Sunt tare curios dacă are cineva curajul să reformeze sistemul de pensii, pentru că a face reformă în acest caz înseamnă:
- a defini un principiu unic de acordare a pensiilor,
- a elimina vechile metode de calcul ale pensiilor,
- a schimba tot ce zice despre pensii ca drept câștigat,
- a identifica modalitatea sigură de a face sistemul sustenabil,
- a aduce echitate în sistemul de pensii,
- a trece rapid la noul sistem reformat,
- a ține seama de calitatea muncii depuse,
- a elimina subiectivismul și arbitrariul,
- a acționa retro în recalcularea pensiilor.
Așa cum stau lucrurile, a reforma sistemul de pensii înseamnă definirea de principii fără a ține seama de cei care vor fi afectați, ceea ce este imposibil, căci tot timpul se vor găsi inși care vor dori să se modifice principiile dar pentru alții, nu pentru ei.
Prima condiție este ca cele 5.000.000 de dosare să fie puse în format digital și să se treacă la simulări, pentru a se vedea dacă principiile reformei nu face victime colaterale și dacă ceea ce se face este reformă autentică, nu ceva caricatural, de conjunctură. Chestia cu principiul contributivității este cea mai drăguță aberație pe care am auzit-o de la toți neaveniții care nu au înțeles nimic din ceea ce înseamnă economie dinamică orientată spre dezvoltare accelerată.
După ce vor exista cele 5.000.000 dosare digitizate, va trebui să se facă o analiză să se vadă care este starea actuală a sistemului de pensii. Numai după ce va fi cunoscut sistemul actual se va trece la construirea principiilor de reformă, care va începe cu ce trebuie modificat. Cred că fără modificarea constituției, tot ce se vorbește despre reformă este doar o minciună frumoasă.
(08 iunie 2021)
No comments:
Post a Comment