Toată lumea acceptă adevărul simplu că între o decizie bună și una foarte bună există diferență de câteva milioane de euro. Contabilitatea clasică nu are capacitatea de a sesiza astfel de nuanțe. Este nevoie de Contabilitatea calitativă, care la debit are efectele cantitative ale deciziilor care se iau și la credit apar valorile care s-ar fi obținut din luarea unor decizii cu mult mai bune.
Această contabilitate are sorți de izbândă la un nivel minim datorită mediocrității fiecăruia dintre noi și din faptul că nu acceptăm că decizia pe care am luat-o nu este cea mai bună, căci ar fi fost și alte decizii cu mult mai bune, dar:
- ne-a lipsit curajul,
- am avut minusuri de imaginație,
- am fost dominați de limitele noastre,
- ne bântuie rutina,
- mergem cu turma,
- cu acceptăm ideile altora,
- ne-a acaparat micimea.
Sunt situații în care lucrurile sunt mult mai concrete. Să zicem că avem niște bani. Îi jucăm la bursă. Am luat decizia să cumpărăm 1.000 de acțiuni la firma X cu 2 lei bucata și peste o lună, acțiunile au ajuns la 3 lei. Dacă am fi cumpărat la forma Y cu 4 lei acțiunea, inițial ziceam că numărul de acțiuni este mult mai mic. Numai că peste o lună acțiunile firmei Y se vând cu 10 lei bucata. Efectiv noi câștigăm 500 lei. Dacă cumpăram acțiuni de la firma Y cele 250 de acțiuni ne aduceau 1.500 lei, adică de 3 ori mai mult. Contabilitatea calitativă scoate în evidență calitatea managementului, căci un management slab duce la câștiguri modeste, în timp ce un management inteligent, calitativ cu mult mai bun aduce profituri superioare. Trebuie înregistrate variantele de lucru, trebuie scrise variantele adoptate, dar nu trebuie neglijate variantele celelalte, să se vadă ce înseamnă decizia slabă. Contabilitatea calitativă are menirea de a evidenția exact ceeaq ce însemnă soluție bună, versus soluție foarte bună. Există și cealaltă situație, înregistrarea soluției bune, versus soluția proastă, numai că soluțiile proaste trebuie privite limitativ, căci ar genera tot timpul falsificarea în contabilitate, căci tot timpul s-ar scrie soluția adoptată ca fiind soluția excelentă dacă tot timpul este pusă în antiteză cu soluția proastă.
(14 decembrie 2018)
No comments:
Post a Comment