Wednesday, June 19, 2024

Ce înseamnă un proiect prost?

Toți care propun proiecte, din dorința de a avea succes în obținerea finanțării, se gândesc la soluțiile cele mai ieftine, fără să se gândească la faptul că soluțiile cele mai ieftine niu sunt și cele mai bune. Noi avem o vorbă: suntem prea săraci pentru a ne cumpăra țoale de proastă calitate. În acest context, este bine ca atunci când facem o ofertă de proiect, să ne gândim că evaluatorii nu caută soluțiile cele mai ieftine în orice condiții, ci caută soluțiile cele mai ieftine, care îndeplinesc anumite standarde de calitate.
Proiectele proaste sunt proiectele care au la bază soluții proaste, datorate faptului că au fost propuse de persoane:
- necalificate,
- fără experiență,
- cu spirit de aventură,
- ca să se afle în treabă,
- lipsite de inteligență.
Numai așa se explică acele canalizări din comune, făcute pe mijlocul străzii, fără a fi realizate legăturile pe laterale cu gospodăriile, bifându-se doar canalizarea comunei, fără ca locuitorii acesteia să beneficieze în vreun fel de binefacerile canalizării. 
Numai așa se explică apariția conductelor aeriene la termoficarea a cărei eficiență va fi îndoielnică din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere a pierderii eficienței prin schimbul de temperatură, mai ales iarna, când învelișul protector al conductelor este deteriorat. Numai așa se explică apariția instalației de gaze în comune, cu conductele aeriene, nu îngropate, cu riscuri enorme de deteriorare a acestora la orice lovire mai puternică.
Numai așa se explică trecerea în așa-zisa conservare a unor obiective, știut fiind faptul că procesul de conservare este relativ și nu asigură în niciun fel protecția față de uzura morală a obiectivului și cu atât mai puțin protecția față de uzura fizică a acestuia.
Un proiect prost, este un proiect prost.
Un proiect prost are la bază o soluție proastă.
Un proiect prost este implementat de o echipă managerială sub-mediocră, căci o echipă managerială excelentă are capacitatea de a face corecții din mers, pentru a modifica soluția și pentru a transforma proiectul într-un proiect bun.
un proiuect prost atrage costuri cu mult mai mari pentru remedierea situației, căci a remedia înseamnă a munci cu mult mai mult, după principiul, leneșul mai mult aleargă.
Este decent ca în caietul de definire a programului de finanțare, să apară acel set de restricții care să excludă din start soluțiile idioate, precum conductele aeriene, temeliile sub-dimensionarte, adăugările de niveluri suplimentare la construcții și multe alte aiureli care le-ar trăzni prin cap unor indivizi certați cu logica, pentru că a gace un centru de informate turistică într-o comună unde nu există niciun obiectiv de niciun fel, echivalează cu sfidarea legii atracției universale, dar pentru proști asta nu contează, căci în mintea lor puțină, este un proiect de succes, deși fundamentul succesului lipsește cu desăvârșire.


(20 iulie 2024) 

No comments:

Post a Comment