Monday, October 28, 2019

Economia bazată pe consum

Văd cum analiștii lui pește prăjit fac afirmații hilare, nefondate, bizare și absurde despre faptul că a fost stimulată economia de consum. Se știe că marile transformări încep de un deva. Aici și acum, la noi au început cu stimularea consumului. Când se vede că piața cere, producătorii vor proceda în consecință și se vor pune pe muncă. Nimeni nu este nebun să se apuce să facă producție, fără să aibă asigurată desfacerea, adică fără să existe banii la cei care trebuie să închidă ciclul B-M-B sau M-B-M.
Așa cum văd eu lucrurile, băieții ăștia care se dau economiști sau analiști sau nu mai știu ce, spun că e rea economia bazată pe consum. O fi rea, dar ca să schimbi asta în altceva este necesar:
- să se definească o strategie de scădere a ponderii consumului în dezvoltare,
- să se realizeze politici de stimulare a diferitelor tipuri de producție, agricultura în special,
- să se stimuleze creșterea complexității proceselor de prelucrare, orientate pe calitate.
Niciodată nu trebuie pus carul înaintea boilor. Acum există suficiente adte, suficientă experiență pentru a face calcule decente, realiste și mai ales credibile, care să fundamenteze trecerea de la economia bazată pe consum spre economia bazată pe producție. Este cunoscută interția sistemelor cibernetice și de aceea trebuie luate în considerare intervale de timp care chiar să ducă la efectele dorite și nu la regrete că totul a fost pros proiectat.
Să zicem că economia X are 90% consum, ceea ce este rău. Să zicem că scăderea a 10% procente se face în 3 ani cu investiții masive în producție. Dacă se dorește scăderea la 40% a economiei bazate pe consum, 90-40=50, deci sunt necesari 15 ani. Strategia este definită pe 15 ani. Să zicem că scăderea cu 10% presupune investiții de 20 miliarde de euro. Deci,  pentru cei 15 ani sunt necesari cel puțin 100 miliarde de euro. Să nu uităm că dacă primii 10% sunt relativ simplu de realizat, ultimii 10% cu siguranță, asemeni îmbunătățirii unui record mondial la alergare pe suta de metri cu o zecime de secundă, necesită cu mult mai mulți bani. De aceea am zis, cel puțin 100 miliarde.
Orice abordare, fără un model cibernetic prin care să se vadă ce se face la momentul T și la momentul T+1, respectiv la momentele T+2, T+3, T+5 și T+5, când efectul devine cauză și apoi cauza devine efect, nu se va întâmpla nimic și peste 20 de ani, vorba lui Silviu BRUCAN tot stupid people vom fi și vom ridica neputincioși din umeri, lansând aceleași bazaconii ca acum, caracterizate prin simplism, liniaritate, previzibilitate și obscenitate despre economia bazată pe consum. Punct.


(28 octombrie 2019)

No comments:

Post a Comment