Ne aducem aminte de afirmația lui Petre ROMAN, pe atunci prim-ministru al României, care a zis prin 1990 că industria romanăească e o grămadă de fier vechi.
Este adevărat, că în ultimii ani de dinaintea Revoluției din Decembrie 1989 nu s-au produs retehnologizări, caucă din care anumite linii de producție erau depășite din punct de vedere tehnologic, dar încă erau operaționale, nu oricum, ci cu destul de multă eficiență. Don Pedro, a declanșeat atunci primii pași ai unui proces dezastruos al privaticării, prin retrocedarea părților sociale, ca vreo câtțiva ani mai târziu să se dea cupoanele și privatizarea să ducă la distrugerea economiei prin:
- vâncarea utilajelor ca fier vechi,
- transformarea locațiilor în malluri,
- utilizarea terenurilor pentru cartiere rezidențiale,
- lăsarea în paragină și devastarea locațiilor.
A venit și anul 2020 când COVID 19 a impus cu celeritate materiale sanitare de protecție, unele simple, altele ceva mai complicate, pe care fosta industrie, acum inexistentă, le-ar fi produs fără nicio dificultate. Căci a produce măști și halate de protecție, dar și ventilatoare pentru reanimare, acolo unde se construiau locomotive electrice, motoare electrice, turbine, calculatoare, nu ar fi fost deloc o problemă. Grămada de fiare vechi, desconsiderată, devalizată, distrusă, valorificată pe doi arginți, iată, acum se răzbună și lipsurile de materiale, căci dependența de importuri este catastrofală din punct de vedere al realizării ca și al prețurilor.
A fost mult mai ușor ca la Timpuri noi să se construiască un ansamblu de birouri, ca la Electoputere să se facă un mall, ca la Semănătoarea să se facă depozite și săli de fitness, de parcă acele transformări ilegale nu ar fi fost corupție pură. A funcționat perfect nu mă întreba cum am fcut primul milion, căci numai așa se explică apariția luptei cu corupția abia după anul 2000, căci însăși afacerea Țigareta arăta nivelul unde se ajunsesen, mai sus de atât nu mai exista nivel în ierarhie.
(01 aprilie 2020)
No comments:
Post a Comment