Thursday, October 17, 2019

Bogdan ZURBAGIU - sportivul surpriză

Îl știam pe Bogdan ZURBAGIU din vremea când mi-0a fost student, dar și ca informatician de meserie, într-o zonă de business, însă în job intră și automatizarea proceselor prin proiecte IT dezvoltate de alții. A fost o mare surpriză să-l văd participând în competiții de mare anvergură. 
M-am hotărât să fac acest interviu după ce l-am văzut pe BZ la WORLD CLASS de la ParkLake la bazinul de înot și m-a impresionat forța cu care aborda antrenamentul în partea de înot.
II:  Mi-ai spus că te-a pasionat motocrosul. A fost doar ceva trecător?
BZ: Eram pasionat de motociclism viteză, ultima data avand o Yamaha R1 din 2005, de 1000cmc și aproximativ 180cp și o motocicleta mai mult de touring VStrom, de la Suzuki, de capacitate mai mică. Am renunțat în momentul în care făceam în paralel sport și îmi cumpărasem biciclete și aceasta era o bucurie de weekend, cand mergeam pe   micile piste disponibile la acel moment. Circuitul de la Adâncata înca nu era finalizat. La un moment dat am realizat că nu mai am timp de ambele pasiuni și trebuie să aleg una. Am ales sportul sub forma înotului și a triatlonului. Am vândut cele două motociclete și au trecut vreo 3 ani de atunci. Periodic revine gândul de a-mi lua o motocicletă, dar când pun în balanță cu accesul la un eveniment sportiv deosebit, cum au fost pentru mine cele din 2019, aleg evenimentul.
II:  De când pasiunea pentru sport?
BZ:  Cred că exista de când mă știu, pentru că de la patru ani am fost dat de părinți la înot, sport de care m-am tinut aproximativ 10-12 ani.
II:  Mi-ai spus că te-a pasionat motocrosul. A fost doar ceva trecător?
BZ:
II:  Cum se numește sportul pe care-l practici acum?
BZ:  Particip în cadrul unor evenimente de maraton de înot mai mult de 10 kilometri, în ape deschise, după regulile tradiționale de înot în Canalul Mânecii: slip, neasistat de neopren sau alte instrumente de plutire, fără a avea voie să ating barca sau vreun membru al echipei de suport. Altfel sunt descalificat.
II:  Ca student practicai sport?
BZ:  Am fost un an în echipa de înot a ASE-ului, apoi am renunțat. Probabil am considerat la acel moment că am suficiente preocupări nesănătoase.
II:  Ca masterand făceai sport?
BZ: Nu. In timpul perioadei de masterat eram angajat cu norma întreagă și frecventam îin anul 1 și cursurile școlii doctorale la zi. Timpul nu îmi permitea alte activități.
II:  Cum și cât te antrenezi?
BZ:  Atunci când timpul îmi permite, încerc să am 4-5 antrenamente pe săptămână de minim 1 oră de înot. Însemnand undeva între 15 și 25 kilometri înotati pe săptămână. Periodic am un antrenament de anduranță, de 2-3 ore pentru a-mi menține condiția.
Uneori introduc în antrenamente și sesiuni de alergare, forță a părții superioare a corpului (umeri, triceps, spate, core) sau cycling.
Antrenamentele au loc fie înaintea programului de serviciu, la 6-7 dimineața, fie seara după serviciu, pe la 18-19, în drum spre casă. Trebuie să țin cont și de programul familiei, dacă mă pot odihni în perioada respectivă, dacă pot ajunge la antrenamente și nu am alte angajamente. În pregatirea unui obiectiv încep să măresc distanța înotată într-o săptămână, să cresc numărul antrenamentelor în ape deschise și distanțele, până undeva la 60-70% din distanța ce o voi avea de înotat.
II:  Când ai fost la primul concurs?
BZ:  Probabil primul concurs sportiv a fost când intram în clasa 1 la o școală cu profil sportiv.
Acest sport are legatură cu concursurile de triatlon, înotul în apă deschisa fiind prima probă în cadrul acestora.
Primul concurs de triatlon a fost acum vreo 4-5 ani la Brașov. Un concurs de distanță scurtă (750m înot, ~20km bicicletă, ~5km alergare) care atunci mi s-a părut o eternitate.
Iar primul eveniment dedicat înotului în ape deschise a fost la Beliș, Cluj in proba de 10.000 de metri, cred ca acum 3 ani. Unde am iesit pe un onorabil loc 2 la categorie de varsta si 4 la general.
II:  Ai un palmares. Vorbește despre el.
BZ:  Eu abordez fiecare obiectiv ca un scop ambițios, ale cărui caracteristici nu le-am obținut anterior și astfel rămân motivat pe întreaga durată a pregătirii.
Realizarea obiectivului constă finalizarea cursei și mai puțin poziționarea într-un clasament.
Pâna în prezent, în sportul de anduranță, am participat și terminat:
-  3 evenimente de alergare maraton 42.2 km (Atena, Cluj și Istanbul),
-  4 evenimente de triatlon pe distanța half ironman, respectiv 1.9 km înot, 90 km bicicleta, 21.1 km alergare (in România la Xman Oradea, OceanLava Mamaia, renumitul Transfier și în Turcia, la Belek)
-   4 evenimente de înot in ape deschise: Lacul Orta, Italia 27kilometri, provocarea a fost distanța Canalul Rottnest, Australia 20 kilometri, provocarea au fost curenții marini, înotul în ocean și riscul de a întalni un rechin; acestia apărând la ultimele evenimente; documentarea primei traversări a lacului Belis 14 kilometri – provocarea a fost documentarea si temperatura apei, 18 grade, afară fiind 14 grade; traversarea lacului Ijilsselmeer, Olanda 22 kilometri. Cel din urma fiind și cea mai mare provocare sportivă de pănă în prezent; acolo au luat startul 28 de sportivi și datorită valurilor puternice au abandonat 40% dintre aceștia. Eu am terminat al 13-lea, în compania unui fost campion mondial.
II: Cum împaci munca de informatician cu sportul? 
BZ:  Provocarea cea mai mare la acest capitol este să găsesc timpul necesar antrenamentelor.
Încerc să ma bucur de fiecare antrenament și să obțin rezultatele așteptate din acesta.
Consider că este o metodă a pașilor mărunți, în urma căreia poți obține rezultate, dacă ești perseverent.
II:  Cât de mult te susține familia?
BZ:  Mult și foarte mult. Ne adaptăm programul unul după celalalt, ne bugetăm concediile în functie și de “calendarul evenimentelor” și mi-au fost alături la toate evenimentele importante.
II:  Cum a fost anul 2019 pentru sportivul Bogdan ZURBAGIU?
BZ: Cred ca a fost un an bun, în care am reușit tot ceea ce mi-am propus.
Am ajuns în Australia sa traversez înot Canalul Rottnest și cu aceasta ocazie am reusit să strang bani
pentru o fundație ce desfașoară acțiuni sociale.
Am reușit prima documentare româneasca, dupa standarde internationale, pe teritoriu autohton la Cluj, când am înotat 14 kilometri în apă de 18 grade.
Și am înotat în ce a fost marea Olandei și apoi devenit lacul Ijilsselmeer, cu ocazia campionatului național al Olandei.
II:  Care sunt competițiile la care vei participa în 2020?
BZ:  Eh, acesta este un subiect fierbinte.
Încă nu m-am hotărât. Sigur mi-aș dori să particip la noi evenimente, noi provocari, cu distanțe și condiții care să mă provoace cel putin la fel de mult ca acelea din 2019, însă va trebui să țin cont de timpul disponibil pentru pregătire și buget.
II:  Care sunt punctele tale tari?
BZ:  In sportul de anduranță, deși nu am un fizic extraordinar, cred ca mintea mă ajută și este cea care face diferența. Am observat că reușesc să îmi urmaresc organismul, să înțeleg cu ce probleme mă confrunt și să îmi adaptez viteza, tehnica, ritmul într-un fel care să-mi permită să termin cursa.
II:  Este costisitor sportul pe care-l practici?
BZ:  Este, pentru că pe lângă cheltuielile cu antrenamentele, cele de nutriție sau de cazare/ transport, evenimentele de maraton de into presupun existența unui echipaj dedicat fiecarui înotator. În Australia am avut o barcă si un kayak, o echipă formată din 4 oameni (skipper, caiacist si echipaj suport). In Olanda am avut o barca, skipper, antrenor si observator oficial dedicat, care să asigure că respect regulile concursului.
II:  Cum te ajută sportul în meseria ta?
BZ:  Ma ajuta sa fiu mai bine organizat.
Sportul m-a ajutat să scap de durerile de spate datorate muncii la birou.
Am o stare fizică si psihică mult mai buna.
Am mai multă răbdare și reusesc mult mai ușor să depășesc obstacole care aparent sunt dificil de depășit sau imposibile.
II:  te vezi și peste 10 ani făcând acest sport?
BZ:  Cu siguranță.
II: Cum te găsește lumea în mediul virtual?
BZ:  Sunt câteva materiale care se află la adresele:
https://revistacariere.ro/leadership/oameni-care-ne-inspira/primul-roman-care-a-traversat-inot-canalul-rottnest-din-australia-lucreaza-in-banca-si-crede-in-puterea-gandirii-pozitive/
http://aimx.ro/bogdan-zurbagiu-22-de-kilometri/
http://aimx.ro/bogdan-zurbagiu-oceanul-indian/
https://biciclistul.ro/bogdan-zurbagiu-a-traversat-lacul-belis-14-km-urmeaza-omologarea/
II:  Am consultat aceste materiale care-l arată pe un Bogdan ZURBAGIU plin de voință, puternic și performant, pentru care sportul este o parte importantă din viața lui.
BZ:  Este bine că se vorbește și despre alte sporturi, nu numai despre fotbal, așa cum s-ar crede.
II: Mulțumesc frumos pentru faptul că mi-ai permis să prezint cititorilor blogului Actualitatea românească un sportiv provenit din rândul informaticienilor, care nu și-a lăsat meseria și care face sport cu ambiție, dăruire și succes.





(16 octombrie 2019)


No comments:

Post a Comment