Thursday, March 6, 2025

Te învăț eu cum să fi respectuos cu tine însuți!

Un om care nu se respectă pe el însuși, nu va respecta niciodată pe altcineva. De aceea fiecare dintre noi mai întâi trebuie să se respecte pe el însuși. Nu este deloc simplu să te respecți pe tine însuți. Este chiar cel mai greu lucru, pentru că a te respecta pe tine însuți înseamnă să schimbi foarte multe în viața ta de zi cu zi, căci nimeni nu te-a învățat să te respecți pe tine însuți. Toată lumea ți-a cerut să-i respecți pe cei din jur sau pe străinii cu care intri în contact.
În primul rând, ca să-ți dovedești că te respecți pe tine însuți, trebuie să-ți propui acest lucru, căci respectul de sine nu pică din cer, nu ți-l acordă cineva chiar dacă are mari obligații față de tine. Tu trebuie să fii atent cu tine însuți, căci nimeni altcineva nu-ți acordă atenție de niciun fel, dacă vede că tu nu ești atent cu tine. 
În al doilea rând, după ce ai hotărât că vrei să te respecți, trebuie să începi cu începutul, adică cu exteriorul tău. Definește-te, dar la superlativ. Vrei să nu porți barbă, nu purta, dar fii ras proaspăt în fiecare zi. Vrei să porți barbă, poartă barbă, dar acea barbă să fie văzută de brici și ajustată zi de zi. Părul tău trebuie să fie tuns, dacă-l ai, iar dacă nu-l ai, fii natural, fără artificii, căci unui bărbat adevărat îi stă bine oricum. Tu nu trebuie să miroși urât, drept care fii îmbăiat zi de zi și dat cu geluri de duș care miros bărbătește. Și gura ta trebuie să miroase frumos, căci atunci gând râzi sau vorbești nu trebuie să răspândești damfuri care să-i îndepărteze pe cei de lână tine. Abia acum, după ce ai făcut micile corecții față de exteriorul tău și ai devenit ceea ce ești tu, cel nou, abia acum treci la pasul următor.
În al treilea rând, respectul față de tine însuți începe din momentul în care îți spui în gând că ești un om bun și începi să-ți aduci aminte acele fapte pe care tu le-ai făcut de pe poziția de om bun. Dacă ai mângâiat un câine sau o pisică, tu ești un om bun. Dacă ai văzut un pietroi în mijlocul drumului și l-ai dat spre rigolă, ești un om bun. Dacă în drumul tău ai sărit peste o floare și nu ai strivit-o, ești un om bun. Caută să vezi ce lucruri mărunte ai făcut în viața ta, care să-ți întărească ideea că ești un om bun, că ai judecata unui om bun, care știe ce vrea de la el cu orice ocazie care i s-ar oferi.
În al patrulea rând, gândește-te la țoalele pe care le porți. Respectul de sine nu înseamnă lucruri scumpe, ci lucruri care te definesc. Sunt situații în care te definesc lucrurile scumpe. Dar sunt și situații în care lucrurile ieftine te definesc. Dacă-ți permiți lucruri scumpe, încep direct. Ia-ți un costum scump. Ia-ți un ceas scump. Iați pantofi scumpi. Dacă însă nu-ți permiți  lucruri scumpe, în târg se află lucruri excepționale, dar ieftine. Totul este să le alegi pe acelea care ți se potrivesc și atunci te vei îmbrăca cu țăare ieftine, dar de mare rafinament, te vei încălța cu botine ieftine dar de mare efect. Fii convins, că dacă faci exact ceea ce trebuie, respectul tău față de tine vine de la sine și tu vei crede că ești varianta ta cea mai bună, pe care o iubești necondiționat.
În al cincilea rând, cu pași mărunți, dar siguri, trebuie să lucrezi la interiorul tău, căci respectul de sine acolo sălășuiește. Trebuie să fi pregătit să te accepți așa cum ești tu, adică un om bun, un om îngrijit. Trebuie acum să te gândești la momentele banale, neimportante, în care tu ai dat dovadă de curaj. Nu-ți trebuie momentele de eroism, care probabil nici n-au existat în viața ta. Nu-ți trebuie nici momentele de cumpănă din țiața ta, încărcate de dramatism, care cine mai știe dacă au existat. Tu ai nevoie de momente oarecare în care ai dat dovadă de curaj, căci curaj este și atunci când ai decis șă pui frână la culoarea roșie a semaforului, să nu dai pe gât bolul de supă fierbinte, să vorbești cu calm cu prietenii tăi sau să mergi să-ți faci primul tatuaj, la care te-ai gândit multe, chiar prea multe nopți.
În al șaselea rând, după ce te-ai convins că ești un om bun și curajos, mergi mai departe și vezi alte calități ale tale, căci respectul față de sine îl dobândești în momentul în care ești convins că ai calități. Nu asculta la cei din jur, care sunt dispușinsă vadă la cei din jurul lor ce defecte au, căci oamenii au doze de invidie și de răutate care duc numai spre identificarea de defecte. Tu trebuie să vezi lucrurile mărunte din viața ta, în care ai dat dovadă de calm și calcul e o calitate, de corectitudine și corectitudinea e o calitate. Constuiește acel pachet de calități pe care le ai și repetă-ți în gând de fiecare dată când îți aduci aminte câte ceva, care a fost calitatea ta care te-a dus în acel punct.

Ești acum persoana pe care cei din jurul lor o văd un pic altfel. Ești acum persoana pe care tu ți-ai definit-o și prin interior, cu calități de care ești conștient. Ai făcut primul și al doilea pas. Treci la pasul al treilea, în care fii respectuos cu tine însuți, pentru că te meriți prin ceea ce ești. Nu te forța, ci fă totul normal, de la sine ca om bun, calm, curajos, cinstit, disciplinat, punctual, pentru că în viața ta tu ai găsit multe dintre momentele în care ai dovedit aceste calități. Din această clipă nu te mai critica, nu te mai învinovăți, respectă-te că meriți ca tu însuți să te respecți pentru ceea ce ai fost, pentru ceea ce ești și mai ales pentru ceea ce vei și vrei să fi în viitor, căi ai tot dreptul să gândești astfel.



(06 martie 2025)

No comments:

Post a Comment