Informatica economică a traversat asemenea schimbări ca profunzime încât fără a greși, perioadele despre care voi scrie se numesc ere.
Era cartelei perforate corespunde dezvoltării de aplicații informatice în care au fost implicate mașini electromecanice precum tabulatoarele, calculatoarele electronice, unde gradul de complexitate a prelucrărilor era considerat la acea vreme deosebit de complex, iar azi cel mai complex sistem informatic de atunci este considerat un ERP primitiv, neperformant și cu inerție. Cartelelerealizarea transpunerii de date în ele, verificarea și apoi citirea fie mecanică, fie optică cu oarece riscuri.
Era benzii perforate a apărut în condițiile în care volumele de date nu au fost covârșitoare, ci programele de prelucrare meritau să fie stocate pe benzi de hârtie. datele, în volume reduse, stocate și ele tot pe benzi de hârtie cu orificii unde erau codificate datele, dar și cu orificii de antrenare, făceau deliciul operatorilor care trebuiau să știe să fie ordonați pentru a nu încurca cutiuțele cu mici suluri de benzi perforate, care uneori nu depășeau 5 metri lungime, dar multe erau mult mai scurte ca lungime.
Era benzilor magnetice a reprezentat un salt pentru că pe o lungime de multe zeci de metri se stocau date în volum cu mult mai mare, iar riscul de a rata citirea a două sau cinci cutii cu cartele din cauza că una dintre cartele a fost agățată și distrusă nefiind citită și deci întreaga rulare compromisă, deci acel risc era deja eliminat.
Era unităților de disc, deși foarte greu de transportat, au reprezentat un mare câștig pe zona de capacitate și fiabilitate, dar nu oricine își permitea să stocheze datele pe un disc extern și mai ales nu orice centru de calcul avea bani să facă achiziții așa de costisitoare. De cele mai multe ori discurile externe erau folosite în sala calculatorului numai pentru stocări intermediare și atât.
Dischetele de 1,44Mb sunt încă foarte cunoscute și nu dezvolt aici problema.
Compact disc-urile de 700Mb sunt atât de ieftine, rezistente, obișnuite încât rar mai se găsește careva care să nu aibă acasă un CD sau să nu se fi jucat cu un CD sau să nu aibă niște poze stocat pe un CD.
Discurile externe portabile care se găsesc acum pe piață și au ajuns și la 2 sau 4Tb cu prețuri accesibile deja sunt banale.
Stik-urile de memorie care sar de 128Gb în mod curent împresionează prin dimensiunile lor minuscule și prin vitezele cu care se fac transferurile. Acum cine nu are un memory stik de cel puțin 16Gb nu există, exact cum era pe vremuri cu cei care nu existau dacă nu figurau în cartea Pagini Galbene.
Sunt ere pentru că au avut arii foarte largi de răspândire și au marcat dezvoltarea omenirii.
(02 februarie 2017)
No comments:
Post a Comment