Azi este ziua culturii, zi care coincide cu împlinirea a 175 de ani de la nașterea poetului Mihail EMINESCU. Taman de ziua culturii, unii salariați din instituții de cultură, în loc să organizeze manifestări speciale prin ncare să-și dovedească prezența și să atragă și mai mulți oameni să viziteze muzee, biblioteci, expoziții de pictură, librării, s-au pus pe o grevă japoneză, prin care zic ei, să tragă un semnal de alarmă că au salarii mici, că trebuie să li se mărească salariile. Eu sunt ca la frizer. Întâi mă tunzi foarte bine să fiu foarte mulțumit și abia după aceea îți bag bacșișul în buzunar. Nu știu cum cei din cultură mi-au dovedit mie că merită mai mult, din moment ce prin muzeele pe care le-am vizitat bate vântul, sunt persoane care ard gazul de pomană, monumentele stau să cadă și nu văd expoziții de opere de artă care să fie adevărate evenimente. Și ei au o contribuție hotărâtoare la situația dezastruoasă a cititului printre tineri, a nivelului scăzut de cultură la care s-a ajuns. Înainte de a cere, trebuie să facă dovada că au ce oferi.
Mă așteptam ca azi, în muzee să fie organizate expoziții speciale, mă așteptam ca azi să fie inaugurate niște lăcașuri de cultură. Mă așteptam ca azi să aibă loc niște premiere la teatre. Mă așteptam să fie lansate niște cărți. Mă așteptam ca televiziunea națională să cinstească cum se cuvine memoria lui EMINESCU. Multe mă mai așteptam eu, dar niște inși care nu au dat în brânci, s-au gândit să întineze memoria marelui EMINESCU cu greva lor cea japoneză pentru a trage semnalul de alarmă, exact cum se trage apa la closet, nu ca necesitate, ci ca element zgomotos, nesemnificativ, dar poluant.
Mi-a plăcut inițiativa elevilor din Iași cu recitarea poemului LUCEAFĂRUL acolo în Piața Centrală, după ce cu trupurile lor au scris numele marelui poet. Aș vrea să știu cum au pregătit cerșetorii din cultură ziua de 15 ianuarie 2025, ca să mă impresioneze și pe mine cumva, căci tare mi-aș fi dorit să merg la o retrospectivă de pictură undeva în țară, așa cum a fost expoziția BRÂNCUȘI de la Timișoara când acest oraș era capitală culturală. Aș vrea să știu dacă au fost depuse de cei cu greva japoneză proiecte de excepție pentru a atrage fonduri europene și că doar 20% dintre ele au obținut finanțare, iar restul de 80% la rândul lor excepționale, vor intra într-un fir de așteptare pentru finanțări viitoare, iar cele 20% sunt undeva peste 1.000 de bucăți, căci lucrătorii dinn teritoriu sunt vrednici, ai idei și ambiție de a face bine culturii. Visez și totuși azi a fost greva japoneză a unor funcționari, care nu au ce căuta la cultură.
(15 ianuarie 2025)
(15 ianuarie 2025)
No comments:
Post a Comment