Metodele cantitative ne ajută să identificăm corelații reale între factorii din toate domeniile unde aceste metode se folosesc și pe baza concluziilor să se treacă la utilizarea de rețete, de tehnici și metode de soluționare a problemelor în mod eficient. Despre teoria manipulării s-au scris mii și mii de volume, dar despre utilizarea metodelor cantitative în cuantificare eforturilor de manipulare, respectiv, a efectelor manipulării, nu s-au publicat rezultate cantitative, căci nimeni nu dă mură-n gură altora rezultate care pentru ei sunt vitale, căci adevărata manipulare nu se află în cărțile colorate pentru copiii de grădiniță, deși manipularea începe cu ei ca subiecți.
Pentru manipularea trebuie luate în considerare două abordări și anume manipularea votanților care:
- votează la vedere prin ridicarea mâinii,
- intră în urnă și ștampilează pe buletinul de vot.
Cine crede că votantul care intră în cabină și-și exercită votul secret, face obiectul unei manipulări simple, primitive fie prin vorbe, fie prin avantaje materiale sau bănești, deja pornește de la o premisă eronată, atât timp cât nu există o modalitate de a verifica votul, în condițiile în care devin cazuri penale încercările de a crea astfel de dovezi și nimeni nu riscă dosar penal de dragul a 50 de lei și nici pentru un kil de mălai.
Fără a face studii cantitative a măsurării efectelor pe care le au mesajele din mediul online care circulă pe rețelele de socializare este greu de a trage concluzii și cei ce fac studiile trebuie să utilizeze exact ceea ce în medicină se realizează cu metoda placebo. Nu spun mai mult, căci nu mă apuc să dau eu lecții celor care ar fi trebuit să dispună de aceste studii și alegerile din 24 noiembrie să nu-i prindă cu c-r-ul gol și să facă afirmații aproximative despre Tik Tok sau Facebook sau X sau Instagram. Statistica matematică are metode extrem de fine și de eficiente de a realiza sondaje și de a construi proceduri pentru a efectua măsurători, după care să testeze rezultatele în vederea verificării a tot felul de ipoteze. Totul este ca acele metode să fie folosite corect, respectând cerințe de omogenitate a datelor și de acuratețe a culegerilor de date, căci vorba proverbului machedonesc, dacă într-o oală de ciorbă, pui o lingură de c-c-t, totul c-c-t se numește.
(29 noiembrie 2024)
(29 noiembrie 2024)
No comments:
Post a Comment