Azi 21 septembrie 2025 în Parcul Titan, pe aleea principală se aflau instalate chioșcuri cu produse turcești, care din punctul meu de vedere reprezentau o noutate și mi-au dat posibilitatea să iau cunoștință cu multe dintre produsele culinare ale acestui popor. Am văzut aici cafea turcească la ibric, preparată pe nisip, așa cum am văzut în vremurile de demult undeva la o cafenea din Mamaia anului 1976.
Chiar dacă în București sunt multe restaurante cu specific turcesc, ori de câte ori am întrebat de cafea la nisip, ospătarii se uitau nedumeriți și-mi spuneau că la ei nu se prepară așa ceva. Azi am retrăit momentele de demult, când am băut o cafea turcească făcută la nisip, cu gustul acela remarcabil, care face diferența între ea și oricare altă cafea, făcută la ibric și fiartă la aragaz, făcută la aparat, făcută la filtru sau orice altă variantă, căci nu suportă comparație. Este ceva special, o experiență care trebuie trăită. Ar trebui ca multe dintre cafenelele din spațiul nostru cel dâmbovițean să treacă la comercializarea și a cafelei la nisip, pentru că nu este un lucru dificil de a realiza un astfel de produs. Era acum câțiva ani un restaurant în ParkLke care avea pretenția că face cafea la nisip, dar băiatul care chiar credea că servește așa ceva, servea cafea la filtru, făcută la un aparat rudimentar. El sărăcuțul nu știa despre ce era vorba. A fost o mare surpriză pentru mine azi să dau 10 lei pe o cafea făcută meseriaș de un om care avea ibrice, avea cafea turcească, avea nisip și talentul de a lucra curat, pentru a-mi servi un produs care mi-a adus aminte de vremurile bune când cafeaua la nisip era un adevăr.
(21 septembrie 2025)
(21 septembrie 2025)
No comments:
Post a Comment