Monday, November 27, 2017

Start pentru centenar (partea a III-a)

Spectacolul din seara zilei de 26 noiembrie de la Teatul Național București s-a desfășurat cu sala destul de goală are și o explicație: lipsa capetelor de afiș, nume sonore ale muzicii. O explicație este dată de faptul că mottoul acestui concert a fost tinerețea. O orchestră de tineri, un dirijor tânăr, soliștii vocali și cei instrumentiști, de asemenea tineri. Cânz spun tânăr, mă gândesc la vârste sub 40 de ani. Au fost și excepții, dar totul a fost în nota tinereții, valorii și calității.
Dirijorul  Cristian MĂCELARU are o carte de vizită bogată, deși în meseria sa este foarte tânăr. A dirijat corect, cu nerv și cu pasiune.
Violonistul Michael BAREMBOIM de 32 de ani născut la Paris, a dovedit talent și profunzime. 
Vilonistul Ștefan TARARA de 31 de ani este un talentat artist german..
Soprana Adela ZAHARIA este câștigătoarea unor concursuri, are voce frumoasă.
Violonistul  Julian RACHLIN este un talent lituanian de 43 de ani și trăiește în Austria.
Tenorul Ștefan POP este de 30 de ani și are o voce superbă, clară și de mare întindere..
Soprana   Kristine OPOLAIS este din Lituania și are 38 de ani. Are voce interesantă, dramatică.
Tenorul Piotr BECZALA  este un polonez de 50 de ani cu voce frumoasă și care performează bine.
Mă repet: acest concert a mers șnur și a fost interpretat numai de tineri. Numai soliștii Adela ZAHARIA și Ștefan POP erau de-ai pământului, ceilalți erau invitați din străinătate, Franța, Germania, Polonia și Lituania. E bună deschiderea spre tinere talente. Dar să nu uităm că acest concert era dedicat centenarului Marii Uniri făcute de români și era rezonabil dacă tineri români interpretau aici muzicî românească. Chiar dacă era cântăreți de operă și interpretau din marile câtece ale Unirii din repertoriul muzicii populare, sunt sigur că ar fi sunat foarte bine și mie concertul mi-ar fi plăcut și mai mult.



(27 noiembrie 2017)

No comments:

Post a Comment