Un business adevărat este acela în care se obține profit dacă și numai facă funcționează în mediul concurențial real, fără artificii, în care se efectuează cheltuieli respectând legile și în care se plătesc toate dările către stat.
Dacă cineva dorește sa producă pantofi, să zicem, trebuie să cumpere materii prime, utilaje, sa angajeze muncitori, să druleze procese de producție, să vândă pantofii. Dacă încasează baii pe marfă și daca după ce plătește tot ce are de plătit muncitorilor, taxele, furnizorilor îî mai rămâne ceva, acel ceva se numește profit și înseamnă că acel cineva are posibilitatea să treacă la repetarea ciclului de producție.
Dacă nu obține profit, ceea ce a gândit să facă este nerentabil și trebuie să lichideze afacerea.
Există tot felul de abordări care mai de care mai halucinante, legate de producția necesară, chiar dacă nu aduce profit, chiar dacă lucrează pe pierderi, din rațiuni sociale, producția trebuie să continue.
Sunt situații foarte speciale când sunt solicitate facilități de natură economică pentru a continua desfășurarea de procese de producție.
Toate premisele continuării în condiții de rezultate negative sunt păguboase pentru toată lumea. Pe termen scurt se obțin niște efecte care se răzbună profund în timp.
Orice ideie este bună dacă și numai dacă prin implementare este generatoare de eficiență. Abordările trunchiate au la bază redistribuiri vecine cu fraudele mai mult sau mai puțin mascate.
Totul trebuie gândit în termeni de eficiență. Se definește un proiect, stabilind:
- obiectivul
- resursele
- riscurile
- activitățile
- devizul estimat de cheltuieli
- finanțarea
- elementele legate de calitate
- aspectele manageriale
- cum se respectă integral legislația.
O abordare realistă va conduce ca în procesul de implemenatre să nu apară diferențe foarte mari care să determine schimbări la nivel strategic sau chiar la întreruperea proiectului.
Un business adevărat nu se face cu statul ca partener, ci cu parteneri tot din mediul privat.
Dacă este asigurată transparența, totul este perfect.
Funcționarea pe principii neeconomice, invocând cererea societății este un fals și face loc unor forme agravante de hoție bazată pe minciună și pe ipocrizie.
Exemplele de furt mascat sunt nenumărate, dar procedând astfel nu este evitat dezastrul, ci acesta devine absolut inevitabil.
(25 ianuarie 2016)
No comments:
Post a Comment