Thursday, February 6, 2025

Inteligența artificială și analfabetismul

Societatea românească în special și societatea omenească în general ignoră faptul că acum tehnologia informației este dominantă și doresc aceste societăți ca oamenii să trăiască exact ca acum 70 de ani, la bec și cu creionul pentru:
- a citi,
- a scrie de mână,
- a face socoteli,
- a nu folosi calculatorul,
- a nu folosi telefonul smart.
Acum în anul dre grație 2025 nu mai trebuie obligatoriu:
- să scriem caligrafic,
- să citim romane de la bibliotecă,
- să facem calcule cu mintea.
Acum avem calculatorul și:
- citim ce ne interesează de pe Internet,
- scriem texte folosind tastatura virtuală,
- facem calcule folosind calculatorul de pe telefon.
Este o cu totul altă optică. Lumea s-a schimbat. Are alte valori. Este acum a cere cuiva să facă calcule cu hârtia, creionul și cu capul, exact cum cerem cuiva să scoată un cui bătut într-o scândură cu mâinile goale, în condițiile în care există clește. Acum există calculator, există telefon mobil, există inteligență artificială și toate aceste scule trebuie folosite, iar a fi ancorați în cerințele școlii de acum 50 sau 70 de ani este o mare eroare. Chestia cu miturile din MIORIȚA cu Legensda Meșterului MANOLE,poveste Vitoriei LIPAN trebuie adaptate la secolul al XXI-lea în care există calculator, telefon mogil și inteligență artificială. Elevul secolului al XXI-lea arată cu totul altfel și școala este depășită, iar profesorii, vai de ei, sunt în urmă rău de tot din moment ce tot tabla înmulțirii o cer elevilor, tot anii de domnie ali cutărui domnitor îi cer la istorie și tot descrierile stupide cu rezumate de memorat le cer la literatură TIk TOK înseamnă altceva și elevii i-au depășit pe profesorii lor, căci lumile lor s-au despărțit demult.
Unii vorbesc despre analfabetismul funcțional fără să-și dea seama că elevii știu mai multe decât ei, dar era elevilor este o eră nouă, în timp ce dascălii sunt rămași în urmă rău de tot. Elevii au nevoie de cu totul alte informații. Așa-zisa cultură generală înseamnă cu totul altceva pentru noile generații, iar HOMER, SOFOCLE sau HEIDEGGER sunt citiți de aceștia într-o cu totul altă cheie și dascălii lor trebuie să se alinieze noilor cerințe, căci școala e făcut pentru elevi, nu pentru profesori, cum greșit cre profesorii care-și apără nirmele și disciplinele lor învechite moral.

(06 februarie 2025)

No comments:

Post a Comment