Sunday, March 9, 2025

Revoluția cinematografică

Până acum 220 sau 30 de ani, cei ce lucrau în cinematografie se văitau de lipsa banilor. Ei nu fac filme că nu sunt bani. Realitatea era un pic alta. Bani au existat, dar a risca investiția banilor în cinematografie nu era un lucru măreț, pentru că existau riscuri ca investiția să nu fie rentabilă. Și totuși, filmele care au apărut nu au fost, multe dintre ele nici măcar foarte bune, să nu mai zic despre filme care au fost mediocre, nicidecum capodopere.
În zilele noastre, tehnologia a evoluat atât de mult încât un film nu mai presupune deloc cheltuieli de nesuportat, mai ales, dacă subiectul nu necesită cohorte de soldați, câmpuri de luptă, costume de epocă sau alte elemente de recuzită costisitoare. Acum pentru a filma trebuie o cameră de luat vederi profesională, care are costuri suportabile de un buzunar modest. Nici reflectoarele nu mai sunt o mare problemă. Dronele rezolvă acum mai toate problemele de cadre panoramice.
Revoluția din cinematografie înseamnă deplasarea întregului context pe oamenii care lucrează la realizarea unui film. Filmul depinde de scenarist. Filmul depinde de actori. Filmul depinde de regisor. Personalul care mișuna înainte în jurul unui platou de filmare, este acum mult mai fredus și totul se joacă în jurul celor direct implicați în realizarea unui film. Cu un. management bun, un film cu subiect de actualitatea noastră nu are cum să coste mai mult de 500.000 de euro, iar dacă este ceva bine gândit și ușor minimalist, bugetul nu va depăși 200.000 de euro. 
Dacă filmul este realizat ca proiect, cu management, cu obiective, cu implementare și cu recuperarea cheltuielilor, investitorul, dacă este un tip realist și interesat în a-și recupera investiția, chiar și-o recuperează, căci foamea de artă adevărată, a fost, este și va fi mare.


(09 martie 2025)

No comments:

Post a Comment