Să ne reamintim că în 27 august 2009 cântăreața MADONNA a avut în spectacolul ei o intervenție în care a spus:
Am auzit la ştiri că ţiganii din Europa de Est sunt discriminaţi. Asta n-ar trebui să se întâmple, şi ei sunt oameni ca şi noi.
Am auzit la ştiri că ţiganii din Europa de Est sunt discriminaţi. Asta n-ar trebui să se întâmple, şi ei sunt oameni ca şi noi.
După 15 ani apare un episod cu un manelist, unde s-a vorbit despre discriminare, despre culoarea pielii și deswpre apartenența la o anumită etnie. Nimic nu este întâmplător și totul trebuie analizat cu mare atenție, pentru că trupa.
În opinia mea, Chris MARTIN a făcut în al II-lea spectacol, ceea ce trebuia să facă, dar un pic altfel în primul spectacol, adică să spună în câteva cuvinte că va cânta tânărul BABASHA și să motiveze alegerea făcută. Eu am scris despre maneliști și de fiecare dată am pornit de la ideea că un cântăreț trebuie să aibă voce, să fie talentat și să transmită, oricine ar fi el, iar maneliștii au versuri de calitate în cele mai multe cazuri, au muzică bună și sunt apreciați pentru ceea ce fac, iar nume ca SALAM, JEAN, GUȚĂ, TZANCĂ, MOCANU, MINUNE reprezintă repere ale genului.
În opinia mea, ceea ce s-a întâmplat în seara zilei de 12 iunie pe National Arena este dovada clară a comportamentului de turmă și de superficialitate, pentru a te declara fac înfocat fără să cunoști numele turneului, structura showului, obiectivele propuse ale trupei COLDPLAY, legate de sumele încasate. Nu este de mirare, pentru că cei care au plătit sume începând cu 250 EURO pe un bilet nu sunt persoane care să stea în biblioteci să se documenteze, să dea dovadă de un nivel de profunzime ieșit din comun. Sunt oameni obișnuiți, mânați de dorința de a-și satisface dorințele și gusturile pentru banii plătiți și punct. Explicațiile sunt necesare pentru ei.
Având în vedere că apare un element de repetativitate, trebuie să se dea dovadă de mult mai multă atenție în problema discriminării, căci a vorbi tot timpul despre toleranță, nu este suficient. Trebuie să existe măsuri concrete, altele decât locurile în școli, pedepsirea celor ce folosesc cuvinte jignitoare. Am vizitat vara trecută niște localități și impresia pe care am avut-o este că acolo există oameni uitați de vremuri, pentru care istoria s-a oprit undeva la anul 1600. canalizarea, astfaltarea, educația, egalitatea de șanse, presupune cu mult mai multe aspecte decât discuțiile din campaniile electorale și modul de a promite pentru a obține voturile unor oameni sărmani, neglijați și oropsiți. Nu filmele despre sărăcie vor schimba ceva, nu venirea umor cântăreți care vor crea momente distincte, vor transforma starea acelor oameni. este nevoie de mult mai mult și trebuie muncit de o mie de ori decât s-a muncit până acum în această direcție.
dacă procesul transformărilor nu va fi radical, indiferent de câte trupe vor veni și indiferent de câte mesaje vor fi transmise, oamenii vor rămâne la fel de săraci, la fel de neglijați, la fel de marginalizați.
(14 iunie 2024)
No comments:
Post a Comment