Sunday, March 6, 2022

Erorile dictatorilor

Dictatorii, nu sunt persoane ca noi muritorii de rând. Sunt indivizi slabi, ușor de manipulat, care cred că dețin puterea, dar care în realitate sunt instrumente convenabile pentru cei care doresc să scoată cărbunii aprinși cu mâna altuia. Aceștia își găsesc marioneta cu care-și rezolvă toate problemele, dând impresia dictatorului că totul este voința lui și numai a lui.
Dictatorul se consideră de neînlocuit.
Dictatorul  crede că doar el este în stare să dea soluții optime tuturor problemelor.
Dictatorul își formează un grup de lucru stabil pe termen lung.
Dictatorul ajunge să creadă tot ce i se spune, dacă spusele se repetă la infinit.
Dictatorul concentrează toate problemele de rezolvat, foarte multe fiind probleme mărunte.
Eu am văzut persoane cu spirit dictatorial care:
- acceptau doar laudele,
- preluau problemele foarte simple,
- ofereau soluții la detaliu extrem problemelor care-i ajungeau sub pix,
- interacționa cu persoane la nivelul de execuție, de pe nivelul opt, el fiind pe zero,
- lăsa în așteptare toate celelalte probleme pe care el nu ajungea să le rezolve,
- prezenta soluțiile sale ca fiind colective, dar nimeni nu avea obiecții.
Dictatorul, în cei 20 de ani de când este la putere nu-și rulează colaboratorii care se luptă să supraviețuiască pe poziții pentru a se bucura de privilegii. Oamenii ruginiți, devin lenți, lipsiți de dinamism, nu sunt în pas cu ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar soluțiile pe care le propun sunt excelente, dar reflectă gâmdirea de acum 20 de ani. Acele soluții vor fi acceptate de dictator, căci și el este înțepenit în tehnicile de acum 20 de ani. Poziția din vârful piramidei organizaționale nu-i permite să se recicleze o dată la 3 - 5 ani pentru a fi în pas cu tehnologia. A rezolva în 2022 probleme cu instrumentele din anul 2000 este ca și cum ai merge desculț pe o trotinetă hârbuită, în timp ce toți din jur merg pe trotineta electrică.
Ceea ce vedem în Rusia anului 2022 este inevitabilul unui sistem creat să funcționeze fără injectarea de forțe proaspete, fără cunoașterea celor mai noi tehnologii, cu oameni bătrâni, nereciclați, încremeniți pe funcții și promovați pe baza unor criterii unde performanța joacă un rol periferic. Să nu uităm câteva războaie fulger din ultimii 50 de ani. A fost un război de 3 zile. A fost un război de 5 zile. A fost vorba de strategie, de precizie și de eficiență. Problema întreruperii comunicării este esențială. Chestia cu radarul, chestia cu turnul de televiziune, ca prime acțiuni de demult arată o gândire de sfârșit de secol 20. Turnul Tv din Kiev nu a fost prioritate, deși orice strategie elementară impunea contrariul. Turnul Tv a fost lovit de rachetele rusești pe 1 martie 2022, după 5 zile de la declanșarea invaziei.







(06 martie 2022)

No comments:

Post a Comment