Friday, May 3, 2024

5.000 cântăreți de folclor: Vasile COCA

Vasile COCA este cântărețul care a impus un șlagăr și care vine în fața publicului și cere ca acesta să cânte bucăți din cântec și are succes.
Cine-n viață noroc are
De-ar fi mândra cum se ține
Dragu-mi-i să joc p-aci
 Frunză verde maghiran
Geaba sunt copil sărac
Omule, tânar cât ești
Ulița-i lungă și largă
Vasile COCA are și o emisiune de folclor la o televiziune, dar nu mă dă pe spate, căci nu impune folclor cules de la rapsozi, așa cum vreau eu eu.
Vasile COCA are în cântecele lui versuri ce conțin rime precum: sărac - trag, străin - vin, mine - bine, mâna - mânca, dulce - aduce, trifoi - voi, are - soare, noroc - deloc, n-are - răsare, busuioc - deloc, floare - oricare, carul - amarul, rară - oară, dată - niciodată, tinerețe - bătrânețe, mare - valoare, bani - n-ai, bani - ani, așa - cumpăra, vale - cale, face - pace, brață - dimineață, gând - cântând,  nare - tare, veselia - omenia, Sălaj - las,  rime bune și rostite cu accentul potrivit contextului.
Vasile COCA este o prezență bine definită, căci vine cu cântece cu grijă selectate, iar interpretarea sa este impecabilă. Eș știe să electrizeze sălile și are capacitatea de a transmite emoție.
Vasile COCA este un artist în adevăratul sens al cuvântului, cu voce de bărbat adevărat, fără smiorcăieli și miorlăieli penibile, cum se obișnuiește în sudul țării. El știe să pună accent pe cuvinte și parcă șoptește vorbele, fără să se forțeze, ceea ce este mare lucru la un artist autentic, compăarativ cu unii care se zbuciumă și răgnesc aiuea-n tramvai. Vasile COCA este autentic. Îmi aduce aminte de piesele de teatru jucate la Teatrul BULANDRA unde actorii vorbesc normal, ca în viața de zi cu zi, fără urlete, fără gâfâieli și fără gesturi nejustificate, exact cum stă unui mare artist, cum este Vasile COCA.

(03 mai 2024)

No comments:

Post a Comment