Friday, November 29, 2024

Transparența generalizată înseamnă moartea corupției

Toată lumea vorbește despre transparență, dar multă lume nu știe ce înseamnă transparență, ce înseamnă a fi transparent, unde se face transparența și mai ales, cine face și asigură transparența. Când se lucrează cu jumătăți de măsură, transparența se zice că numai organismele de stat care lucrează cu bani publici, trebuie să asigure transparența derulării unor procese și a conținutului unor documente. Spun unor procese și unor documente, pentru că în cazul proceselor și documentelor care se referă la siguranța națională și numai la siguranța națională, nu intră în discuție transparența, dar acele procese și documente sunt numerabile pe degetele de la două mâini. În rest, totul trebuie să fie transparent, dacă este legat de banul public.
A lucra transparent înseamnă a ști exact:
- bugetul organizației,
- defalcarea bugetului,
- costurile derulării tuturor proceselor,
- salariile personalului,
- nivelul de eficiență al muncii,
- cheltuielile efectuate,
- penalitățile plătite.
În momentul în care activitatea unei organizații, oricare ar fi ea este pusă în vitrină, este foarte clar că locul pentru derularea actelor de corupție se restrânge până la dispariție. Totul este foarte clar. Cu condiția de a nu introduce acele portițe prin care se crează breșe de comportament specific actelor de corupție. Chestia cu banii împrumutați sau de împrumut este o glumă nu proastă, ci tâmpită, un praf aruncat în ochii fraierilor, crezând că banii negrii se spală cu detergent figurativ, de exemplu.
Corupția este eliminată în câteva cicluri, cu condiția să se dorească acest lucru, iar problema confiscării extinse trebuie privită în afara unor aspecte vecine cu delirul unor demagogi ai purității intelectuale și a unei corectitudini mimate convingător pentru ageamii. Justificările unor exagerări financiare prin apartenența la mediul privat a unui membru din familie se verifică cu mare ușurință din moment ce cifrele de afacere ale organizației private, scot în evidență imposibilitatea de a realiza acel echilibru necesar când se fac comparațiile în cascadă dintre venituri și cheltuieli.






(29 noiembrie 2024)

No comments:

Post a Comment