Prima matrice, este aceea a specializărilor universitare. Vom pune pe linii meseriile practicare de absolvenți și pe coloane facultățile.
Dacă toate cifrele sunt concentrate pe diagonala matricei ne aflăm în situația ideală, în care toți absolvenții lucrează în meseria în care s-au format pe băncile facultăților.
Daca însă există o mare împrăștiere, rezultă că una au învîțat tinerii și altundeva lucrează. Ceea ce au deprins în facultate le folosește ceva mai puțin sau deloc.
O astfel de matrice arată cu claritate diferențele între ceea ce cere piața și ceea ce oferă sistemul educațional.
A doua matrice conține pe linii și pe coloane localitățile din țară. La intersecția liniei i cu coloana j se află înregistrat numărul elevilor plecați din localitatea i să dea examen de admitere în localitatea j. Se va observa cu claritate că este vorba de o matrice cu 2500 de linii și tot atâtea coloane, cu îngrozitor de multe elemnte cu valoare ZERO, adică este vorba de o matrice rară. Se pune problema în acest context de ce e necesar examenul unic pentru terminarea clase a VIII-a și răspunsul este clar: NU.
A treia matrice conține pe linii localitățile și pe coloane jurnalele care se publică. la intersecția linie coloană se înscrie numărul de exemplare trimise spre localitatea de pe linie, de la ziarl specificat pe coloană.
A patra matrice conține localităție pe linii și pe coloane, fiind o matrice pătrată. La intersecția liniei i cu coloana j se trece numărul de persoane care au migrat din localitatea i către localitatea j.
A cincea matrice este cea a căsătoriilor, unde pe coloane sunt trecute vârstele bărbaților, iar pe linii sunt trecute varstele femeilor. La intersecția liniei i cu coloana j se scrie numărul de barbați având vârsta i care s-au căsătorit cu femei de vârsta j.
A șasea matrice este o matrice celebra, recunoscută sub numele de BALANȚĂ A LEGĂTURILOR DINTRE RAMURI - BLR, care evidențiază ce a plecat de la ramura aflată pe linia i a matricei, către ramura j aflată pe coloana cu aceeași poziție din matrice. dacă acestă matrice s-ar obține an de an s-ar vedea cu claritate ce se întâmplă în economie și nimeni nu s-ar mai îmbăta cu apă rece.
A șaptea matrice este aceea a calificărilor, unde pe linii se gasesc meseriile și pe coloane se afla nivelurile de instruire. La intersecția liniei corespunzătoare calificării i și a coloanei j se scrie numarul de persoane care lucrează la nivelul instruire j, având calificarea i. Lucrurile se detaliază și dacă se construiesc matrice din care rezultă numărul celor cu nivel de instruire i care activeaza in meserii ce necesită nivelul de instruire j. O analiză atentă va scoate la iveală risipa imensă de resurse a societății dacă foarte mulți absolvenți de facultate lucrează în meserii care nu necesită un astfel de nivel ridicat de instruire.
Dacă dorim să știm ceva despre marile adevăruri este necesar să se construiască o matrice și multe dintre secrete ni se vor dezvălui în nuditatea lor crudă, periculoasă și neiertătoare.
(25 ianuarie 2016)
No comments:
Post a Comment