Thursday, December 19, 2019

Dănuț ENUȚĂ, prezenta absolut necesara in culturismul romanesc

DE, prezenta absolut nevesara in culturismul romanesc

De ani si ani buni Dănuț ENUȚĂ este implicat trup si suflet in culturismul romanesc, toate energiile sale fiind canalizate in sensul dezvoltarii acestui sport pe plan national, dar si pe plan international. Calitatile sale manageriale il recomanda pentru derularea de proiecte dintre cele mai complexe in care responsabilitatile si evaluarile sunt deosebit de importante, iar problema asumarii intrgului mers al fiecarui proiect este cheia succesului in tot ceea ce el intreprinde cu simtul sau  profesional desavarsit.
Acest articol-interviu este structurat astfel incat sa rezulte cu o cat mai mare claritate laturile personalitatii lui Dănuț ENUȚĂ,  ale carui raspunsuri sunt precedate de acronimul DE care este prescurtarea numelui Dănuț ENUȚĂ, iar intrebarile pe care le pun eu au in fata acronimul II de la Ion IVAN.
II: Sa incepem cu inceputul. Vii din comuna lui Marin PREDA. Ce trasaturi ale locului ai pastrat si te fac sa fii diferit de ceilalti veniti din alte parti ale tarii si care lucreaza tot in culturism? 
DEM-am nascut pe 7 august 1959, in satul Silistea, judetul Teleorman, dar nu Silistea Gumesti-locul in care s-a nascut Marin Preda. :) Am locuit tot timpul, insa, in Bucuresti, impreuna cu familia.
II: Cum te-ai apropiat de culturism? In liceu, ce sport ai facut? Stiu cum erau vremurile, dar totusi, ceva s-a facut si atunci.
DE: In liceu am practicat haltere sub indrumarea  d-lui prof. ENUȚĂ Tudor (fratele meu), dar in timp, am fost atras mai mult de modelarea corporala, fapt care m-a determinat sa aprofundez cunostintele in acest domeniu.
Astfel, in data de 6 martie 1981, am absolvit primul curs de antrenori si arbitri de culturism, organizat in Romania, de Institutul National pentru Educatie Fizica si Sport -I.E.F.S. 
In anul 1982, am pus bazele sectiei de culturism din cadrul A.S. "Exploatare Metrou" pentru a pune in practica, cunostintele acumulate in scoala de antrenori. 
Sectia infiintata de mine atunci, functioneaza si in prezent, in cadru Clubului Sportiv " Metrorex" Bucuresti.
Printre sportiviii de performanta pregatiti de catre mine la acest club, in acea perioada, se numara: Breahna Silviu, Preuteasa Florin, Visan Florin, Uceanu Florin si multi altii.
II: Pana la facultate ai derulat diferite munci. Cum te-ai hotarat sa faci o facultate si cum specializarea aleasa a avut un rol cheie in tot ce a urmat? 
DE: In timp ce imi desfasuram activitatea de antrenor la AS Exploatare Metrou, din dorinta de a
ma perfectiona am  urmat cursurile Facultatii de Educatie Fizica si Sport, specializare Culturism  si Fitness si un Masterat in Educatie Fizica si Sport.  
In anul 1993 am infiintat catedra de Culturism si Fitness din cadrul Clubului Sportiv Scolar  Nr 5 Bucuresti, catedra unde predau ca profesor-antrenor si in prezent.
II: Ca profesor la Clubul sportiv nr. 5 prin ce s-a caracterizat munca ta? Ai format campioni? Ce inseamna munca cu tinerii care incep sa activeze in culturism? 
DE: Activitatea de selectie si pregatire a sportivilor elevi in cadrul catedrei a inceput sa dea roade in scurt timp, prin rezultatele de exceptie obtinute. Sportivii pregatiti de mine au obtinut numeroase titluri la competitii interne si internationale.
In cei 26 de ani de existenta ai sectiei s-au obtinut 26 medalii la Campionatele  Europene si Mondiale si peste  60 de titluri de Campioni Nationali.
Cei mai reprezentativi sportivi ai catedrei,dealungul timpului, au fost:
 -   Buruiana Virgil – Primul Campion Mondial de Juniori -1998 
-    Cernat Florina  - Tripla Campioana Mondiala de Junioare ( 2004,2005,2006)
-   Arseni Ramona – Campioana Europeana Absoluta de Senioare- 2015
-   Stan Jenica – Campioana Mondiala Junioare – 2017
-   Serpescu Sebastian- Campion Mondial Absolut Juniori – 2018 
-  Racoveanu Daniel, Orian Ioan, Monica Nicolescu, Costescu Cristian,Varzaru Marius, Tatarici Nicusor, Dumitru Costin, Raducu Raluca, Petraiche Mihai,  Visan Corina, Bia Stefania, Popescu Dragos – medaliati cu argint si bronz la Campionate Europene si Mondiale.
Acesti sportivi au fost selectionati si pregatiti in cadrul catedrei de la stadiul de  incepatori pana la inalta performanta.
Selectia si pregatirea elevilor-sportivi, pentru culturism si fiitness, modelarea lor fizica si psihica a reprezentat dintotdeauna un obiectiv major pt mine in cadrul catedrei.
II: Cum e sa fii dascalul unor tineri la inceput de drum?  Ce calitati trebuie sa aiba un manager-antrenor care se ocupa de pregatirea unor tineri? 
DEAntrenamentele desfasurate cu elevii presupun atat cunostinte de specialitate in domeniul culturismului si al fitnessului, pentru modelare corporala, cat si cunostinte psiho-pedagogice pentru educarea lor . Nu toti elevii sportivi vor face performanta in culturism si fitness, dar incerc mereu sa-i indrum spre un mod de viata sanatos. Daca vom reusi sa costientizam importanta efortului fizic si a sportului,  a alimentatiei sanatoase si a educatiei pentru miscare, vom avea constant noi generatii  de performeri. Profesorul-antrenor trebuie sa colaboreze pentru atingerea obiectivelor, cu familia, si scoala din care provine sportivul, trebuie sa existe o buna comunicare, empatie, intelegere si respect reciproc.
II: Experienta de la Clubul sportiv te-a ajutat mai departe, in cariera? 
DE: Deoarece Css5 Bucuresti se ocupa cu selectionarea si pregatirea juniorilor, in anul 1999, am infiintat ACS " Champions Gym" Bucuresti, pentru a continua pregatirea sportivilor care incheiau varsta junioratului, la nivel de seniori.
Champions Gym  Bucuresti  a devenit in timp, cel mai puternic club de culturism si fitness, afiliat la F.R.C.F.. Spun acest lucru, deoarece peste 100 de sportivi sunt legitimati si in ultimii ani, am ocupat prima pozitie in clasamentul anual intocmit de M.T.S. pentru cluburile de culturism si fitness, afiliate la F.R.C.F.. 
In acesti 20 de ani, sportivii legitimati la Champions Gym, au cucerit pt Romania, 31 de medalii la Campionatele Europene si Mondiale de Juniori, Seniori si Masters. Printre sportivii reprezentativi ai sectiei voi enumera:
 - Irina Nicoleta Muntean este tripla Campioana Mondiala Senioare- 1998,2002,2009, tripla Campioana  Europeana – 2003,2005,2009  si are 8 medalii de argint si bronz la CM si CE.
-    Florina Visan – Campioana Europeana Absoluta Senioare – 2007, are 3 medalii de argint si bronz la CE si CM.
-     Costin Ilinca – Campion European Masters -  2018, este vicecampion Mondial Masters 2018- 2019 si are si bronz  la Campionatul European -  2017
-     Enuta Dragos, Stanculescu Camelia, Ion Diana, Pop Andrei, Kantor Eugen, Zlotea Roxana sunt si ei medaliati.
Aceste medalii, impreuna cu cele 26 cucerite de sportivii CSS5 Bucuresti, ridica numarul medaliilor cucerite de sportivii legitimati la ACS Champions Gym & Css5 Bucuresti, la totalul de 57 medalii.
II: Cum te-ai apropiat de FRCF? 
DE: Activez in cadrul Federatiei Romane de Haltere si Culturism (FRHC) din anul 1981,ca antrenor si arbitru de culturism.
La data de 11 ianuarie 1990, am participat in calitate de Membru Fondator la Adunarea Generala de infiintare a Federatiei Romane de Culturism -F.R.C., impreuna cu colegii mei : Eugen Baldovinescu, Hitru Dumitru, Tranulis Loredan, Cringanu Dumitru, Lucus Iosif, Suciu Oliviu, Mihailescu Cristian, Olteanu Mircea, Kiss Mihail, Szabo Iosif, Preduchin Florin, Covaci Petru,etc.
In luna noiembrie 1990, am participat impreuna cu domnul Baldovinescu Eugen – Presedintele FRC, la Congresul I.F.B.B. De la Kuala Lumpur, unde a fost aprobata afilierea F.R.C.  la I.F.B.B.. 
II: Ai desfasurat acolo munci pe functii eligibile. Detaliaza te rog. 
DE: Am fost ales in Biroul Federal, unde am ocupat in diferite perioade, functiile de Secretar Federal, Presedinte al Colegiului  de Antrenori, Presedinte al Colegiului Tehnic – arbitraj. Incepand cu anul 2014 si pana in prezent, ocup functia de Antrenor Federal .

II: Cu anii pozitia ta de profesionist s-a consolidat. Ce noi responsabilitati au aparut? 
DE: In anul 1991 am obtinut prin examen, carnetul de Arbitru Internationnal I.F.B.B. Iar in anul 2006, am promovat examenul pentru Arbitru International PRO – I.F.B.B. In  perioada 1991- prezent am arbitrat peste 90 de competitii internationale.
In anul 1999, in urma rezultatelor obtinute de sportivii pregatiti de mine, la competitii internationale, am primit titlul de Antrenor Emerit.
II: Am vazut ca ai scris articole despre culturism. Te-ai gandit sa le aduni intr-o carte? Cred ca esti printre putinii care stiu detalii ale istoriei culturismului romanesc, pentru ca ai trait in mijlocul evenimentelor in prima linie. Ai in atentie sa scrii ceva pe acesta tema? 
DE: Doresc, ca pe viitor sa pot oferi colegilor nostri (sportivi, antrenori, arbitrii, sustinatori sau pasionati) o istorie cat mai documentata si CORECTA a acestei discipline sportive, dar prefer sa pastrez surpriza pentru moment. 
Contributia mea in cadrul F.R.C.F. -  antrenor, arbitru, organizator de competitii, delegat oficial la competitii internationale, presedinte de club si nu in ultimul rand, membru fondator al F.R.C.F. - in cei 30 de ani de existenta, face parte din procesul de dezvoltare si afirmare a culturismului romanesc pe plan intern si international.
II: Cum a fost anul 2019 pentru Dănuț ENUȚĂ?
DE: Un an cu foarte multa munca, dar si cu rezultate pe masura.
II: Ce planuri ai pentru anul 2020? 
DE: Ne propunem ca in anul 2020 sa ne putem desfasura activitatea in conditii optime, astfel incat echipa Champions Gym & CSS5, sa-si pastreze pozitia de lider in clasamentul cluburilor de culturism din Romania si deasemenea sa promovam cat mai multe talente care sa ne reprezinte cu succes la competitiile nationale si internationale.
II: Care sunt presedintii FRCF cu care ai colaborat? 
DE: Am colaborat intotdeauna cu cei care au promovat Valoarea si Performanta Sportiva.
II: Ce ar trebui culturismului romanesc sa fie un sport de masa? 
DE: Privind catre cele peste 1000 de sali de culturism si fitness – recreativ, deschise in Romania, cu mii de practicanti, putem spune ca sportul nostru este foarte popular si a devenit deja un sport de masa.
II: Si in culturismul romanesc sunt multe lucruri de facut. Ce prioritati vezi? 
DE: Din punctul meu de vedere, prioritatile in culturismul romanesc sunt: promovarea si sustinerea sportivilor, antrenorilor si cluburilor care si-au demonstrat prin rezultate, valoarea. Trebuie sa se inteleaga ca  fitnessul si culturismul sunt discipline sportive individuale si trebuie tratate ca atare.....
II: Cum e o zi din viata lui Dănuț ENUȚĂ? 
DE: Cea mai mare parte dintr-o zi normala a vietii mele, mi-o petrec in sala de culturism impreuna cu sportivii ( peste 100  de sportivi legitimati) iar timpul ramas,il dedic familiei si activitatilor sociale.
Ii multumesc lui Dănuț ENUȚĂ pentru amabilitatea de a-mi raspunde la intrebari. Fac si eu ceea ce fac multi dintre sportivii cu care el a colaborat si care dupa participarile la competitii ii aduc multumiri, pentru ca Dănuț ENUȚĂ are talentul de a dezvolta in cadrul loturilor de sportivi cu care lucreaza acea atmosfera specifica sistemelor colaborative, unde cooperarea, comunicarea si coordonarea sunt mana-n mana pentru a fi atinse in cele mai bune conditii obiectivele propuse. In culturismul romanesc aceste obiective nu sunt deloc usoare, pentru ca a penetra in lumea culturismului international nu e o treaba simpla, din moment ce peste tot se munceste eficient si sportivii vin de la an la an cu performante tot mai ridicate. Sper ca toti cititorii acestui articol sa-si fi creat exact imaginea pe care Dănuț ENUȚĂ o are in randul culturistilor, dar si a celorlalti specialisti din lumea culturismului, de om cu inalta pregatire profesionala, daruit in totalitate acestui sport, gata sa ofere cele mai bune solutii problemelor care apar pe toata durata pregatirii sportivilor in competitii de top.



(19 decembrie 2019)




No comments:

Post a Comment