Monday, April 27, 2020

Autocenzura în mediul virtual

Dacă înainte când pentru a face cunoscut ceva trebuia musai tipărit în tipografie sau multiplicat cu alte mijloace, acum Internetul și costurile de-a dreptul ridicole ale stocării informațiilor, permit unui număr impresionant de persoană să se exprime liber, adică să spună orice, ceea ce înseamnă că autocenzura este cea care ar trebui să regleze circulația informației de calitate.
Că lucrurile nu stau nici pe departe așa, o arată viața care evidențiază că tot mai multe persoane lansează niște conținut digital care nu are nicio legătură nici cu realitatea și nici cu cele mai elementare norme de etică, de moralitate, cele mai multe dintre ele constituindu-se fie în știri false, fie în elemente grosolane de manipulare. De aceea, trebuie să intervină din exterior o forță care să genereze acel element necesar de reglare, care să pună sub control acele elemente care joacă un rol nefast prin dezinformarea pe care o crează, mai ales în rândul celor care preiau informația fără a o supune unei analize. În lipsa autocenzurii trebuie să existe o autoritate care să determine blocarea fluxurilor care împrăștie știri false sau conțșinut digital vădit cu conținut care contravine celor mai elementare reguli de etică și de moralitate.
Avem exemple de site-uri blocate în zilele trecute pentru nenumăratele informații false generate și lansate. Blocarea s-a făcut la cerea guvernului. Și în cazul rețelelor de socializare se fac blocări pe perioade determinate dacă se constată că sunt încălcare regulile stabilite de cel care administrează rețeaua de socializare.


(28 aprilie 2020)

No comments:

Post a Comment