În vremurile comuniste se zicea că sindicatele sunt curele de transmisie a hotărârilor partidului comunist. Eu am trăit în vremurile comuniste și așa stăteau lucrurile. Sindicatele executau sarcinile de partid, fără să iasă din cuvântul partidului. Partidul controla 100% sindicatele, căci șefii sindicatelor și chiar mulți dintre membrii de sindicat erau ei înșiși comuniști.
În comunism nu era interesantă puterea sindicatelor, din moment ce puterea toată era în mâinile partidului comunist și sindicatele ca anexe ale partidului veneau și ele cu un plus, dar puțin semnificativ. Acolo era cantitate, nu calitate.
În comunism sindicatele aveau sedii.
În comunism sindicatele aveau hoteluri.
În comunism sindicatele aveau case de odihnă.
În comunism sindicatele aveau cantine.
În comunism sindicatele aveau dispensare medicale.
În comunism sindicatele aveau bilete la odihnă.
În comunism sindicatele aveau posibilitatea de a da locuințe salariaților.
După 1989 s-a schimbat radical schema de organizare a sindicatelor. Există acum:
- sindicatele șoferilor,
- sindicatele profesorilor,
- sindicatele personalului din sănătate,
- tot felul de sindicate,
care musai au niște șefi bătuți în cuie, care nu se dau plecați de pe funcții nici picați cu ceară, căci avantajele imense pe care le au, determină aplicarea proverbului: câinele nu pleacă de la măcelărie. Sindicatele se laudă cu numărul lor foarte mare de membrii, numai că puterea sindicatelor nu stă în declarații, ci în fapte. Vedem niște persoane pe holurile ministerului de finanțe care organizează un protest spontan. Vedem câteva sute de sindicaliști cu pancarte și steaguri, îmbrăcați cu veste pe care scrie apartenența lor la o anumită confederație, în Piața Victoriei care protestează cerând niște drepturi.
Sindicatele se proclamă independente de factorul politic, dar viața infirmă această ipoteză, căci mulți dintre liderii de sindicat au devenit deputați pe liste de partid, iar Victor CIORBEA era chiar înrolat politic și a devenit în timp un fel de traseist, pentru a ciuguli din palma PSD o oarece funcție de demnitar, după ce fusese primar și mai apoi premier din partea Convenției Democrate.
În opinia mea, sindicatele sunt puternice atunci când dovedesc capacitate organizatorică de mare anvergură. Nu-mi amintesc să fi organizat sindicatele mioritice proteste la care să participe să zicem 100.000 de sindicaliști și cu atât mai interesant ar fi fost ca să participe 300.000 sau 500.000 de sindicaliști, ca să nu zic un milion de sindicaliști. Sindicatele cu capacitatea de a scoate în stradă 1.000 de protestatari sau 20.000 de protestatari sunt sindicate fără forță, căci niciun guvern nu ia decizii majore decât sub presiunea străzii, dar strada înseamnă ceva ce depășește 500.000 de suflete.
(03 ianuarie 2025)
(03 ianuarie 2025)
No comments:
Post a Comment