Monday, October 29, 2018

De ce nu atragem banii europeni?

Toată lumea vorbește despre banii europeni. Toată lumea se vaită că noi nu atragem bani europeni. Și nici nu vom atrage bani europeni, dacă nu ne schimbăm mentalitatea asupra mecanismelor de atragere a banilor europeni.
Noi nu atragem bani europeni pentru că:
- proiectele noastre sunt slabe;
- propunerile făcute au hibe în ele;
- evaluatorii le acordă punctaje mici;
- sunt proiecte de Dâmbovița.
Este foarte important de știut că ofertele de proiecte se construiesc așa cum vor cei ce oferă banii și nu așa cum cred cei care au nevoie de bani.
Lăcomia ce ne caracterizează este fundamentul care ne îndepărtează de șansa de a obține fonduri europene, fonduri pentru care polonezii au absorbție de 100%.
Spun lăcomie, pentru că noi ne încăpățânăm ca pe vremea lui CEAUȘESCU să facem totul de la A la Z. În realitate, trebuie acceptat că există firme specializate care știu să facă oferte de proiecte. Aceste firme:
- primesc tema, obiectivul de realizat prin proiect;
- se stabilește suma de bani care se cere de la UE;
- se negociază costul elaborării ofertei;
- se elaborează oferta de succes;
- se plătește suma ceurută de cel ce a elaborat;
- se depune oferta;
- se obține finanțarea căci oferta este de succes;
- începe derulatrea proiectului;
- se finalizează cu succes obiectivul;
- se validează îndeplinirea proiectului de succes.
De regulă, o firmă care știe să facă oferte de proiecte de succes are un tarif de 10% din valoarea proiectului, lucru neracceptat de cei ce sunt lacomi și care cred ei că știu să facă oferte de succes. Ei nu înțeleg că aceasta este o meserie, meseria de a face oferte de proiecte de succes. Ei nu acceptă să plătească pe cineva, ci construiesc improvizații de oferte cu care nu obțin finanțare. Numai așa se explică gradul infim de absorbție a fondurilor. Chestia ce trebuie cunoscută se leagă de faptul că plata firmei specializate în a face oferte nu se deduce din banii primiți de la UE, ci trebuie suportați de stat. Lipsa de viziune este aceea care face să nu se plătească o firmă specializată, dar sunt plătiți tot felul de tăietori de frunze la câini care mimează elaborarea de oferte, să le zic, oferte de eșec garantat. 
Nu am să înțeleg de ce Corina CREȚU nu spune de la obraz guvernanților cum trebuie să procedeze pentru a obține finanțări. Ea sărăcuuța tot zice una-alta, dar fraierii nu pricep că sunt tari de cap. În clipa în care se schimbă optica, se va găsi în târg și firma renumită din Vest care știe să facă proiecte și se va vedea că după angajare, vor curge finanțările așa cum fac și alții care au arătat inteligență, viziune și mai ales iscusință și nu îngrămădeală, lăcomie și prostie crasă. Punct.(29 octombrie 2018)

No comments:

Post a Comment