Thursday, December 6, 2018

Cum ne apără șmecherii de fluctuațiile prețurilor de pe piața liberă

De la un timp niște șmecheri umblă cu cioara vopsită spunând că ei îmi vor mie binele și-mi oferă o soluție care să mă ferească de fluctuațiile prețurilor de pe piața liberă. Nimic mai fals.
Cei ce vin cu asemenea oferte:
- sunt chitiți să facă profit zdravăn;
- îmbracă un jaf în cuvinte frumoase;
- se bazează pe ipoteze amăgitoare;
- știu foarte bine ceea ce fac;
- nu riscă absolut nimic;
- au câștigurile maximizate garantate.
Înainte de a face oferte, se fac studii foarte complexe și se apelează la un aparat matematic foarte sofisticat. Se iau serii de date în care se văd fluctuațiile prețurile la produsul sau la serviciul pe care șmecherii îl oferă chipurile că ar fi în avantajul cumpărătorului, ceea ce este absolut fals.
În urma studiilor rezultă:
- că prețurile au o anumită evoluție;
- există prtedictibilitatea prețurilor;
- momentul  ofertei este convingător;
- nu este nimic bătut în cuie.
În vremea comunismului se acordau credite înrobitoare, chiar dacă dobânzile erau mici, dar fixe. Când a venit Revoluția, contractul având fixate dobânzile s-a ajuns ca o rată, cândva 30% din salariul lunar, imposibil de actualizat, să fie mai mică decât prețul unei pâini. Contractele așa-zis avantajoase au durată limitată, care să le permită șmecherilor să facă orice schimbare i-ar avantaja, în așa fel încât cetățeanul să rămână cu buza umflată.
Se mizează și pe spaimele cetățeanului, dar și pe ignoranța lui, căci nimeni dintre oamenii obișnuiți nu face studii sistematice ale prețurilor pentru a vedea care sunt ipotezele care îl avantajează.
Să presupunem că la un produs s-au făcut studii și rezultă că prețurile fluctuează, fiind când mari, când mici, asemeni dinților de fierăstrău. Dacă se face o medie și dacă această medie este majorată cu un procent acoperitor și dacă valoarea ce rezultă devine prețul plafonat, cetățeanul va accepta să se lucreze cu acesta, mai ales dacă oferta vine când în piață preșul este mai mare decât prețul plafonat. Cetățeanu plătește un preț fix, dar acesta este mult mai mare decât prețurile care sunt pe piață atunci când se înregistrează scăderi. Per total șmechetii câștigă, căci niciun comerciant nu este nebun să piardă așa că-l iubește el pe client, pe care l-ar jecmăni un-doi cu zâmbetul pe buse fără a clipi.



(06 decembrie 2018)

No comments:

Post a Comment