Azi 22 septembrie 2019 este ultima zi în vcare cei ce doresc să intre în cursa prezidențială din noiembrie 2019 mai au dreptul să vină la Birolul Electoral Central să depună documentele pentru a fi analizate și pentru a dobândi calitatea de candidat oficial la fotoliul de Președinte al României pentru următorii cinci ani.
Abia diseară voi avea toate elementele legate de lista completă a candidaților și abia atunci voi fi în situația de a scrie câteva cuvinte despre șansele acelor care se prezintă în fața poporului să fie votați.
Cred că și anul acesta va fi extrem de interesant și comic pentru că vor exista candidați validați de BEC cu 200.000 de semnături valide, care la numărătoarea voturilor, asemenei alegerilor pentru Parlament, nu vor avea de departe acel număr de voturi în raport cu numărul semnăturilor, dar spre să nu fie și candidați cu zero voturi, că chiar ar fi culmea, dacă nici ei nu s-ar vota.
Nu este niciun element șocant, mai ales datorită faptului că dacă vor fi independenți, aceștia nu includ în lista lor acea personalitate de care să se teamă Klaus IOHANNIS, Dan BARNA și Viorica DĂNCILĂ, adică omul cu notorietate în domeniul său care să spulbere orice șansă de câștig al unuia dintre cei trei. Dacă era un fost campion olimpic revenit în sport la 50 de ani și care la Olimpiada de la Rio ar fi aduc patru medalii de aur, dacă era un laureat al premiului NOBEL pe 2018, dacă era un oncolog cu rezultate spectaculoase pentru colectivități foarte mari de pacienți, adică personalități care reușeau să creeze acel val de simpatie națională, cu siguranță, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. În lipsa unei astfel de personalități de geniu, lista candidaților la prezidențiale rămâne cu structura clasică, cu care suntem obișnuiți și care nu aduce nici element spectaculos sau surpriză. Cred că ar fi cu mult mai interesant dacă numărul minim de semnături necesar ar fi nu 200.000 ci 100, dar să apară condiția ca persoana să depună la BEC lista cu cele 100 de semnături, dar și într-un cont la o bancă suma de UN LEU, acestea fiind condiții de a devenit candidat validat pentru prezidențiale. Chestia cu semnăturile îngrădește în mod artificial dreptul de a fi ales. Așa cum dreptul de a alege nu este condiționat de nimic, tot așa și dreptul de a fi ales ar trebui să fie dat doar de dorința omului de a figura pe buletin, pur și simplu.
Este adevărat că am avea în ziua alegerilor un buletin de vot ca o carte de telefon, dar așa ar arăta democrația pură în care nu se păornește de la vorbe, ci de la fapte, exact cum e cu chestia aceea cu nimeni nu este mai presus de lege, dar dând legea imunității, este anulată exact acestă cerință, căci îi face pe unii mai egali decât alții.
Dar să așteptăm clipa în care BEC va da lista candidaților la prezidențiale, pentru a avea acea bază necesară analizei și prognozării celui sau celei ce va ocupa fotoliul de la Coroceni.
(22 septembrie 2019)
No comments:
Post a Comment