1941
Ion Antonescu, Decretul Regal nr. 2352/21.08.1941.
Tot la televiziuni, căci se pare că televiziunile scriu istorie, s-a zis că regele Carol al II-lea nu a fost înălțat la demnitatea de mareșal, deși există Decretului Lege nr. 2451 din 1938 privind crearea demnității de mareșal pentru el. Tot televiziunile nu au scos o vorbă despre faptul că regele Carol I a devenit mareșal după înmânarea în în 11.12.1912 de către Marele Duce Nicolae Mihailovici a bastonului de mareșal.
Nu eu trebuie să scriu texte de istorie, dar cred că în această problemă cercetătorii sunt obligați:
- să studieze arhive;
- să publice toate documentele;
- să restabilească adevărul;
- să publice lista completă și corectă a mareșalilor României.
Televiziunile să-și vadă de rostul lor de a intoxica masele cu tot felul de aiureli, după cum bate vântul, căci pe bani buni sunt slugile oricui plătește mai bine. Cât despre invitații lor, așa-zișii analiști politici, așa-zișii istorici, uitați-vă la ei și o să vă apuce durerile de cap, mila, groaza și scârba dacă stați să le analizați opera, comportamentul, trecutul, prezentul și viitorul.
(18 decembrie 2017)
Domnule profesor nu trebuie să aveți pretenții de la jurnaliști, sunt doar un fel de propagandiști mai mici la minte. Regele Carol I a primit în fapt două bastoane de mareșal - unul din Rusia și unul din Germania. Singurii feld-maresali ai Imperiului German care nu erau în cadrul armatei germane au fost împăratul Franz Josef și regele Carol.
ReplyDeleteInteresant că unul a luptat împotriva Germaniei - Franz Josef la Sadova 1866, iar altul rezistat eroic și stoic până la moarte sa nu lupte împotriva Germaniei.
Bastoanele de mareșal ale regilor Carol I și Ferdinand pot fi văzute la Tezaur, in vitrina din stânga intrării.
La încoronarea că rege al României, Carol I a purtat bastonul de mareșal din fildeș, miniatural în comparație cu celelalte (care au mărimea obișnuită).