Monday, January 6, 2025

De ce lucrurile simple devin complicate?

Pe lumea aceasta, toate lucrurile sunt simple. Noi românii le complică doar din motivul că nu ne asumăm responsabilități. Ne place:
- să băgăm pe alții la înaintare,
- să scoatem cărbunii încinși cu mâna altuia,
- să ne prefacem că nu am văzut și nu am auzit.
Toți vor să fie în fruntea bucatelor, dar puțini sunt cei care propun soluții la probleme, își asumă alegerea și implementarea unei soluții. Dacă privim un document, oricare ar fi el, vedem că apar acolo nenumărate semnături și documentul are un text stufos, care nu spune nimic, care lasă loc la tot felul de interpretări, deși se referă la un lucru extrem de simplu, care se descrie prin două cel mult trei fraze clare și la obiect.
Iubim ambiguitatea, lucrurile neclare, deciziile colective și lipsa de responsabilitate, căci ne place să ne declarăm bărbați, ne place să ne batem cu cărămida-n piept, dar când este să dăm răspunsuri la întrebări punctuale, liniștea devine apăsătoare, prelungită și se trece la următoarea problemă, căci problema curentă nu are soluționare și se trage de timp.
Pentru a scăpa istoria neamului de probleme nerezolvate, pentru viitor, se impune folosirea unui aparat matematic riguros în elaborarea tuturor legilor, regulamentelor, decretelor, pentru a nu se mai vorbi vreodată de vid legislativ, de situații neclare. Chiar dacă nu vom găsi în situația de a avea în față tomuri în care sunt descrise probleme și soluții, să nu uităm că și piloții de avioane au astfel de documentații pe care trebuie să le știe și să folosească ce este scris acolo în situații de rutină sau în situații neprevăzute. În plus, fiecare persoană trebuie să cunoască chestiunile din domeniul său, să le aplice și să și le asume. Doar în acest fel, nu vor mai apare situații așa cum este situația cu anularea alegerilor, din moment ce sunt date detalii la validarea alegerilor, lipsesc detalii legate de invalidare, de anulare sau alte situații. Toate discuțiile de acum se datorează că textul constituției este prea scurt, prea neclar, prea neacoperitor și lasă loc la interpretări, care mai de care mai mult generatoare de situații care scapă de sub control.



(06 ianuarie 2025)

No comments:

Post a Comment