Saturday, October 12, 2024

Ce lasă un președinte de țară în urma lui?


Deși toată lumea spune că președintele are definite în constituție doar două atribute și anume el este comandantul suprem al armatei și se ocupă de politica externă. Totuși, președintele este o persoană foarte puternică. El numește premierul, el acordă distincții, în fața lui miniștrii depun jurământul la învestire. Președintele este cel mai votat politician. Ion ILIESCU a devenit președinte în anul 1992 cu 7.393.429 de voturi. Emil CONSTANTINESCU a devenit președinte în 1996 cu 7.057.906  de voturi. Traian BĂSESCU a devenit președinte în 2004 cu 5.126.794, iar în anul 2009 a obținut al II-lea mandat cu 5.277.068 de voturi. Klaus IOHANNIS a devenit președinte în anul 2014 cu 6.288.769 de voturi, iar la al II-lea tur de scrutin a obținut 6.509.135 de voturi. Deci, președintele are cea mai importantă poziție în stat și este cel mai respectat om. Dacă el dorește ceva, acel ceva devine realitate.
Președintele are posibilitatea de a lăsa în urmă multe, chiar foarte multe. Dacă știe să mobilizeze forțele națiunii, de numele președintelui se leagă obiective absolut remarcabile. De numele lui Nicolae CEAUȘESCU se leagă canalul Dunăre - Marea Neagră, Casa Poporului, achitarea datoriei externe a țării, autostrada București - Pitești, Combinatul Siderurgic Galați, respingerea Planului VALEV, vizita președintelui USA Richard NIXON la București în 2 august 1969. 
Mă așteptam ca președinții țării mele să se laude cu mii de kilometri de autostradă, cu creșterea reală a calității învățământului și cu eradicarea analfabetismului. Nici Ion ILIESCU, nici Traian BĂSESCU, nici Klaus IOHANNIS nu au lăsat în urmă fapte pe care istoria să le consemneze peste 200 de ani, căci canalul Dunăre-Marea Neagră sau Casa Poporului vor dăinui peste 200 de ani, chiar dacă despre Nicolae CEAUȘESCU i se va alătura calificativul dictator. Mi-aș fi dorit ca drumul București - Sibiu, președintele să-l fi parcurs în al II-lea mandat pe autostrada care să-i poarte numele peste ani și ani, așa cum centura Piteștiului poartă numele lui Nicolae VĂCĂROIU.




(12 octombrie 2024) 

No comments:

Post a Comment