Sunday, January 19, 2025

De ce mi-a mers mie bine în viață?

Am pretenția că mie mi-au mers bine toate lucrurile  în viață și explicațiile sunt foarte simple.
În primul rând, m-am purtat civilizat cu oamenii, adică le-am vorbit frumos.
În al doilea rând, nu am fost eu primul care a deschis gura, ci am ascultat ce a spus interlocutorul meu.
În al treilea rând, eu m-am bazat pe faptele oamenilor, nu pe vorbele lor.
În al patrulea rând, pe mine m-au interesat calitățile oamenilor și nu defectele lor.
În al cincilea rând, după ce am cunoscut omul, am luat decizia de a colabora sau nu cu el.
Meseria mea mi-a permis să să stau de vorbă cu foarte mulți oameni și am mers pe ideea că are balta pește, adică am posibilitatea să fac alegerile cele mai bune. De aceea mi-am definit multe filtre de selecție și am lăsat omul să se autodefinească, fără să-l încorsetez eu, iar reacțiile lui la propriile-i decizii au fost acelea care l-au definit, fără ca influențele mele să fie decisive. 
Dacă pe mine m-a interesat să văd că omul este punctual, îl rugam să fixeze diua și ora la care să ne întâlnim pentru a primi soluția la o problemă simplă pe acre i-am dat s-o rezolve. dacă omul era punctual și dacă soluția problemei era exact ceea ce trebuia, continuam dialogul, dacă nu, nu și lucrurile se opreau acolo. După aceea, pentru situațiile în care continua colaborarea, propuneam o altă problemă ceva mai complicată și de asemenea omul stabilea ziua și ora, dar veneam și eu cu ceva modificări. Dacă stabileam o zi și o oră și dacă la momentul convenit primeam soluția, continuam colaborarea și se stabilea că omul este punctual, ceea ce este o mare calitate, atunci când vrei să faci ceva.
Am spus că pe mine mă interesează calitățile omului și nu defectele lui. De aceea, toate filtrele pe care le-am definit și utilizat au fost pentru a scoate în evidență calități, nu defecte. Dacă m-a interesat să văd la un om profunzimea abordării, am solicitat întocmirea unei bibliografii pe o temă impusă. Un om profund este acela care caută cărți, articole, comunicări la sesiuni științifice pe tema respectivă și întocmește o bibliografie suficient de completă, dar mai ales corectă. 
Dacă mă interesează la un om profesionalismul lui, atunci când se definește problema de care el trebuie să se ocupe, analizez întrebările pe acre le pune și caut să văd dacă reușim să avem o problemă corect definită, complet definită, astfel încât el să treacă la rezolvarea ei, fără a mai fi nevoie de noi dialoguri, de noi lămuriri sau de corecții.
Calitățile pe care le-am urmărit la un om sunt: profesionalismul, modestia, eficiența, corectitudinea, punctualitatea, echilibrul, respectul, claritatea, concizia, flexibilitatea, înțelegerea, creativitatea, finitudinea, dar mai sunt și altele despre care nu vorbesc acum.



(19 ianuarie 2025)

No comments:

Post a Comment