Thursday, June 20, 2019

Votul electronic

Votul electronic este un lucru simplu pentru:
- cetățean care nu mai este obligat să stea la cozi,
- dezvoltatorii de aplicații informatice complexe,
- bugetul de stat căci birocrația ar fi redusă drastic.
Votul electronic este o catastrofă pentru:
- politicienii care nu mai au cum să influențeze,
- falsificatorii de alegeri,
- cei ce se înfruptă din banul public copios.
Există nenumărate modalități de a implementa votul electronic, știut fiind faptul că deja se fac plăți electronice cu sume foarte mari, ori un vot în niciun caz nu presupune măsurile de securitate cibernetică pe care le presupun transferurile bancare.
Există la ora actuală bănci electronice și cetățenii își fac conturi cu maximă siguranță la ele fără a merge cumva la vreun sediu, ci numai și numai folosind un telefon mobil, un laptop sau o tabletă. Eu am un astfel de cont și vreau să spun că:
- se face foarte simplu,
- operațiunile sunt foarte sigure,
- este cu mult mai lejer decât în cazul băncii clasice,
- costurile mele sunt cu siguranță mult mai mici.
Pentru a implementa votul electronic este necesar un produs software:
- prietenos,
- sigur,
- credibil,
- accesibil.
Cetățeanul ar trebui să:
- intre pe aplicația de vot electronic,
- să-și facă un cont așa cum se face și pentru cont de e-mail,
- să se regăsească în lista de alegători,
- să dea date despre el,
- să dea poza cărții de identitate,
- să-și facă o poză pentru identificare,
- să primească o confirmare că s-a creat contul.
Când este ziua votului, aplicația informatică este disponibilă. Cetățeanul se autentifică fie cu parola, fie facial, fie altfel, intră în aplicație, votează și deconectarea se face automat după ce lui i se transmite undeva un mesaj din care să rezulte că și-a exprimat votul.
Aplicația informatică face și restul de prelucrări. Ea se cuplează și cu partea de prelucrare a voturilor exprimate în secții de votare, experiența examenelor de admitere cu scanări de teste grilă și contabilizarea acelor foi date de candidați se extinde și la gestionarea voturilor.
Nu spun că este vorba de voință politică, ci este vorba despre șansele de a profita de pe urma unor ghidușii care se numes erori de numărare, știut fiind faptul că informatizarea din contabilitatea unei firme exclude furturile și mânăriile, drept care există reticențe în a implementa software de contabilitate pentru a informatiza 100% operațiile financiar-contabile. Informatizarea este bau-baul șmecherilor, hoților și troglodiților, căci numai ei spun că nu le merge dispozitivul de efectuare a tranzacțiilor electronice, obligându-i pe clienți să lucreze cu bani ghiață care se contabilizează sau NU se contabilizează.



(20 iunie 2019)

No comments:

Post a Comment