Mult timp copilaria mea a fost marcata de o zicere a unei vecine, care suna cam asa:
- Ce daca e proasta? Las-o! E proasta noastra!
Ma intrebam de ce era ea asa de indulgenta cu persoana si n-am indraznit ani in sir sa intreb pe cineva in legatura cu zicerea dar si in legatura cu persoana. Nu stiu de ce lumea din jur o facea pe femeia aceea proasta. Cred ca mai degraba era nepriceputa, ingalata, sleampata, decat proasta in sensul pe care-l stim noi azi.
Cand am intrebat, mi s-a spus ca femeia, considerata de toti ca fiind proasta urma sa devina nora vecinei, doar pentru ca familia ei avea un statut care era favorabil mai ales sotului, cu dosarul patat de chiabur la acea vreme. Nu ma apuc sa dau explicatii, dar cine le vrea sa descj=hida o carte si saciteasca despre luta de clasa din Romania anilor '50 si va gasi acolo toate aberatiile acelor vremuri.
N-as fi redeschis niciodata acest subiect daca n-as vedea la televizor o fiinta care cand deschide gura zici ca se prabuseste universul in sinele sau infinit, schimbandu-si toate coordonatele, daca le mai avea.
Nu-i dau numele ca sa nu-i fac reclama, dar de pe fotoliul prea inalt pe care a asezat-o soarta, care aici este de sex masculin, are ocazia sa-si arate intreaga dimensiune a submediocritatii sale, desi candva invoca meritocratia ca fiind criteriul care o propulsase pe o pozitie de varf, de unde ne-a aratat ca palaria era cu mult prea mare si-i acoperea ochii de nu mai vedea nimic.
Parca o vad acum pe vecina mea cu broboada legata peste gura sa nu i se vada dintii lipsa zicand ori de cate ori trebuia sa-i ia apararea acelei fiinte:
- Ce daca e proasta? Las-o! E proasta noastra!
Norocul nostru este ca in limba romana avem cuvantul prost pentru a desemna un obiect de sex masculin care se incadreaza in descrierea din DEX pentru acea apartenenta si cuvantul proasta, pentru a-i lasa pe rautaciosi sa susoteasca mult si bine despre fragmentele date la televizor, hilare, grozave, discontinue, abundente, delicioase, concentrate si mai ales imbibate de spontaneitatea data de putinatatea calitatilor pe care numai o minte simplista si o vorbire liniara le definesc.
(11 decembrie 2019)
No comments:
Post a Comment