Friday, January 17, 2025

Canalul Marea Neagră - Marea Caspică

Călin GEORGESCU, cel care figurează pe toate canalele de televiziune zi de zi, după ce  după turul întâi al alegerilor prezidențiale a ocupat prima poziție în opțiunile electoratului surclasând tot ce era de surclasat, a venit zilele acestea cu ideea că dacă el va ajunge președinte, va milita pentru construcția canalului Marea Neagră - Marea Caspică. A mai zis cineva despre acest proiect cu mulți ani în urmă, dar am crezut că este o greșeală de exprimarte. Se pare că nu este așa.
Se știe că în 4 martie 2019  a avut loc la București o reuniune a miniștrilor de externe din Turkmenistan, Azerbaidjan, Georgia și România, iar la final s-a semnat Declarația privind dezvoltarea coridorului internațional de transport Marea Caspică - Marea Neagră. Sunt siderat să văd cum politrucii și fașii analiști politici de la București l-au luat în tărbacă pe nefericitul Călin GEORGESCU, pentru afirmația sa. În mod normal, indivizii care-l mușcă acum de c-r și-l ridiculizează pe Călin GEORGESCU, ar fi trebuit să știe că respectiovul nu e nici megaloman, nici bizar, nici cu țiglele sărite de pe casă, ci a venit să întărească o idee, aceea de a implementa un proiect și punct. Călin GEORGESCU are ideile lui excentrice, dar teoria manipulării zice că manipulatorul inteligent, nu neagă chiar tot din ceea ce zice subiectul care face obiectul manipulării colectivităților, ci pentru credibilitate, din când în când spui că spune bine cel pe care ai ca obiectiv să-l reduci la zero prin manipulareaq celor care l-ar vota. Tot negând zisele lui Călin GEORGESCU, numărul votanților lui nu va scădea, căci manipularea canalelor Tv potrivnice lui Călin GEORGESCU își pierd credibilitatea. Nu zisele celorlalți îl vor face pe Călin GEORGESCU să-și piardă credibilitatea, ci propriile-i ziceri, dar atunci când una dintre ziceri nu e o aberație, manipulatorii măcar să tacă decât s-o accentueze ca fiind aberație, când realitatea îi contrazice.
Băieți din televiziuni, mai puneți mâna pe cărți, căci nu se manipulează după ureche. E doar chestiune de credibilitate. Nu credibilitatea lui Călin GEORGESCU, ci a voastră. Dacă e să și-o piardă, o va pierde, dar nu-l ajutați să-i crească credibilitatea prin erorile voastre tactice.



(17 ianuarie 2025)

Personalități românești executate prin împușcare. ,

Istoria zbuciumată a poporului român a cunoscut perioade de încrâncenare, care s-au soldat cu executarea prin împușcare a unor personalități, dintre care enumer aici pe:
Ion ANTONESCU - mareșal
Gheorghe ARGEȘANU - prim ministru
Barbu CATARGIU - prim ministru
Armand CĂLINESCU - prim ministru
Nicolae CEAUȘESCU - președinte al RSR
Lazăr COSMA - învățător
Ioan Petru CULIANU - istoric
Ion Gheorghe DUCA - prim ministru
Victor IAMANDI - ministru Justiției
Nicolae IORGA - istoric
Remus KOFFLER - om politic
Virgil MADGEARU - savant
Gabriel MARINESCU - general
Mihail MORUZOV - șef serviciu secret
Lucrețiu PĂTRĂȘCANU - ministru al Justiției
Virgil SĂHLEANU - lider de sindicat
Numărul celor executați prin împușcare este mult mai mare și pe măsură digitalizarea va progresa, vor apare documente care să semnaleze cu exactitate care au fost personalitățile care au plătit cu viața, fiind executate prin împușcare pentru ideile lor. Mă gândesc cum un popor religios cum este poporul român, are printre fiii săi oameni gata să apese pe trăgaciul puștii sau revolverului pentru a curma viața unui om, îndeplinind astfel fie o sentință, fie o poruncă.





(17 ianuarie 2025)

Thursday, January 16, 2025

Ghilotinații de la Revoluția Franceză

În timpul Revoluției Franceze ghilotina a fost instrumentul principal de eliminare a adversarilor și istoria consemnează nenumărate personaje care au sfârșit de lama ghilotinei. Mai jos dau câteva din numele celor care după judecată, au fost trimiși la ghilotinare.
LUDOVIC al XVI-lea al Franței
MARIA ANTOANETA, regină a Franței
Maximilien de ROBESPIERRE
Antoine LAVOISIER
Georges Jacques DANTON
Louis Antoine de SAINT-JUST
François Noël BABEUF
André CHÉNIER
Madame du BARRY
Olympe de GOUGES
Philippe ÉGALITÉ
Charlotte CORDAY
ÉLISABETH PHILIPPINE MARIE HÉLÈNE a Franței
Louis CAPET
Lucie-Simplice-Camille-Benoît DESMOULINS
Antoine Quentin FOUQUIER-TINVILLE
La Revoluția Franceză au fost executați prin ghilotinare sute de cetățeni, dar istoria nu le consemează numele, ceea ce arată că nu întâmplător se spune că fiecare revoluție își devorează copiii. Unii dintre cei executați prin ghilotinare au devenit eroii unor picturi, sculpturi, piese de teatru sau opere care se joacă pe marile scene ale lumii, devenite clasice.






(17 ianuarie 2025)

Poeții ca trompete ale comunismului și nu numai

Au existat poeți care au cântat comunismul din prima zi a apariției acestei orânduiri pe pământ românesc și mă refer mai exact la 30 decembrie 1947.
Alexandru ANDRIȚOIU
Anatol E. BACONSCHI
Cezar BALTAG
Maria BANUȘ
Aurel BARANGA
Vlaicu BÂRNA
Mihai BENIUC
Ana BLANDIANA
Geo BOGZA
Demostene BOTEZ
Marcel BREZLAȘU
Nina CASSIAN
Traian COȘOVEI
Dan DEȘLIU
Mihu DRAGOMIR
Geo DUMITRESCU
Eugen FRUNZĂ
Ion GHEORGHE
Virgil GHEORGHIU
Cezar IVĂNESCU
Mircea IVĂNESCU
Eugen JEBELEANU
Nicolae LABIȘ
George LESNEA
Adrian PĂUNESCU
Veronica PORUMBACU
Aurel RĂU
Virgil TEODORESCU
Alexandru  TOMA
Gheorghe TOMOZEI
Victor TULBURE
George ȚĂRNEA
Tiberiu UTAN
Violeta ZAMFIRESCU
Era înghesuială mare în a publica poezii dedicate partidului și conducătorilor lui, căci acele texte erau bine plătite și cei ce publicau în volumele omagiale, aveau uși deschise și beneficii suculente din partea Casei Scriitorilor.



(16 ianuarie 2025)




(16 ianuarie 2025) 

Călin GEORGESCU l-a refuzat pe Donald TRUMP

În USA vor începe festivitățile de instalare la Casa Albă a președintelui ales Donald TRUMP și cum era și firesc, au fost adresate invitații unor personalități din USA dar și de peste hotare de a participa la aceste festivități. Deocamdată, Călin GEORGESCU este doar un cetățean român care a candidat la alegerile prezidențiale, care a obținut voturi în primul tur, ocupând primul loc și calificându-se pentru turul al doilea, tur, pe care CCR l-a anulat, deci în mai, alegerile prezidențiale din România se reiau de la zero. În acest context, Călin GEORGESCU este doar un cetățean, cetățeanul Călin GEORGESCU, care a câștigat turul întâi din 24 noiembrie al alegerilor prezidențiale. În plus, în România avem pe Ilie BOLOJAN președinte al senatului, Marcel CIOLACU prim ministru și pe Klaus IOHANNIS, cel căruia CCR i-a prelungit mandatul până când noul președinte acre va fi ales, când va fi ales, dacă va fi ales, va depune jurământul, deci există trei oficiali pe care echipa lui Donald TRUMP i-ar fi putut invita să participe la festivitățile de instalare de la casa Albă a lui Donald TRUMP. L-am auzit pe Călin GEORGESCU că a spus că a refuzat invitația. Ambasadorul României în USA zice că n-a fost trimisă nicio invitație lui Călin GEORGESCU. O fi sau nu adevărat, nu știu și nici nu mă interesează. Argumentele lui Călin GEORGESCU în ceea ce privește refuzul invitației mi se par puerile.
Noi avem proverbul: vulpea care nu ajunge la struguri, zice că sunt acri. Nu era puțin lucru ca prezența în USA a lui Călin GEORGESCU să fie văzută de un miliard de telespectatori, căci acesta ar fi fost singurul candidat pentru care s-au anulat alegerile, iar televiziunile avide după mesaje excentrice, de oriunde ar veni ele, ar fi insistat cu camerele pe chipul lui și niciodată reclama, oricare ar fi ea nu strică.


(16 ianuarie 2025)

Am văzut filmul VISĂTORII cu CHER

Știam despre cântăreața CHER că a obținut un premiu Oscar, dar în mintea mea CHER era cântăreața care într-un show de televiziune mi-a arătat că este într-o formă fizică și chiar cu costume sumare, avea ce arăta, fără a mai fi o femeie sun 30 de ani, ci trecută cu mult peste 50 de ani, dar cu care natura a fost generoasă și pe care și ea a ajutat-o pe natură cu oarece operații estetice. Televiziunea națională a programat pentru noaptea dintre 15 și 16 ianuarie prezentarea filmului VISĂTORII sau denumirea din limba engleză   MOONSTRUCK, în regia lui Norman JEWISON, cu următoarea distribuție:
CHER - Loretta CASTORINI
Nicolas CAGE - Ronny CAMMARERI
Olympia DUKAKIS - Rose CASTORINI
Vincent GARDENIA - Cosmo CASTORINI
Danny AIELLO - Johnny CAMMARERI
Julie BOVASSO - Rita CAPPOMAGGI
Louis GUSS - Raymond CAPPOMAGGI
John MAHONEY - Perry Feodor CHALIAPIN, Jr. - bunicul Lorettei
Este prima dată când am văzut un film american și secvențe din el, mă refer la spectacolul de la Metropolitan cu opera La bohème de Giacomo PUCCINI, în care se văd locuri pe care și eu le-am frecventat, treabă cu care m-am simțit foarte mândru de mine. Mi-am reamintit atmosfera cu ridicarea policandrelor spre tavan și cu atmosfera aceea deosebită de templu al muzicii pe care mi-a inspirat-o acea sală cu acustică desăvârșită.
Filmul este din 1987, dar deși au trecut aproape 4 decenii, nu este deloc prăfuit, iar acțiunea este bine legată, densă, iar Nicolas CAGE îl anunță deja pe marele actor ce va urma să devină peste ani și ani. Ce tânăr și chipeș era! Vocea i-a rămas aceeași.
Filmul a avut 6 nominalizări pentru premii Oscar în 1988, dar CER a câștigat un Oscar pentru cea mai buna actriță în rol principal (Loretta CASTORINI), Olympia DUKAKIS a câștigat premiul cea mai buna actriță în rol secundar (Rose CASTORINI), John Patrick SHANLEY a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu original.







(16 iuanuarie 2025)

Wednesday, January 15, 2025

Cântăreți de muzică populară românească pe care i-am văzut pe scenă

Mie mi-a plăcut muzica populară românească autentică și mi-a plăcut să merg la spectacole unde apăreau cântăreți de folclor, încă de pe vremea când eram elev de școală elementară, iar pasiunea pentru a asculta live cântăreți de folclor s-a păstrat tot timpul. I-am văzut pe unii cântăreți de muzică populară românească pe scenă în spectacole, la nunți, la botezuri, lsa sărbători câmpenești. Voi enumera pe cei pe care i-am văzut cântând live.
Mariana ANGHEL
Nelu BĂLĂȘOIU
Tiberiu CEIA
Maria CIOBANU
Ileana CIUCULETE
Lucreția CIOBANU
Ileana CONSTANTINESCU
Mărin CORNEA
Maria CORNESCU
Ion CRISTOREANU
Mariana DEAC
Ion DOLĂNESCU
Maria DRAGOMIROIU
Constantin ENCEANU
Ionuț FULEA
Nicolae FURDUI IANCU
Emil GAVRIȘ
Tudor GHEORGHE
Alexandru GROZUȚĂ
Maria LĂTĂREȚU
Ștefan LĂZĂRESCU
Irina LOGHIN
Ion LUICAN
Polina MANUILĂ
Măriuca MATACHE
Dan MOISESCU
Angela MOLDOVAN
Achim NICA
Ana PACATIUȘ
Romica PUCEANU
Ioana RADU
Ștefania RAREȘ
Ileana SĂRĂROIU
Benone SINULESCU
Angelica STOICAN
Maria TĂNASE
Elisabeta TICUȚĂ
Sofia VICOVEANCA
Au mai fost și alții, dar nu i-am reținut, probabil fiind ei la început de carieră. Pe cei mai noi dintre interpreți nu i-am văzut în spectacole, pentru că nu agreez șușele și nici cântecele făcute prin garaje, garsoniere sau closete. Mie îmi place folclorul autentic. Am apreciat costumele impecabile și originale, ținuta îngrijită și mai ales, respectul lor față de public.

(16 ianuarie 2025)

Vârstele judecătorilor de la Curtea Constituțională a României - CCR

Curtea Constituțională a României - CCR a avut de-a lungul existenței sale mulți judecători, ale căror mandate au durat 9 ani. Este interesant să vedem ce vârste au avut judecătorii CCR la începerea mandatelor lor. Voi începe cu judecătorii CCR care se află în derularea mandatelor în momentul de față.
Mihaela CIOCHINĂ - 55 ani
Cristian DELIORGA - 62 ani
Dimitrie-Bogdan LICU - 53 ani
Laura-Iuliana SCÂNTEI - 46 ani
Gheorghe STAN - 45 ani
Livia-Doina STANCIU - 60 ani 
Elena-Simina TĂNĂSESCU - 51 ani
Attila VARGA - 53 ani
Din prezentările pe care le au pe Internet, rezultă că toți sunt absolvenți de Facultate de Drept la universități prestigioase și acum se află la nivelul de potențial maxim profesional, ceea ce dă garanția că deciziile pe care acești judecători le au reflectă un nivel de calitate impecabilă.




(15 ianuarie 2025)

TVR este o televiziune suveranistă?

Pe un canal al TVR, mai precis pe TVR 2 în data de 15 ianuarie 2025 începând cu ora 00:15 am văzut filmul din 1978 intitulat REVANȘA în regia lui Sergiu NICOLAESCU având printre alții în distribuție pe:
PARAIPAN - Gheorghe DINICĂ, 
Tudor MOLDOVAN - Sergiu NICOLAESCU, 
Limbă - Jean CONSTANTIN, 
Ilie PÎRVU - Amza PELLEA, 
Ștefan ZĂVOIANU - Ion BESOIU, 
GEISSLER - Mircea ALBULESCU,
Alexandru ROȘIANU - Silviu STĂNCULESCU
Radu MIRONOVICI - Ion MARINESCU
Grigore MAIMUCA - Colea RĂUTU,
Constantin DAVID - Iurie DARIE,
CERNESCU - Ion DICHISEANU,
Alexandru GHICA - Costel CONSTANTIN,
muncitor tipograf ilegalist - Ovidiu MOLDOVAN,
avocatul DOBRIN - Alexandru DOBRESCU
ambasadorul FABRICIUS - Mircea ANGHELESCU
Doctorul - Emanoil PETRUȚ.
Dacă ar exista pe Internet scenariul acestui film și s-ar decupa replicile muncitorului Ilie PÎRVU care ar fi comparate cu zicerile lui Călin GEORGESCU s-ar observa existența unor similitudini izbitoare. Eu știam că pe vremea comuniștilor opera cenzura în instituțiile de cultură și acum sunt foarte mirat că în TVR 2 nu a fost analizat acest film, mai ales că problema partidelor suveraniste, catalogate cumva și extremiste este de mare actualitate și canalele Tv au teme foarte clare ce trebuie evitate și abordări doctrinare de care trebuie să țină seama pentru a merge pe drumul european, așa cum se definește linia modernă a politicii noastre de țară aparținând UE și NATO. Ori, muncitorul activist comunist  Ilie PÎRVUvorbește despre vânzarea către străini a bogățiilor țării, despre exploatare, exact cum era doctrina bolșevică de dinainte de 1989, când privatizarea bunurilor solului și subsolului era de neconceput.





(15 ianuarie 2025)

Artiști ai poporului pe care i-am văzut pe scenă

Trebuie să spun că am avut privilegiul de a-i vedea pe mulți dintre artiștii ai poporului din RPR pe scenă, ceea ce m-a convins că ei reprezentau tot ceea ce are mai bun poporul nostru în materie de actori și de câtăreți. Voi enumera artiștii ai poporului pe care eu i-am văzut pe scenă fie jucând în piese de teatru, fie cântând.
Marcel ANGHELESCU
Radu BELIGAN
George CALBOREANU
Ștefan CIUBOTĂRAȘU
Ion DACIAN
Ion FINTEȘTEANU
Arta FLORESCU
Alexandru GIUGARU
Nicolae HERLEA
Ion MANOLESCU
Ioana RADU
Petre ȘTEFĂNESCU GOANGĂ
Grigore VASILIU BIRLIC
George VRACA
În vremurile de demult, artiștii participau la turnee peste tot în țară și exista posibilitatea de a-i vedea pe marii artiști nu numai la spectacole în București și la teatrele din provincie, chiar și la unele cămine culturale din localități mai depărtate. Pe marele George VRACA l-am văzut la Breaza, pe Petre ȘTEFĂNESCU GOANGĂ l-am văzut la Pitești, iar pe Ioana RADU am văzut-o la Căminul Cultural 23 August din Găvana-Pitești.



(15 ianuarie 2025)

Nicolae ȚĂRANU, un mare tenor de operetă de demult

Pe tenorul Nicolae ȚĂRANU l-am văzut într-un spectacol de operetă, pe când sediul Teatrului de Operetă era pe Splai, dar l-am văzut de multe ori la televizor, în spectacole de Varietăți sau atunci când erau recitaluri ale cântăreților de operetă. Mi-au plăcut la Nicolae ȚĂRANU prezența scenică, jocul scenic, dicția și timbrul, iar profesionalismul său desăvârșit trecea repede sticla televizorului. Am identificat pe Internet o serie de înregistrări și redau mai jos titlurile ariilor interpretate de Nicolae ȚĂRANU și linkurile unde se află respectivele înregistrări pentru a convinge cititorul că Nicolae ȚĂRANU a fost o voce remarcabilă a scenei de operetă din țara noastră.
Să dansez, să râd, să cânt de bucurie duet cu Cleopatra MELIDONEANU din opereta Silvia de Kalman
O, da, n-oi fi eu.. duet cu Corina BĂRBULESCU din opereta O noapte la Veneția de STRAUSS jr
Ia-ți adio fată bună duet cu Lucia ROIC din opereta Plutașul de pe Bistrița de Filaret BARBU
Plânge Bistrița de vale arie din opereta Plutașul de pe Bistrița de Filaret BARBU
 Când săracul tatăl meu arie din opereta Vânzătorul de păsări de Carl ZELLER
Tu ești iubirea mea! arie din opereta Țara surâsului de Franz LEHAR
Am mai colindat pe aceste străzi arie din opereta My Fair Lady de Frederick LOEWE
Aș vrea să fiu culegător de stele arie din opereta  Culegătorii de stele de Florin COMIȘEL
Tinerețea mea arie din opereta Soarele Londrei de Florin COMIȘEL.
 E rândul meu! arie din opereta Prințesa circului de Emmerich KÁLMÁN 
În online tenorul Nicolae ȚĂRANU este bine reprezentat, ceea ce arată interesul celor care fac digitalizare pentru marile voci ale operetei.



(15 ianuarie 2025)

Cleopatra MELIDONEABU o mare cântăreață de operetă de demult

Cleopatra MELIDONEABU a fost o mare cântăreață de operetă de demult și am avut ocazia s-o văd într-un spectacol care se ținea în vechea clădire a Teatrului de operetă de pe Splai, înainte de a fi demolat.
Villia, o, Villia arie din opereta Văduva veselă de Franz LEHAR
Dac-ai ști cât e de greu să joci arie din opereta Baiadera de Emmerich KÁLMÁN
Să nu ne despărțim
Sunt sigur că arhita TVR dispune de multe înregistrări în care apare Cleopatra MELIDONEANU și pe măsură ce digitalizarea va avansa, noi vom avea acces la ele.



(15 ianuarie 2025)  

Nu le-ar fi rușine!

Azi este ziua culturii, zi care coincide cu împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului Mihail EMINESCU. Taman de ziua culturii, unii salariați din instituții de cultură, în loc să organizeze manifestări speciale prin ncare să-și dovedească prezența și să atragă și mai mulți oameni să viziteze muzee, biblioteci, expoziții de pictură, librării, s-au pus pe o grevă japoneză, prin care zic ei, să tragă un semnal de alarmă că au salarii mici, că trebuie să li se mărească salariile. Eu sunt ca la frizer. Întâi mă tunzi foarte bine să fiu foarte mulțumit și abia după aceea îți bag bacșișul în buzunar. Nu știu cum cei din cultură mi-au dovedit mie că merită mai mult, din moment ce prin muzeele pe care le-am vizitat bate vântul, sunt persoane care ard gazul de pomană, monumentele stau să cadă și nu văd expoziții de opere de artă care să fie adevărate evenimente. Și ei au o contribuție hotărâtoare la situația dezastruoasă a cititului printre tineri, a nivelului scăzut de cultură la care s-a ajuns. Înainte de a cere, trebuie să facă dovada că au ce oferi.
Mă așteptam ca azi, în muzee să fie organizate expoziții speciale, mă așteptam ca azi să fie inaugurate niște lăcașuri de cultură. Mă așteptam ca azi să aibă loc niște premiere la teatre. Mă așteptam să fie lansate niște cărți. Mă așteptam ca televiziunea națională să cinstească cum se cuvine memoria lui EMINESCU. Multe mă mai așteptam eu, dar niște inși care nu au dat în brânci, s-au gândit să întineze memoria marelui EMINESCU cu greva lor cea japoneză pentru a trage semnalul de alarmă, exact cum se trage apa la closet, nu ca necesitate, ci ca element zgomotos, nesemnificativ, dar poluant. 
Mi-a plăcut inițiativa elevilor din Iași cu recitarea poemului LUCEAFĂRUL acolo în Piața Centrală, după ce cu trupurile lor au scris numele marelui poet. Aș vrea să știu cum au pregătit cerșetorii din cultură ziua de 15 ianuarie 2025, ca să mă impresioneze și pe mine cumva, căci tare mi-aș fi dorit să merg la o retrospectivă de pictură undeva în țară, așa cum a fost expoziția BRÂNCUȘI de la Timișoara când acest oraș era capitală culturală. Aș vrea să știu dacă au fost depuse de cei cu greva japoneză proiecte de excepție pentru a atrage fonduri europene și că doar 20% dintre ele au obținut finanțare, iar restul de 80% la rândul lor excepționale, vor intra într-un fir de așteptare pentru finanțări viitoare, iar cele 20% sunt undeva peste 1.000 de bucăți, căci lucrătorii dinn teritoriu sunt vrednici, ai idei și ambiție de a face bine culturii. Visez și totuși azi a fost greva japoneză a unor funcționari, care nu au ce căuta la cultură.

(15 ianuarie 2025)

Tuesday, January 14, 2025

Mari actori români pe care i-am văzut jucând pe scenă

De-a lungul anilor, ori de câte ori am mers la teatru, am fost extrem de selectiv pentru că locuința mea e departe de teatre, există costuri ale biletelor și costuri pentru transport, dar cel mai important este timpul necesar pentru a merge la teatru și pentru a viziona o piesă. Am avut ocazia să văd jucând pe scenă mari actori, ceea ce înseamnă că am fost un privilegiat. Voi scrie în continuare nemele actorilor pe care i-am văzut jucând în spectacolele pentru care am și plătit bilet, spectacole care m-au bucurat enorm.
Leopoldina BĂLĂNUȚĂ
Ștefan BĂNICĂ
Radu BELIGAN
Clody BERTHOLA
Emil BOTTA
Toma CARAGIU
Ion CARAMITRU
Aurel CIORANU
Ștefan CIUBOTĂRAȘU
Constantin CODRESCU
George CONSTANTIN
Octavian COTESCU
Iurie DARIE
Mircea DIACONU
Gheorghe DINICĂ
Fory ETTERLE
Petre GHEORGHIU
Emil HOSSU
Ștefan IORDACHE
Dorina LAZĂR
Ion LUCIAN
Horațiu MĂLĂIELE
Mariana MIHUȚ
Marin MORARU
Rodica NEGREA
Dan NUȚU
Draga OLTEANU MATEI
Gina PATRICHI
Amza PELLEA
Irina PETRESCU
Florin PIERSIC
Florian PITTIȘ
Emilia POPESCU
Mitică POPESCU
Stela POPESCU
Irina RĂCHIȚEANU ȘIRIANU
Dem RĂDULESCU
Victor REBENCIUG
Alexandru REPAN
Marcela RUSU
Valeria SECIU
Ileana STANA IONESCU
Carmen STĂNESCU
Olga TUDORACHE
Grigore VASILIU BIRLIC
Constantin ZĂRNESCU



Lista acesta o voi completa pe măsură ce-mi voi reaminti și alte spectacole pe care le-am văzut.





(15 ianuarie 2025) 

Soprane de coloratură din toată lumea.

 
Maria ALEIDA
Jana BERNÁTHOVÁ
Marta BOCHENEK
Maureen BROY PAPOVICH
Mimi COERTSE
Bertha May CRAWFORD
Tracy DAHL
Natalie DESSAY 
Sabine DEVIEILHE
Jodie DEVOS
Mattiwilda DOBBS
Zdzisława DONAT
Katarzyna DONDALSKA
Sofia FOMINA
Daniela GORIA
Mihaela GRĂJDEANU
Edita GRUBEROVA
Rebecca HAINS
Ingeborg HALLSTEIN
Barbara HANNIGAN
Sumi JO
Ewa MAŁAS-GODLEWSKA
Halina MICKIEWICZÓWNA
 Mado ROBIN
Ada SARI
Beverly SILLS
Bogna SOKORSKA
Marta STUDZIŃSKA 
Joan SUTHERLAND
Ruth Ann SWENSON
Silvia VOINEA
Wicked WORKSHOP

(15 ianuarie 2024)

Aria Olimpiei din opera Povestirile lui Hoffman și interpretele sale

Aria Olimpiei din opera Povestirile lui Hoffman de compozitorul  Jacques OFFENBACH este o piatră de încercare pentru sopranele de coloratură de pretutindeni și cele ce trec de ea, înregistrează succesul definitiv în cariera lor.
Maria ALEIDA
Jana BERNÁTHOVÁ
Marta BOCHENEK
Natalie DESSAY 
Sabine DEVIEILHE
Jodie DEVOS
Sofia FOMINA
Daniela GORIA 
Mihaela GRĂJDEANU
Edita GRUBEROVA
Sumi JO
Mado ROBIN
Beverly SILLS
 Marta STUDZIŃSKA 
Joan SUTHERLAND


(14 ianuarie 2025)

Ion DACIAN, un mare tenor de de,mult. .

În studenția mea, pe când eram în anul întâi, mergeam la cantina de pe strada Nicolae IORGA și uneori treceam prin fața casei lui Ion DACIAN, care era de fapt o vilă superbă și care avea la demisol parcă o sală de balet unde exersa Leni DACIAN, fiica marelui tenor, devenită balerină de mare talent. Ion DACIAN a fost o mare vedetă a teatrului de Operetă din București. L-am văzut în câteva spectacole, la sediul vechi, pe care l-aș repera undeva în zona blocului Gioconda, clădirea veche nu mai există. Era destul de în vârstă tenorul Ion DACIAN când l-am văzut eu în carne și oase pe scenă, dar îl știam de la televizor. 
Au existat înregistrări pe discuri de vinil cu arii din operete cântate de Ion DACIAN. Aici voi reda ceea ce am găsit pe Internet.
Tu ești iubirea mea arie din opereta Țara surâsului de Franz LEHÁR
Zi-i, țigan arie din opereta Contesa Maritza, de Emmerich KÁLMÁN
Doi ochi ca-n basme arie din opereta Prințesa circului de Emmerich KÁLMÁN
Viața e frumoasă arie din opereta Ana LUGOJANA de Filaret BARBU
Un dor de ducă mă poartă iar arie din opereta Logodnicul din lună de Eduard KÜNNEKE
Ce făptură minunată duet din opereta Liliacul de Johann STRAUSS
A fost ca-n povești odată duet din opereta Văduva veselă de Franz LEHÁR
Ce dragă-mi ești duet din opereta Prințesa circului de Emmerich KÁLMÁN
Noaptea peste noi coboara duet din opereta Prințesa circului de Emmerich KÁLMÁN
Când sărmanul tatăl meu arie din opereta Vânzătorul de păsări de Carl ZELLER
Hei, cu hazul și cu glumele... arie din opereta Anton PANN de Alfred MENDELSON
Voi să cânt o viața-ntreagă arie din opereta Anton PANN de Alfred MENDELSON
Aici s-a mutat cu jale...  arie din opereta Anton PANN de Alfred MENDELSON
Unele duete au fost interpretate de Ion DACIAN și Cleopatra MELIDONEANU.


(14 ianuarie 2025)

Lucia ROIC o mare soprană de demult


Lucia ROIC este un nume de referință al operetei românești de altădată. Ea a avut un repertoriu foarte bogat și a cântat alături de mari artiști dintre care enumer aici pe Constanța CÂMPEANU, Nae ROMAN, Ion DACIAN, Nicolae ȚĂRANU, Viorel CHICIDEANU, Cornel RUSU, Eugen FÂNĂȚEANU, Bimbo MĂRCULESCU, Toni BUIACICI, George HAZGAN, dar și mulți alții.
Drag mi-e satul  duet cu Nicolae ȚĂRANU în opereta Ana LUGOJANA de Filaret BARBU (1972)
Duetul Stella - Mario duet cu Mircea NEMENS în opereta Vânt de libertate de DUNAEVSKI
Ce ochi frumoși arie din opereta Plutașul de pe Bistrița de Filaret BARBU 
 Femeia-i un mister din opereta Silvia de Emmerich KALMAN
Duet final cu Ion DACIAN din opereta LYSISTRATA de Gherase DENDRINO
Arie din operata Voievodul țiganilor de Johann STRAUSS.
Acum procesul de digitalizare la Teatrul de Operetă și la Televiziunea Română este în curs, dar pe măsură ce va avansa vor fi disponibile mult mai multe înregistrări cu vocea sopranei Lucia ROIC și va exista posibilitatea de a fi ascultată această voce căci Lucia ROIC a cântat în lulte operete care s-au montat la Teatrul de Operetă, dintre care amintesc Pericola, N-a fost nuntă mai frumoasă, Plutașul de pe Bistrița, Vânt de libertate, Ana LUGOJANA, LYSISTRATA, Lăsați-mă să cânt, Vânzătorul de păsări, Rose MARIE,  Sărutul Cianitei, Țara surâsului, Târgul de fete, Secretul lui Marco POLO, La Caliul Bălan, Mătușa mea FAUSTINA, ca să dau doar câteva exemple.

(14 ianuarie 2025)

Cântăreți de muzică ușoară de altădată: Elena ZAMORA

Citisem o carte despre LEONARD, marele tenor român, prințul operetei și acolo am aflat că Elena ZAMORA a fost ultima parteneră a acestuia și se scria în carte cum au ieșit ei din scenă în pas de tango, pentru LEONARD fiind ultimul spectacol, căci era foarte bolnav. Într-o seară, târziu, la o emisiune muzicală, a reapărut după o absență de mult prea mulți ani din viața artistică Elena ZAMORA, o doamnă în vârstă, care mai păstra o voce remarcabilă de soprană.
Aloha oe

Elena ZAMORA a cântat cântece ale unor compozitori precum Ion VASILESCU, 
Trebuie să remarc aici calitatea vocii Elenei ZAMORA, definită prin claritate, ritm, rostire, întindere și putere.

(14 ianuarie 2025)

Despre cântăreții de muzică ușoară românească de demult

Au existat numeroși cântăreți de muzică ușoară românească de demult și dintre aceștia enumer pe Dorina DRĂGHICI, Luigi IONESCU, Roxana MATEI, Aida MOGA, Jean MOSCOPOL, Nicolae NIȚESCU, Vasile CRISTIAN, Nicu STOENESCU, Gigi MARGA, Maria SEREEA, Alla BAIANOVA, George BUNEA, Trio ARMONIA, Trio GRIGORIU, Frații MENTZEL Mara IANOLI, Fredy ARIE, dar și mulți alții.
Cântăreții de muzică ușoară românească de demult aveau:
- voci puternice,
- timbru distinct,
- calități muzicale excepționale,
- repertoriu,
- rezistență, 
- prezență scenică,
- personalitate,
- cultură muzicală.
În vremurile acelea nu se făcea playback nici pe scenă, nici în studiourile de radio sau televiziune și vocile nu se ajustau prin sintetizatoare, ci erau naturale, de la mama lor. Mulți dintre cântăreții de muzică ușoară de altădată cântau în restaurante sau în baruri ore în șir, fără a-și da duhul cum se întâmplă cu cântăreții din ziua de azi care după trei cântece sunt terminați. Față de cântăreții închipuiți din ziua de azi care sunt și compozitori și textieri și interpreți, cei enumerați de mine, erau doar cântăreți care primeau spre a lansa cântece de la compozitori specializați și consacrați în muzică ușoară, iar cântecele cântate de ei se fredonau ușor de fiecare ascultător, fără pretenții deosebite în abordarea diferitelor genuri muzicale.


(14 ianuarie 2025)

Cântăreți de muzică ușoară de altădată: LUIGI IONESCU

Am trăit vremurile în care femeiletrecute de 45 de ani suspinau după LUIGI IONESCU. LUIGI IONESCU era un bărbat înalt, bine făcut, cu mustață și parcă era un magnet, căci toate femeile îl considerau etalonul de bărbat din viața lor. Avea o voce de bariton și era impunător. LUIGI IONESCU era un cântăreț de muzică ușoară, care așa cum am spus deja a făcut furori în rândul femeilor. El a cântat multe cântece, a impus șlagăre care poartă marca LUIGI IONESCU și dintre acestea, mai jos redau câteva titluri și linkurile către acele melodii pentru a fi ascultate. 

A cântat melodii compuse de Henry MĂLINEANU, Temistocle POPA, Ion VASILESCU, Elly ROMAN, Gelu SOLOMONESCU dar și alții.


(14 ianuarie 2025)

Monday, January 13, 2025

Lagăre de exterminare dispersate

Tot apar pe la televizor niște centre cu copii cu dizabilități ținuți în condiții inumane, cum tot au apărut și acele aziluri de bătrâni, unde tot așa acei bătrâni erau și ei ținuți în condiții tot inumane. Îmi aduc aminte că imediat după Revoluția din 1989, televiziunile străine nu conteneau în a prezenta centre cu copii și cu bătrâni care erau chinuiți, subnutriți, de se mișcau despuiați ca niște schelete mobile. Dacă naziștii au construit lagărele de concentrare, acum în societatea căreia noi îi zicem cu mândrie mioritică, societate democratică, niște indivizi cu apucături naziste, din lăcomie, au construit centre pentru copii cu nevoi speciale și centre pentru bătrâni și ei cu nevoi speciale, de care nu se îngrijesc deloc, dar pentru care încasează de la stat sume importante, iar tratamentele sunt similare celor din lagărele de concentrare naziste, numai că aceste centre sunt lagăre de exterminare, dar dispersate și viața arată că sunt dispersate cam pe întreg teritoriul țării.
Se impune elaborarea unei legi de interzicere a exterminării oamenilor în spațiul mioritic și a tratării exterminatorilor exact după regulile aplicate naziștilor la Procesul de la Nürnberg. Nu vreau să mă pronunț acum dacă există sau nu o apetență a noastră spre exterminare, dar așa cum stau lucrurile, cu regret, balanța ar înclina spre da. Este interesant că există tot felul de organisme cu salariați bine plătiți care au rolul de a controla acele centre, de a asigura managementul acelor centre, iar rezultatul este nul.




(14 ianuarie 2025)

Culturistul Frank ZANE

 

În anul 2010 culturistul Frank ZANE avea 68 de ani, iar fotografia de mai jos scoate în evidență cum arăta acesta la 68 de ani, ceea ce înseamnă că fotografia a reușit să evidențe forma excelentă a culturistului, care la 35 de ani devenea Mr. Olympia pentru prima dată, titlu pe care l-a păstrat 3 ani la rând.


Aici fotografia prezintă corpul întreg al culturistului și lumina evidențiază definirea acestuia. este interesant de analizat și fotografii ale lui Frank ZANE din vremea când era în competiții, dar ceea ce analiștii remarcau la el, mă refer la proporții și la 68 de ani proporțiile se păstrează.


(13 ianuarie 2025)

Cântăreți de muzică ușoară de altădată: Gigi MARGA

Mă laud cu faptul că am fost contemporan cu cântăreața Gigi MARGA, în perioada ei de glorie. În vremea copilăriei mele Gigi MARGA cânta des la radio și apărea des la emisiunile de divertisment de la televiziune. 
Gigi MARGA avea o voce plină, puternică, o rostire clară a cuvintelor. Ea a înregistrat multe cântece și repertoriul ei era foarte variat. Aici voi pune o serie de titluri și de linkuri pentru a face dovada că Gigi MARGA era o mare cântăreață de muzică ușoară:

Se vede o voce remarcabilă, iar comparațiile cu ceea ce se cântă acum și cum se cântă acum, arată că ceea ce era remarcabil nu pierde din prospețime, din interes și muzica lui Gigi MARGA a trecut examenul timpului. Ea a cântat cântece care trebuiau să îndeplinească o serie de exigențe și mai ales să treacă de cenzură.
ea a colaborat cu compozitori precum Vasile TIMIȘ, Florentin DELMAR, Mauriciu VESCAN, Camelia DĂSCĂLESCU,  Titel POPOVICI, Marcel IANCU, Vasile VESELOVCHI, dar și mulți alții.
Gigi MARGA a fost și mandatară, în vremurile în care Nicolae CEAUȘESCU a deschis robinetul pentru micile afaceri ca inițiative private, adică o frizerie, o gogoșerie, o pensiune, un restaurant. Numai că acest sector timid, privat însă, a arătat performanță care venea în concurență cu sectorul de stat și arăta superioritatea inițiativei private, punând la grea încercare sectorul economiei socialiste, drept care după foarte scurt timp, mandatarii, că așa se numeau cei care se apucaseră de mici afaceri, au fost interziși și nu s-a mai vorbit nimic despre ei. Nu știu exact care a fost afacerea lui Gigi MARGA, dar știu că ea nu a lipsit din viața artistică.



(13 ianuarie 2025)

Cuvintele care deformează realitatea

În vocabularul nostru sunt cuvinte care redau sufucuent de riguros ceea ce se întâmplă în realitate.
Când spunem este cald afară, ne gândim la o temperatură undeva între 23 - 27 grade Celsius. dacă spunem este foarte cald afară, cu siguranță temperatura depășește 30 grade Celsius, dar nu sare de  35 grade Celsius. Când afară sunt peste 40 de grade Celsius vom spune că este nemaipomenit de cald, dar dacă temperatura sare de 45 de grade Celsius este rezonabil să spunem că este atât de cald încât este imposibil de stat chiar și la umbră.
La televiziuni știriștii ca să devină interesanți folosesc cuvinte într-un mod neadecvat iar în reclame, pur și simplu se bate câmpii. Când este vorba despre accidente, se vorbește cu prea mare ușurință despre carnagii, căci așa-zișii reporteri nu știu ce înseamnă un carnagiu. Ei ar trebui să studieze cu și mai multă atenție ce este un carnagiu și cu siguranță, vor folosi acest cuvânt cu mult mai mult discernământ.
Și în reclame se folosește necorespunzător cuvântul doar, spunându-ne că un produs costă doar 3 lei la ei în magazin de parcă la alte magazine ar costa 100 de lei și la ei costă doar 3 lei. În reclame se face o reducere de 10% și produsul care costa 4 lei, costă acum doar 3,60 lei, iar folosirea lui doar este exagerată, căci reducerea de 10% este un fleac. Nici cuvântul numai, nu este folosit corect, căci și cuvântul numai, are aceeași soartă precum cuvântul doar. Comercianții vor să iasă și ei în evidență cu ceva și nu știu cum s-o facă, dacă nu o fac prin fapte cu adevărat de comercianți onești, o fac din reclame mincinoase.




(13 ianuarie 2025) 

Sunday, January 12, 2025

Regret! N-ați fost un milion...

Când văd câteva mii de oameni fluturând steaguri, vorbind la megafoane și apoi mărșăluind pe bulevardele Bucureștiului, mi se face milă de lipsa de aderență a celor care se consideră nedreptățiți de CCR care le-a anulat alegerile, arătând că ei sunt o forță, chiar adevărata forță. Dacă chiar ceea ce a făcut CCR anulând alegerile prezidențiale, reprezintă marea nedreptate simțită de popor, nu de câteva zeci de mii de votanți, numărul celor care protestează, ar trebui să fie de ordinul a cel puțin 1.000.000 de cetățeni, doar pentru a reprezenta 5,5% dintre cetățenii cu drept de vot. Dacă un post Tv a zis că azi 12 ianuarie au fost în piață 50.000 de cetățeni, ei reprezintă numai 0,27% din totalul celor cu drept de vot, adică mult prea puțin ca să conteze în economia deciziilor dintr-un stat, oricare ar fi acesta, de drept sau nu. Cei ce se consideră o forță, trebuie să demonstreze că sunt o forță. dacă luăm numărul votanților lui Călin GEORGESCU de la primul tur 2.120.401, vom vedea că 50.000 de cetățeni care au mărșăluit pe bulevardele capitalei reprezintă numai 2,35% ceea ce este prea puțin și semnificația asociată este descurajantă pentru a trage concluzii că ceva se va întâmpla în plan decizional, la nivelurile superioare ale deciziei politice sau administrative. Și un milion de participanți la mitinguri sau la demonstrații nu este suficient, pentru a se trage o concluzie cu rezonanțe profunde în societate. Ceea ce se întâmplă este doar un joc de imagine sau de glezne ca în fotbalul puștilor de pe maidan.


(12 ianuarie 2025)

Piesa Neliniște de la Teatrul ODEON

Duminică 12 ianuarie 2025 am văzut la Teatrul ODEON piesa Neliniște de Ivan VÎRÎPAEV, având următoarea distribuție:
Ula RICHTER - Dorina LAZĂR de 85 ani
Krzysztof ZIELIŃSKI - Niko BECKER de 27 ani
Natalie BLUMENSTEIN - Nicoleta LEFTER de 43 ani
Steve RACCOON - Alexandru PAPADOPOL de 50 ani
Michael – Mihai SMARANDACHE de 43 ani
Prezentatorul – Gabriel PINTILEI de 47 ani
Regia - Bobi PRICOP de 39 ani
Am pus vârstele actorilor pentru a fi analizată calitatea echipei în raport cu complexitatea rolurilor și din acest punct de vedere calitatea spectacolului pe o scară de la 1 la 10 este de 9,70. Jocul actorilor, detaliile, mai ales că am stat pe rândul al II-lea, mi-au arătat că spectacolul în integralitatea lui are exact ceea ce trebuie pentru a intra în categoria spectacolelor memorabile, în care actorii se văd că joacă, stăpânesc textul și economia de gesturi, care dau esența reprezentației. Mi-a plăcut dicția actorilor, rostirea replicilor și legăturile dintre personaje, discursul în integralitatea lui a fost profesionist, fără chestii inutile sau enervante prin exagerări și zbucium inutil, cum am mai văzut prin unele teatre.
Cu ceea ce am văzut de-a lungul timpului și cu ceea ce am văzut în această seară, mă determină să spun că Dorina LAZĂR este un monstru sacru al teatrului românesc! Și nu spun așa ceva decât foarte rar. Ultima dată am zis despre Olga TUDORACHE pe când juca în piesa Regina mamă.





(12 ianuarie 2025)

Saturday, January 11, 2025

Diaspora ca masă de manevră

Când minerii au fost de trebuință pentru a impune o anumită putere, au fost chemați la București. Minerii au venit, au făcut ravagii și au plecat. Minerii erau o masă de manevră convenabilă puterii. Minerii au mai venit la București și câteva luni mai târziu, dar când cu Pacea de la Cozia, minerii s-au îndreptat spre București neinvitați, căci ei aveau alte rosturi. Minerii nu mai erau masă de manevră pentru putere, ci deveniseră incomozi puterii.

În anul 2014, la alegerile prezidențiale, diaspora a jucat un rol special în a impune președintele. Numărul redus al secțiilor de votare în străinătate a fost invocat cu strășnicie de opoziție, iar cozile interminabile de la secțiile de votare au determinat fluxuri și mai mari de alegători spre acestea, iar scandalurile imense au înfuriat și mai mult oamenii, cu consecințele care se impuneau pentru înlăturarea răului. 

Și în 10 august 2018 diaspora a jucat un rol extraordinar de important în punerea la colț a ceea ce se numea la acea vreme ciuma roșie și la crearea atmosferei propice unei schimbări, care avea să se producă ceva mai târziu, adică în 2020, când guvernul de dreapta avea să-i miluiască pe români, suprapus cu o pandemie și cu decizii catastrofale. Diaspora a devenit o masă de manevră care a sperat că schimbările ce vor să fie vor duce la dezvoltarea țării în așa fel încât oamenii plecați în bejenie să se reîntoarcă la mai bine. Au trecut 16 ani de la votul în 3 secunde de la Paris și speranțele diasporei s-au năruit, aceasta nemaifiind o masă de manevră, după cum au arătat voturile din 24 noiembrie 2024. 

Cei ce se află la guvernare au o sarcină extrem de grea, căci dacă nu vor face ca într-un timp foarte scurt salariul minim net pe economie să fie de 5.000 lei sau optim de 6.500 lei, vor avea mari probleme cu diaspora, căci oamenii vor să se întoarcă urgent acasă, iar politica salariului minim de nimic și importul de forță de muncă ieftină, nu se potrivesc obiectivelor diasporei, căci fenomenul este acum invers. Cei din diaspora și-au făcut case în Ro, s-au rostuit cu pensiile și vor să se întoarcă, numai că nu vor să revină la aceeași sărăcie pe care au lăsat-o acum 20 sau 30 de ani în urmă, ci vor să revină într-o țară ca afară.



(12 ianuarie 2025)

UE - SUA, o analiză comparată

USA are o constituție unică, țările UE au fiecare constituții proprii.
USA are monedă unică, UE are pentru unele țări euro, dar sunt țări care au monede proprii.
USA și UE au libera circulație a persoanelor.
USA are sistem de evidență proprie a persoanelor, UE are sisteme diferite de evidență a persoanelor.
USA are pentru cetățeni un singur tip de pașaport, țările UE au pașapoarte diferite de la țară la țară.
USA are un sistem electoral unic, țările UE au sisteme electorale și date proprii. 
USA are o singură formă de guvernământ, în UE unele țări sunt republici, iar altele sunt monarhii.
USA are Senat și Camera Reprezentanților, UE are parlament format din europarlamentari.



(11 ianuarie 2025)

UE și țările lagărului socialist - o analiză comparată

Eu care am trăit în comunism până la vârsta de 42 de ani și am fost îndoctrinat cu dogmele bolșevice în tinerețea mea, am suficiente cunoștințe pentru a face o analiză comparată a conglomeratului de state numit Uniunea Europeană și a conglomeratului de state, numite la vremea respectivă țările lagărului socialist.
Voi lua acele elemente care aseamănă UE de țările lagărului socialist.
Atât UE cât și țările lagărului socialist erau formate din state cu niveluri de dezvoltare foarte diferite.
Atât UE cât și țările lagărului socialist erau formate din state cu tradiții și culturi diferite.
Atât UE cât și țările lagărului socialist erau formate din state cu care au hotărât democratic să facă parte din aceste conglomerate, chiar dacă în cazul țărilor lagărului socialist lucrurile erau așa doar pe hârtie.
Atât UE cât și țările lagărului socialist și-au declarat ca obiectiv fundamental creșterea nivelului de trai al locuitorilor din țările ce le alcătuiesc.
Atât UE cât și țările lagărului socialist aparțin unor blocuri militare distincte, respectiv NATO și Tratatul de la Varșovia
Atât UE cât și țările lagărului socialist nu au o constituție unică.
Există și numeroase elemente care diferențiază UE de țările lagărului comunist.
În țările UE există pluripartidism, în timp ce în țările lagărului socialist era doar partidul clasei muncitoare.
În țările UE există libertatea de credință, în timp ce în țările lagărului socialist exista orientarea spre ateism.
În țările UE staul garantează proprietatea privată, în timp ce în țările lagărului socialist există proprietatea poporului asupra mijloacelor de producție și a bunurilor solului și subsolului.
În țările UE muncitorii au posibilitatea de a declanșa greve în timp ce în țările lagărului socialist se considera că sunt doar contradicții neantagoniste, deci lipsește fundamentul organizării de greve.
Cert este că atât UE, cât și conglomeratul țărilor lagărului socialist sunt un produs istoric, cu o dinamică proprie și s-a văzut că lagărul socialist și-a epuizat resursele și în 1989 s-a dezintegrat ca și cum nici n-ar fi existat, iar BREXIT a fost un semnal pentru trecerea la un nou stadiu al UE în perfecționarea sa structurală.




(11 ianuarie 2025)

Friday, January 10, 2025

Vreți o fabrică de campioni olimpici?

Nu este deloc o utopie construirea unei fabrici de campioni olimpici. Numai că trebuie să luăm exemplul Preafericitului Patriarh DANIEL care a efectuat managementul proiectului numit Catedrala Mântuirii Neamului, de care s-a ocupat timp de peste 20 de ani, căci fabrica de campioni olimpici presupune să fie preluați copii de la 4 sau 5 ani, după studiul unor caracteristici, să fie investiți bani în formarea lor și aceștia să fie cernuți la anumite intervale, pentru ca tinerii de 18 -25 de ani să fie cei care au rezultate care să îndreptățească obținerea unei medalii olimpice de aur.
Acum se știu multe, adică:
- metode cantitative pentru statusul biologic al oamenilor,
- tehnici de antrenament,
- modalități de selecție în cascadă,
- evaluarea performanței,
- prognozarea evoluției fiecărui element selectat.
Nu este o idee nouă, căci alții au practicat-o și rezultatele se văd, mai ales la sporturi precum patinajul artistic, gimnastica, dar și la alte sporturi. fabricile de campioni reprezintă o gândire la nivel național și necesită sume uriașe de bani, pentru a lucra cu colectivități de peste 150.000 de elemente, după un plan foarte bine stabilit, chiar dacă după 15 sau 20 de ani se ajunge la un număr de 150 de sportivi de înaltă clasă, tehnicile și metodele științifice operează asistate de inteligența artificială, pentru efectuarea de corecții din mers. Trebuie programe, proceduri, condiții materiale și personal de înaltă calificare.

(10 ianuarie 2025)

O fotografie reușită a culturistului François PITARCH

 

Fotografia este reușită pentru că scoate în evidență performanța culturistului. Este bine încadrată. Poziția și lumina sunt bine fixate.





Fotografia este preluată de la adresa:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=9118115261598230&set=gm.2092641624490618&idorvanity=659083141179814




(10 ianuarie 2025)

Suveraniștii ca poveste muzicală

Îmi amintesc o poveste de demult dintr-un cântec interpretat de Mara IANOLI, în care instrumentele dintr-o orchestră au început să se certe pe cât de importante sunt ele. În final, fiecare instrument acționând după capul lui a făcut ca orchestra să nu mai aibă succes și apoi și-au dat seama că lucrurile stau cu totul altfel, ci ele trebuie să cânte exact cum spune cel care a făcut aranjamentul muzical, nici mai mult, nici mai puțin și în plus, trebuie să respecte regulile impuse de dirijor.

Dacă privim mișcarea suveranistă din România, formată din partide și din personalități, avem neplăcuta surpriză să constatăm că face exact ce face și dreapta românească, adică nu reușesc să formeze un tot unitar, considerându-se fiecare în parte că reprezintă elementul fundamental și deci trebuie să fie șeful suveraniștilor. Diana ȘOȘOACĂ nu stă la aceeași masă de dialog cu George SOMION. Partidul POT este o entitate ermetică. Călin GEORGESCU este și el pe persoană fizică. Este adevărat că partidul AUR are 18,30%, că partidul SOS are 7,76% și că partidul POT are 6,39, deci în total, suveraniștii acoperă în parlament 32,45% dar să nu uităm că la nivel de voturi aceștia toți au  în total 3.005.041 voturi, în timp ce Călin GEORGESCU de unul singur a primit 2.120.401 voturi.

Ca în povestioara cântată de Mara IANOLI cei ce se vor a fi suveraniștii români, acționează ca niște instrumente ineficiente, unde fiecare trage spuza pe turta lui, ca în final să se aleagă cu praful de pe tobă. Deși sunt mai la început, suveraniștii ar trebui să învețe din lecțiile altor partide care au apărut ca ciupercile după ploaie și au dispărut în neantul istoriei post-decembriste, că nu au fost în stare să se susțină, acționând într-o direcție aiuritoare. Dacă dreapta este ca un vas făcut țăndări, și suveraniștii acționează exact la fel și așa vor acționa și în lunile care urmează, ba situația lor se va înrăutății, din moment ce fiecăruia i se urcă la cap importanța, puterea și valoarea, toate acestea fiind doar fumuri.



(10 ianuarie 2025)

Teoria masei critice la nivel social

Anul 1989 mi-a demonstrat că și în societate ca și în cazul bombei atomice este vorba de o masă critică. Atunci când în societate nivelurile nemulțumirilor și contradicțiilor acumulate ating această masă critică, se produc revoluțiile. Când acel nivel este mult sub masa critică, în societate apar greve, proteste spontane, iar efectele sunt de ordinul revendicărilor semnalate, nu neapărat și rezolvate. Dacă nivelul este suficient de mare, dar este sub nivelul masei critice apar răzmerițele, răscoalele, puciurile, loviturile de stat, oricum, forme care produc schimbări, însă de mai mică amploare.
Mitingul organizat de PSD  în 9 iunie 2018 la acre au participat 500.000 de oameni  după unii sau 200.000 de oameni după alții, a arătat capacitatea acestui partid de a mobiliza mase largi, dar insuficiente pentru a determina măsuri concrete, care să slăbească statul paralel, de exemplu.
Trebuie spus că la Revoluția Română din 22 Decembrie 1989 a existat capacitatea de a se mobiliza mase care depășeau  cu mult 1.000.000 de cetățeni care se aflau simultan pe străzile marilor orașe, ceea ce a însemnat declanșatorul marilor transformări revoluționare din țară care s-au concretizat prin abolirea regimului comunist, dizolvarea partidului comunist, anularea constituției bolșevice și apariția partidelor democratice. Că lucrurile nu au mers chiar cum trebuie, este o altă poveste, dar concluzia a rămas una clară, existența masei critice care are puterea de a aduce modificări de esență în societate. Mă și apucă jalea să văd grupuscule de cetățeni care scandează lozinci care exprimă solicitări disproporționat de mari în raport cu numărul celor care le solicită, număr care nu are nicio legătură cu masa critică, grupusculele fiind de 200 sau 1.000 de persoane, în timp ce masa critică depășește cu mult 700.000 de inși.



(10 ianuarie 2025) 

Cenzura democrată

Dacă în comunism se știa clar că sunt teme care nu se abordează sub nicio formă că sunt interzise explicit prin documente de partid, în cazul sistemelor democratice se constituie organisme alese democratic, se implementează legi care operează o cenzură la fel de strictă sau poate chiar mai strictă decât cenzura comunistă. Deși constituțiile statelor includ articole privind libertatea de expresie, statul democrat are nenumărate pârghii prin care controlează presa, teatrele, televiziunile, dar cele mai importante se referă la modalitățile de a finanța activități din diferite domenii sau de a le mitui prin forme ceva mai rafinate, ca de exemplu publicitatea de stat și de partid, căreia îi corespund sume colosale.
Absența transparenței legate de utilizarea banului public, chipurile că organismele din mediul privat se bucură de confidențialitate, aduce în prim plan o suită de ipoteze ce definesc cenzura pe căi indirecte, așa cum sunt presiunile pe corporații de a plăti reclame acelor agenți de influență, care nu se înscriu în linia partidelor aflate la putere.
Propagarea ideilor de independență și de obiectivitate sunt doar praf în ochii necunoscătorilor, căci nicio televiziune nu are cum să fie independentă, atât timp cât sursele ei de finanțare sunt din reclame, mai ales reclame ce provin de la guvern sau de la corporații legate ombilical de guvern. Suntem naivi să credem că patronii de ziare sau de televiziuni nu-și cenzurează ziarele sau posturile Tv, ca modalități concrete de a le asigura supraviețuirea și de aceea, nu vom întâlni jurnaliști obiectivi, moderatori îndrăzneți. Toți sunt slujbași sub spectrul cenzurii democratice, reglată nu prin tovarăși care făceau vizionări în teatre sau la brigăzi artistice, ci prin capitole de buget la nivel de oraș, municipiu sau minister, căci cei slugarnici, primesc fonduri, în timp ce neascultătorilor li se taie macaronul.
De regulă, în democrație, ar trebui ca unei probleme să-i corespundă opinii de mai multe feluri. Moderatorii ar trebui să invite persoane care să acopere întreaga paletă de soluții. Acest lucru nu se întâmplă și observăm că atunci când invitatul are cumva o altă opinie, intervine brutal moderatorul și fie schimbă tema, fie-l pune la punct pe indisciplinat. Să nu-mi spună mie nimeni că aceasta nu este o formă de cenzură pe care o exersează activ niște așa-ziși jurnaliști dresați, care i-au înlocuit pe propagandiștii de odinioară, căci și democrația are nevoie de câinii de pază ai dogmelor, numite pompos principii.




(10 ianuarie 2025)

Grupuri de muzică ușoară ...

În muzica ușoară românească au existat grupuri de soliști care au făcut dovada că anumite cântece interpretate de ele sună altfel și le-au impus ca șlagăre de neuitat. Voi enumera aici câteva dintre aceste grupuri:
Trio Grigoriu avea în componență pe George GRIGORIU, Angel GRIGORIU și Cezar GRIGORIU. Ei aveau în repertoriu cântece precum:
Mai târziu George GRIGORIU s-a remarcat prin melodiile de muzică ușoară pe care le-a scris, dar și pentru cântecul Ppoporul CEAUȘESCU, România.
Trio Armonia
Phoenix
Iris
L.A.
Albatros
Savoy
Azur
Cargo
Holograf
Generic
Trupa Andrè 
Roșu și Negru
Surorile Cosak
Grupul 5T
Trio DO-RE-MI
Fraţii Mentzel 
Sincron
Sphinx
Trupa A.S.I.A.
Akcent 
Animal X
Milenium
Celelalte Cuvinte
Genius
3 Sud-Est
O-Zone
VH2
Proconsul
Valahia
Trio Expres
Bosquito
Mandinga
Valahia
Alb Negru
Angels
Morandi
Post Scriptum
Blondy
Cu siguranță au mai fost și alte formații muzicale care au evoluat pe scenele românești, dar cine dorește să dezvolte subiectul s-o facă, pentru că sunt sigur că va descoperi lucruri extrem de interesante. Fiecare dintre ele au adus ceva special și de aceea și azi sunt ascultate cântecele lor, fără a considera că s-a așezat praful pe muzica de atunci, chiar dacă sonorizările din ziua de azi au alte valențe.

(10 ianuarie 2025)

Thursday, January 9, 2025

Cenzura comunistă

Eu am trăit vremurile în care cenzura comunistă se manifesta în tot și în toate. Dacă mergeai la o ședință ceva mai importantă și erai ppropus să iei cuvântul, nu vorbeai liber, iar textul pe care-l citeai trebuia văzut de un tovarăș de sus, cum se spunea, tovarăș care musai intervenea tăind anumite pasaje, fie introducând anumite cuvinte care să întărească mesajul. Îmi aduc aminte că am fost pus și eu într-o atare situație și tovarășul care mi-a verificat materialul nu era deloc de sus, ci era un coleg ceva mai în vârstă. Mare mi-a fost mirarea când acel tovarăș a luat pixul și mi-a introdus câteva rânduri dintr-o cuvântare a tovarășei și aici mă refer la Elena CEAUȘESCU. M-a mirat foarte mult că respectivul știa citate din cuvântările acesteia.
Cenzura comunistă avea rostul de a veghea ca textele spuse în public să nu denigreze socialismul, să nu-i critice pe cei acre se aflau în fruntea partidului, să nu proslăvească societatea capitalistă și să nu aducă atingere realizărilor istorice ale partidului comunist, ale luptei clasei muncitoare.
Cenzura comunistă era mai blândă dacă persoana pusă să vegheze la calitatea textelor în raport cu criteriile impuse de partid, era o persoană deschisă la cap sau era de o severitate extremă dacă cel care făcea cenzură era fricos, nu avea cultură și nu înțelegea cum merge societatea.
În epocă se zicea că un tovarăș responsabil cu cenzura, a asistat la o vizionare a unei piese de teatru a cărei premieră trebuia să aibă loc doar peste câteva zile. În timp ce se desfășura acțiunea pisei, tovarășul s-a ridicat intempestiv și a plecat. Artiștii și conducerea teatrului erau siderați, căci de regulă, acolo unde erau chestii neconvenabile, tovarășul cu cenzura intervenea și cerea modificări pe loc sau dacă era un tovarăș care respecta arta, lăsa să continue spectacolul și la final își spunea punctul de vedere, ceea ce însemna că premiera va avea loc sau premiera nu va avea lor, așa cum s-a întâmplat cu spectacolul cu piesa REVIZORUL de la Teatrul BULANDRA. În cazul despre care vorbeam, tovarășul a plecat pur și simplu. Nimeni nu îndrăznea să comenteze în vreun fel. Artiștii s-au oprit. Totul s-a dus pe apa sâmbetei. O actriță cam zbanghie și-a luat inima-n dinți și l-a căutat pe tovarășul cu cenzura, ca să afle că tipul era stricat la stomac atunci când a ieșit din sală și nu avea nicio obiecție. Oamenii din conducerea teatrului paralizaseră parcă la plecarea tovarășului și frica îi făcuse să ia o decizie proastă.
Eu am asistat la vizionarea spectacolului brigăzii artistice de la facultatea de Cibernetică și am văzut cum tovarășul care dădea sau nu dădea verde spectacolului îi oprea pe studenți și despica firul în patru în ceea ce privește mesajele pe care aceștia doreau să le transmită. respectivul era un fricos și jumătate și-i era teamă și de umbra lui, iar cât despre cultură, se vedea că nu avea. Vizionarea s-a repetat de vreo câteva ori, iar spectacolul scădea de fiecare dată, până când a devenit ceva anost, care nici mențiune nu a luat în competiția cu alte brigăsi artistice din ASE, unde la vizionări fuseseră niște tovarăși destupați la minte.
Problema cenzurii a fost extrem de dură în edituri, ai ales la cărțile de poezie și sunt numeroase cazuri în care tiraje întregi au fost topite ca rezultat al deciziei unor tovarăși care identificaseră versuri dușmănoase la adresa partidului, a comunismului sau la adresa însuși a iubitului conducător. Circula în epocă versul Partidul minte luminoasă, iar când se dădea tonul, dirijorul zicea șoptit, dar se auzea de către cei din primele rânduri partidul minte, ceea ce deja întrecea orice măsură.
Mai scăpau de cenzură unele chestii, căci era liber la critică până la ministru, căci erau de criticat moravuri, atitudini potrivnice construirii omului nou și de aceea, apăreau scheciuri moralizatoare în care erau criticate unele carențe de caracter, unele lipsuri din comportamentul oamenilor, dar niciodată nu se ajungea la esența comunismului, la greșelile de sistem, la contradicțiile care au distrus comunismul.



(10 ianuarie 2025)

Wednesday, January 8, 2025

Propaganda de război

Cărțile publicate în anii '80 ai secolului trecut au abordat pe sute de pagini modul de desfășurare al Celui de al Doilea Război Mondial, dar acolo au existat capitole dedicate propagandei de război. Se știe că rolul propagandei este de a informa într-un mod dirijat despre derularea evenimentelor, iar dirijarea înseamnă de multe ori deformarea realității, pentru a fi realizate acele elemente de manipulare a maselor, în a obține derularea de activități în sensul dorit de furnizorul propagandei.
Erau date ca exemple momente de derulare ale armatei românești pe frontul de răsărit. Se folosea frecvent termenul de înaintare, vorbindu-se de aliniamentul definit prin râul Prut. Un alt mesaj, câteva zile mai târziu arăta că forțele armatei române înaintează și înregistrează succese pe aliniamentul definit de râul Siret și tot așa. Se folosea abuziv cuvântul înaintează, când în realitate deplasarea era în retragere, în timp de Armata Roșie înainta pe teritoriul României, ca să amintesc filmul în care femei tinere entuziaste primeau cu buchete de flori pe ostașii Armatei Roșii, numită de crainicul jurnalului de film, armată eliberatoare, în anii de început ai comunismului, care mărșăluiau cu tancurile pe străzile Bucureștiului.Credeam că principiile propagandei de război s-au schimbat în 80 de ani, dar se pare că mari modificări nu s-au produs, nici chiar la nivelul elementelor de finețe, de care propaganda de război ar fi trebuit să țină seama, datorită existenței telefoanelor mobile, ale Internetului, a rețelelor de socializare și a vitezei cu care circulă informația descentralizată, sub formă de videoclipuri de calitate tehnică excelentă.


(08 ianuarie 2025)

Emisiuni Tv despre personalități legendare

Am văzut tentative de prezentare a unor personalități de excepție făcute de unii și de alții și dezamăgirea mea a fost maximă, pentru că în acele emisiuni s-a pus accent pe latura aspectelor senzaționale, de can-can sau de scandal din viața respectivelor personalități, aspecte care au dus în planul al II-lea sau chiar au umbrit activitățile care le-au consacrat pe respectivele personalități.
Eu mă gândesc la un proiect mult mai larg, ceea ce ar include cicluri de emisiuni cu titluri precum:
Legende ale teatrului românesc
Legende ale filmului românesc
Legende ale gimnasticii românești
Legende ale  scenei lirice românești
Legende ale canotajului românesc
Legende ale fotbalului românesc
Legende ale folclorului românesc
Lista continuă cu alte și alte domenii unde avem personalități de legendă, pe care telespectatorii trebuie să le cunoască în toată măreția lor. Durata unui episod o văd cam la 50 de minute. Aș căuta să identific înregistrări video cu principalele momente din activitatea personalității la care m-aș referi și 40 de minute aș prezenta pe larg acele momente. Aș spune și câteva date despre începuturi, despre copilărie, despre familie. Nu aș spune nimic despre chestiile gen can-can, picanterii, lucruri pitorești, care din punctul meu de vedere nu definesc activitatea personalității, care devine în ochii telespectatorilor o legendă. 
Aș începe cu episodul intitulat Legende ale gimnasticii românești: Nadia COMĂNECI și aș porni de la palmaresul marii gimnaste, pentru a prezenta execuțiile acesteia care i-au adus medaliile și faima. Din cele 50 de minute ale episodului, peste 30 de minute le-aș dedica execuțiilor de excepție din competiții, aș pune 10 minute despre pregătirea participării la competiții, punând accent pe muncă, pe disciplină, căci privitorul trebuie să înțeleagă faptul că performanța Nadiei COMĂNECI a avut la bază muncă, muncă și iar muncă. Aș spune o frază despre emigrarea, o altă frază despre căsătorie, o altă frază despre copil. Câteva minute cred că ar trebui dedicate faptului că atunci când spui România orinde în lume, cei cu care discuți, spun Nadia COMĂNECI. Legenda gimnasticii românești Nadia COMĂNECI trebuie cunoscută prin evoluțiile de la bârnă, de la paralele, de la sărituri și de la sol. Numai o astfel de abordare are menirea de a scoate în evidență de ce Nadia COMĂNECI este o legendă a gimnasticii românești. Abordările facile, în care sunt accentuate alte aspecte neimportante, dar care prin superficialitatea lor ar aduce rating, trebuie evitate, căci rating se obține și arătând ce înseamnă adevărata performană, căci legenda este geniul.


(08 ianuarie 2025)

Cum, nimeni din spațiul mioritic nu e neam cu TRUMP?

Pe mine m-a șocat să aflu legăturile lui Jules VERNE cu cineva de pe la noi, motiv pentru care a scris romanul Le Château des Carpathes, cum tot atât de șocat a fost să aflu că   Johnny WEISSMULLER a avut ceva legături cu orașul Timișoara. Se zvonea că soția nu mai știu cărui președinte al USA ar fi de pe lângă Sibiu  și deci acum precis unii își vor revendica oarece grade de rudenie cu Donald TRUMP, căci nevasta lui se știe că are origini în Slovenia, deci problema trebuie abordată altfel.
Îmi doresc din tot sufletul să nu apară vreun rătutit de printr-un sătuc pierdut în spațiul mioritic să se revendice fiu nelegitim al lui Donald TRUMP, căci au fost unii care și-au zis că sunt descendenți ai lui Ștefan cel Mare sau a nu mai știu cărui rege valah.
Că nu ne-ar fi stricat deloc ca nevasta lui Donald TRUMP să fie o Ileană Cosânzeană sau vreo tipă care se pozează cărând gunoaiele din apartamentul vreunui actor de la Holywood  sau de la Bolywood, zicând că se are cu respectivul, dar acum că Donald TRUMP este președintele ales al USA, trebuie să apară musai ceva, un nene sau o tanti care să spună și ceva care să ne impresioneze, nu ca Victor PONTA care a stat la ușa de la casa a XXX-a a lui Donald TRUMP, care a venit să ne spună ce mirosuri i-au trecut lui pe la nas, dinspre bucătăria unde se prepara mâncarea pentru servitorii președintelui ales.
Încă nu mi-am pierdut răbdarea, căci dacă ne amintim nici Monica LEWINSKY nu a apărut instantaneu din spuma mării, cum nici Stormy DANIELS sau Tasha REIGN nu or fi singure pe lumea aceasta, iar surprizele nu se lasă mult așteptate. Acum va fi vorba de altceva, căci cel care va vrea să se definească cu un anume grad de rudenie, trebuie să fie foc de deștept și să ne șocheze pe toți, mai ales prin ceea ce ar avea toată lumea de câștigat de dincolo de ocean, după urma unei astfel de legături de rudenie.




(08 ianuarie 2025)

Tuesday, January 7, 2025

Victor Viorel PONTA mai vrea să candideze?

Victor Viorel PONTA este tipul căruia Ion ILIESCU îi zicea mânz că  era prea tânăr să fie președintele PSD, dar a fost președintele PSD în intervalul  2010 – 2015, pe când avea 38 de ani, dar căruia unii i-au zis Micul TITULESCU, tipul care s-a umplut de zoaie când a fost acuzat de plagiat la teza de doctorat, când s-a baricadat în clădirea Palatului Victoriei la căderea guvernului GRINDEANU, când a plecat de la decizii printr-un e-mail și câte și mai câte. Să nu uităm Victor Viorel PONTA a pierdut alegerile prezidențiale în 16 noiembrie 2014 doar 45,56%, iar învingătorul Klaus IOHANNIS a obținut 54,43%.
Victor Viorel PONTA a făcut o construcție artificială numită Pro România cu care a eșuat lamentabil căci mica sa trădare nu s-a soldat cu succes așa cum se aștepta și a revenit în PSD cu coada-ntre picioare și ca orice milog de serviciu, a obținut și el un post de ceva la alegerile din 01 decembrie 2024 pe listele PSD, desigur, că partidulețul lui s-a fâsâit.
Se aude în târg că Victor Viorel PONTA ar dori să candideze la prezidențialele din anul 2025, când or fi ele programate. Și ca să se dea interesant, Victor Viorel PONTA a fost și el la Mar a Lago pe la poarta vilei lui Donald TRUMP, crezând că președintele ales al USA stă să-și piardă timpul cu toți care vin la el în zonă, fie să facă o poză, fie să primească o binecuvântare. Modul ambiguu în care Victor Viorel PONTA și-a prezentat rezultatele vizitei sale, arată clar că a fost un eșec, așteptat din moment ce el nu mai are niciun statut, decât acela de fost premier, de fost președinte PSD și de fost doctor în drept.
Șanele lui Victor Viorel PONTA de a reuși în alegerile prezidențiale sunt nule, chiar dacă și-a pus masca de suveranism, căci sloganul mândri că suntem români, nu are nici rezonanță, nici aderență, fiind vechi, prăfuit, artificial și nefiresc de sofisticat în simplitatea sa amețitoare. Lumea așteaptă altceva, căci Victor Viorel PONTA reprezintă trecutul închistat, rețelele de socializare vor altceva.





(07 ianuarie 2025)

Monday, January 6, 2025

Iar a apărut prăfuitul Crin ANTONESCU să dea explicații

Aseară 6 ianuarie 2025, pe postul Tv Antena 3 CNN, unde mooderator era Radu TUDOR, a apărut Crin ANTONESCU și a dat explicații despre așa-zisa lui autosuspendare din poziția de propus al coaliției de guvernare pentru a candida la funcția de președinte. Ca să se afle și el în treabă, Crin ANTONESCU a pus condiția stabilirii calendarului alegerilor, dar a și cerut ca partidele să-l desemneze candidat la prezidențiale în forurile lor statutare. Chiar și-i văd pe PSD-iști votându-l pe liberalul Crin ANTONESCU drept candidatul lor la prezidențiale, PSD-iști care plin de orgolii mai bine și-ar tăia o mână decât să o ridice să-l voteze direct pe Crin ANTONESCU, când ei care reprezintă cel mai mare partid, ar avea un candidat care oricum nu a stat 10 ani pe tușe, așa cum Crin ANTONESCU a făcut-o pe lângă fustele Adinei VĂLEAN.
Are Crin ANTONESCU ce are cu Mircea BADEA și-l mai înțeapă în absență pe cel care gestionează emisiunea În gura presei de aproape 20 de ani. N-o face în prezența lui Mircea BADEA, căci Mircea BADEA este spontan și l-ar spulbera pe Crin ANTONESCU, care nu are calități de moderator fără hârtii în față, care să se descurce cu materialul clientului.
Am mai zis și o repet:
- Crin ANTONESCU nu are nume politic pentru că am avut pe Ion ANTONESCU și pe Ică ANTONESCU și ne-a fost de-ajuns în istorie,
- Crin ANTONESCU este uzat moral, căci absența lui 10 ani a făcut ca timpul să-și spună cuvântul asupra modului său de a vedea lumea,
- Crin ANTONESCU nu este ancorat în mediul virtual, ci este un personaj împietrit în vremuri apuse.
Se vede treaba că după ce dușul rece primit de politicienii aflați la butoane, lucrurile s-au mai calmat, atât timp cât Călin GEORGESCU conduce în sondaje, data alegerilor prezidențiale nu va fi stabilită, iar Crin ANTONESCU are de așteptat mult și bine. Îi suflă în ceafă Nicușor DAN, cel care a fost validat de omare colectivitate, în timp ce Crin ANTONESCU nu a participat niciodată la un test electoral cu nume și prenume, ci numai pe liste de partid, ceea ce este nerelevant și nu încurajează pe nimeni să-l susțină pentru o candidatură. Ar fi bine pentru Crin ANTONESCU să se retragă, ar fi un gest de onoare.

(07 ianuarie 2025)

Cei cu numele de ION

Ion AGÂRBICEANU
Ion ALBEȘTEANU
Ion ANDREESCU
Ion ANTONESCU
Ion BĂJENARU
Ion BESOIU
Ion BIBERI
Ion BIȚAN
Ion C. BRĂTIANU
Ion BREZEANU
Ion BUDAI DELEANU
Ionel BUDIȘTEANU
Ion BUZEA
Ion CANTACUZINO
Ion Luca CARAGIALE
Ion CARAION
Ion CARAMITRU
Ion CÂMPINEANU
Ion CREANGĂ
Ion CRISTINOIU
Ion CRISTOREANU
Ion DACIAN
Ion DICHISEANU
Ion DOLĂNESCU
Ionuț DOLĂNESCU
Ion Gheorghe DUCA
Ion DUMITRESCU
Ionel FERNIC
Ion FINTEȘTEANU
Ionuț FULEA
Ion GHICA
Ion GIGURTU
Ion HARTULARI DARCLEE
Ion ILIESCU
Ion IRIMESCU
Ion JALEA
Ion LAHOVARI
Ion LUICAN
Ion MANOLESCU
Ion MANU
Ion Gheorghe MAURER
Ion MINULESCU
Ion MURARIU
Ion MUREȘAN
Ion NECULCE
Ion NEGULICI
Ion NICODIM
Ion ONORIU
Ion PACEA
Ion PILAT
Ion PISO
Victor Ion POPA
Ion POPESCU NEGRENI
Ion Heliade RĂDULESCU
Ion Marin SADOVEANU
Ion SĂLIȘTEANU
Ioan SLAVICI
Ion TALIANU
Ion TĂNĂSESCU
Ionel TEODOREANU
Ion ȚUCULESCU
Ion VASILESCU
Ion VINEA
Ion VOICU


(06 ianuarie 2025)

David POPOVICI și-a luat mașină! ,

David POPOVICI este un bărbat tânăr.
David POPOVICI este campion olimpic la natație.
David POPOVICI și-a luat mașină, un Porsche Spyder.
S-o stăpânească sănătos!
Cu acest prilej și-au băgat capul în poză, încercând să obțină un transfer de notorietate dinspre David POPOVICI către ei, tot felul de nefericiți, care au început să-și dea cu părerea și să-i ofere lui David POPOVICI acea consultanță de care marele campion nu are nevoie. 
Pe mine m-au enervat cei care au încercat să-mi zică ce să fac cu banii mei. Niciodată nu am avut bani încât să fie nevoie de sfatul cuiva. Dați-mi un miliard de euro și mie nu-mi trebuie 24 de ore să-i prăduiesc exact cum vrea suflețelul meu. Așa că-i detest pe toți care-și dau cu părerea despre bănuțul lui David POPOVICI. Omul a muncit pentru cei 150.000 de euro și dacă nu acum când e tânăr se bucură de o mașină ca lumea, la 80 de ani nu mai are niciun rost. 
Românul aiurit, până nu-și dă el cu părerea de ceea ce face vecinul sau o cunoștință a lui, nu se simte bine.
Bravo, David POPOVICI!


(06 ianuarie 2025)

Cleștele, ciocanul, sticla cu otravă, rețeaua de socializare

Ciocanul este o sculă carese găsește în casa oricărui om preocupat cât de cât în soluționarea de probleme mici, dar curente. Cu ciocanul se bat cuie. Cu ciocanul se îndreaptă sârme și tablle. Cu ciocanul se lovește dalta de tâmplar, de mecanicul auto, dar și de către sculptorul care dorește să cioplească marmura. Deci ciocanul este o sculă cu multiple întrebuințări. Am văzut filme în care ciocanul este folosit ca armă pentru mutilarea de persoane sau ca armă a crimei. Rezultă cu claritate că un ciocan are întrebuințarea sa în soluționarea de probleme care să-i facă omului viața mai ușoară, dar există și atenționări de utilizare a ciocanului în vederea evitării unor riscuri care să pună în pericol integritatea corporală a omului. Nu am văzut preocupări ale guvernelor în ceea ce privește întrebuințarea unui ciocan, sculă care în situații speciale declanșează adevărate catastrofe, dacă este folosit cu rea intenție. Nu există documente ocficiale care să interzică folosirea ciocanului în distrugerea rețelelor de gaze, în deteriorarea trenurilor de aterizare de la avioane, în slăbirea siguranțelor la focoasele nucleare din depozite.

Să trecem la următorul obiect, la sticla de otravă extrem de periculoasă. Ea are o etichetă cu capul de mort și cele două oase încrucișate, denumirea substanței și atenționări legate de pericolul la care se expun cei ce nu folosesc corect conținutul sticlei cu otravă. Am văzut nenumărate situații în care oamenii au scăpat de dăunătorii din culturile agricole folosind otravă, au scăpat de invaziile de rozătoare folosind otravă. Dar am aflat de la televizor și din ziare de situații de folosire neglijență a sticlelor de otravă, care au dus la decesul unor persoane, de cele mai multe ori copii. Există în cazul sticlelor de otravă, ca și în cazul recipienților cu substanțe toxice etichete și simboluri care atenționează pe posesorii lor de riscurile la care se expun prin folosirea necorespunzătoare. Nu am văzut să existe preocupări ale guvernelor legate de utilizarea otrăvurilor, deși acestea pun în pericol viața oamenilor, mai ales dacă este vorba de gaze letale. Există regulamente de stocare și de manipulare a recipienților cu substanțe toxice, dar nu am văzut îngrijorări la nivel global și preocupări, deși manipularea eronată de recipienți a stat la baza pandemiei de COVID 19, așa cum arată niște rapoarte, cărora ar trebui să le dăm crezare.

Rețelele de socializare au intrat în atenția omenirii în general prin utilizare și a oamenilor politici în special, prin efectele pe care le generează. Rețelele de socializare sunt și ele niște scule, ca ciocanul, ca fierăstrăul, ca dalta, care folosite corect aduc beneficii oamenilor, dar care prin folosire incorectă crează mult disconfort și suferință utilizatorilor sau celor din jurul acestor utilizatori. În cazul rețelelor de socializare există o preocupare extraordinară de a fi introduse tot felul de reglementă din partea guvernelor, datorită accesului facil și direct la resursele pe care rețelele de socializare le oferă. Și accesul la un ciocan sau la un recipient cu o substanță toxică este la fel de facil, dar nici ciocanul și nici recipientul de substanțe toxice nu generează efectele printre politicieni, pe care rețelele de socializare îl determină. Dacă și folosirea unui ciocan sau a unui recipient cu substanțe toxice ar leza interesele politicienilor, așa cum o fac rețelele de socializare, sunt sigur că guvernete ar lua decizii severe și împotriva ciocanelor și împotriva recipienților cu substanțe toxice, exact cu o fac acum cu Tik Tok sau cu FACEBOOK mai acum câțiva ani.


(06 ianuarie 2025)