Sunday, June 30, 2019

Unanimități pierdute

Rezultatele de la Congresul PSD de sâmbătă 29 iunie 2019 arată că acum lucrurile s-au schimbat foarte mult. Ziarele nu au arătat care a fost numărul delegaților cu drept de vot, ci s-a vorbit de 4.000 de delagați pentru a crea o imagine de sală plănă și de partid mare. Dacă toți cei 4.000 au avut drept de vot, rezultatele arată că lucrurile nu stau bine deloc în PSD căci 2838 de voturi ale lui Viorica DĂNCILĂ reprezintă 70%, dar lui Nicola CEAUȘESCU îi plăceau unanimitățile, adică 100%.
Votul a fost foarte neomogen ieri, ceea ce se vede de la o poștă.
Rezultatele votului pentru funcţia de preşedinte PSD
1. Viorica Dăncilă - 2828, adică 70%
2. Liviu Pleşoianu - 715, adică 17,8%
3. Şerban Nicolae - 375, adică 9,3%
4. Ecaterina Andronescu - 50, adică 1,2%
Rezultatele votului pentru funcţia de preşedinte executiv PSD
1. Eugen Teodorovici - 2466, adică 61,6%
2. Daniel Suciu - 1358, adică 33,9%
3. Daniel Florea - 129, adică 3,2%
4. Sorin Bota - 19, adică 0,4%
Rezultatele votului pentru funcţia de secretar general al PSD
1. Mihai Fifor - 2366, adică 59%
2. Gabriel Petrea - 717, adică 17,9%
3. Codrin Ştefănescu - 456, adică 11,4%
4. Felix Stroe - 189, adică 4,7%
Aceste rezultate au adus o imagine nouă asupra a ceea ce se întâmplă într-un PSD post-DRAGNEA și vine să evidențieze rolul pe care pârjolul îl are aspra unei colectivități când un lider se comportă cu mână forte, dar este deosebit de ezitant și mai ales, nu acceptă soluții de maximă eficiență.
Dacă din cei 4.000 de delegați ar fi avut drept de vot 3.000 procentele ar fi cu totul altele și concluziile ce s-ar trage ne-ar duce spre acea solidaritate în jurul unui lider și a unei echipe.
Trebuie să remarc că lumea s-a săturat să vadă aceleași figuri în poziții cheie și cere o împrospătare a garniturilor de conducători, uzura morală fiind esențială, iar procentele jenant de mici obținute de unii dintre competitori punctează o astfel de tendință.


(30 iunie 2019)

Huiduitul Marian OPRIȘAN

Ieri 29 iunie 2019, la Congresul PSD organizat la Sala Palatului, Marian OPRIȘAN, zis în presă ca fiind baronul de Vrancea, a avut o surpriză neplăcută, aceea de a fi huiduit de cei din sală, când s-a dus și el la tribuna congresului să execute o zicere.
Sunt oameni bântuiți de suficiență, care cred că ei au făcut tot ceeaq ce trebuie făcut, iar cei din jur trebuie obligatoriu să se extazieze. Mulți dintre ei evită să privească cu obiectivitate imaginea care le apare în oglindă și văd în mod deformat pe Brad PITT.
Mi-am adus aminte de un tip care a participat la Olimpiada de la Beijing, dar n-a ajuns la probă că a încurcat ora de desfășurare și a ajuns după terminarea probei unde el concura.
Tot așa și cu Marian OPRIȘAN care ne spunea el cum l-a torpilat pe Liviu DRAGNEA că nu a mobilizat electoratul pe 26 mai 2019 la alegerile pentru Parlamentul European.
Dacă PSD ar fi avut un scor mic în Vrancea, teoria mai mergea. Dar PSD a avut un scor catastrofal peste tot. Ca să spui o bazaconie ca aceea pe care a scos-o pe orificiul bucal Marian OPRIȘAN chiar este o dovadă de infantilism politic și de necunoașterea celor mai elementare noțiuni de management politic.
Numai atitudinea necorespunzătoare pe care a manifestat-o Marian OPRIȘAN și numai acea suficiență pe care a demonstrat-o în toate luărilșe sale de poziție, evidențiază că delegații la congres nu au fost de acord cu el și l-au fluierat.
Îmi aduc aminte cum un polițist american și-a ruinat cariera doar pentru că a rostit un singur cuvânt. Tot așa și Marian OPRIȘAN, a pierdut imens prin ceea ce s-a întâmplat la congres în 29 iunie 2019 și nu mai are nicio șansă de a reveni pe cai mari.
El este un lider din provincie, care a coordonat activitatea PSD la Vrancea, dar nu a avut resurse să facă saltul spre marea politică. Păcat, dar acel salt presupune o serie de elemente pe care Marian OPRIȘAN nu le are, iar acum chiar dacă va face eforturi mari, nu mai are acces nici în viitor la marea politică, pentru că:
- nu are verb,
- nu are carismă,
- nu are grup țintă,
- nu are atitudine,
- nu are consilieri de imagine.
Este bine că va pleca de unde a venit, că acolo el va face ceea ce știe cel mai bine, adică munca de la om la om cu cei din Vrancea, județul lui, lăsând pe alții să încerce marea cu degetul, căci fără o armată de voluntari sau de oameni bine plătiți, specialiști în imagine și comunicare, vreau să zic, totul este în zadar. Unii spun că Marian OPRIȘAN a primit sâmbătă 29 iunie 2019 exact ceea ce merita. Eu spun că a fost un duș nemeritat, mai ales că el nu este rotița esențială a angrenajului, ci doar un oștean ca oricare altul într-o armată cu mii și mii de curajoși.



(29 iunie 2019)

Saturday, June 29, 2019

S-a fâsâit

Toată lumea aștepta:
- scandal,
- război,
- bălăcăreală,
- demisii,
- scindări,
la congresul PSD și din toate nu s-a întâmplat nimic. A fost un pic de festivism americănesc, folosind ceva produse multimedia, de spectacol și pentru a impresiona.
Totul a decurs:
- liniar,
- previzibil,
- definit,
- standard,
- civilizat,
- șters,
- mecanic.
Înseamnă că pentru moment s-a așternut exact acea blazare specifică unei mediocrități generalizate, în care fiecare specă ca vecinul să facă ceva și doar pentru că nu s-a împotrivit demersurilor lui, cei din preajmă să se împăuneze și ei cu rezultatele. Programuul de guvernare se implementează, dar numai pe o anumită zonă, în timp ce zona investițiilor mari nu se mișcă deloc. Adrian NĂSTASE a făcut sălile de sport în toată țara. S-a văzut. Adrian NĂSTASE a făcut laboratoare informatică în toate școlile din șară. S-a văzut. Ce bine era dacă în toată țara s-ar fi mutat closetele din curte în casă cu fose septice, cu apă și s-ar fi depășit stadiul de Ev mediu în toată țara, cei 3 ani de la alegeri ar fi fost suficienți, la câți bani s-au cheltuit cu bordurile și cu șușele, din care fiecare și-a tras partea leului.
Dealtfel, la acest congres nici nu avea cine să vorbească de realizări, căci nu sunt. 
Cei ce ratează șansele se numesc ratangii. Asa se explică existența acestei liniști aiuritoare de la congres, căci zgomote fac cei care au ceva rezultate, ratangii tac.
Mă mir că Adrian NĂSTASE sau Ion LIESCU sau Mircea GIOANĂ sau Victor PONTA nu au trimis scrisor cu cugetăti subite către participanții la congres, așa să știe că și ei au fost aleși și au plecat cu toții pe ușa din dos din partid.
Lumea vrea autostrăzi funcționale, spitale, acte medicale de calitate, produse alimentare de calitate, săli de sport, stadioane, școli, stoparea despăduririlor, nu  borduri și montat de coșuri de gunoi și schimbarea de băncuțe prin parcuri.



(30 iunie 2019)

Friday, June 28, 2019

Să mă laud: sunt un tip special

Sunt un tip special pentru că:
- în lift nu vorbesc la telefon, nu văd filme și nu dau SMS-uri,
- în autobuz nu vorbesc la telefon cu voce tare să audă toată lumea,
- nici la WC nu vorbesc la telefon și nu dau SMS-uri de pe mobil,
- când conduc autoturismul nu vorbesc la telefon să mă dau grande,
- răspund la toate apelurile pierdute când timpul îmi permite,
- închid telefonul când sunt la teatru sau într-o vizită,
- nu-mi povestes viața la telefon sau să pierd timpul cu banalități,
- când am de muncă, telefonul nu este dominanta mea,
- răspund celor din listă, căci persoanele noi sunt introduse imediat în listă,
- în prezența unor prieteni nu las telefonul la vedere pentru a verifica din minut în minut mesajele,
- pentru mine telefonul este doar o sculă de comunicare și informare în limite stricte,
- nu am dependență de telefon, dar am telefon mobil de 23 de ani.
Când văd oameni absorbiți de utilizarea excesivă a telefonului mobil mi se face milă de ei. Nu am să-i înțeleg niciodată de ce din 10 ore 7 stau și utilizează telefonul, ei fiind plătiți să facă cu totul altceva. Cu telefonul fac fotografii, scanez documente, mă identific cu cardurile de fidelitate, fac transferuri bancare, mă ghidez pentru identificarea de locații, relaționez pe facebook, instagram și e-mail, deci îmi rezolv toate problemele care apar în mod curent în viața mea, fără să mă domine el pe mine.


(28 iunie 2019)

Wednesday, June 26, 2019

Mă așteptam...

Mă așteptam ca de luni 27 mai 2019 după ora 14,00 toți lingăii care nu mai conteneau în a-l peria pe Liviu DRAGNEA, asemeni politrucilor din 23 decembrie 1989 să iasă și să-l facă în fel și chip, dar mai ales să ne spună cât de oprimați au fost ei de dictatorul teleormănean cu mustață.
În decembrie 1989 se știa că procesul este ireversibil și dictatorul de atunci nu avusese abilitatea de a strânge dovezi compromițătoare împotriva adversarilor săi, din simplu motiv că-i considera niște otrepe de care nu trebuie să se sinchisească prea mult.
Mă așteptam ca vocala Gabriela VÂNCEANU FIREA să-și continue și mai virulent tiradele la adresa lui Liviu DRAGNEA, spunându-și cu și mai mare patos durerile, cu o satisfacție nedisimulată, căci hidra cu nenumărate capete a dispărut în neant la Rahova.
Mă așteptam să nu văd zâmbete de fericire întru dispariția unui adversar, exact așa cum am văzut, căci chipurile și liniștea lor, deși ascund grimase suspecte, tot lasă să se întrezărească acea liniște pe care o dă confortul creat prin dispariția mustăciosului. Nu spun aici nimic despre mustăciosul Iosif Visarionovici STALIN, căci el este dus din 5 martie 1953, moment cu care am fost contemporan.
Mă așteptam să se vorbească despre moștenirea dezastruoasă lăsată în urmă de spirtul dictatorial al lui Liviu DRAGNEA. Ceea ce se vede cu ochiul liber se rezumă la un cuvânt și anume, tăcere.
Nu i se rostește numele.
Nu mai sunt poze..
Nu se mai face referire la nimic din ceea ce a făcut.
Nu mai spune nimeni că i-a fost împreajmă.
Nu mă miră deloc ceea ce văd, căci vorba lui Radu BERCEANU, totul depinde de cât și cum este pompat sângele în instalație, ceea ce nu este doar o vorbă de duh, ci o realitate specifică colectivităților unde onoarea este un corp străin, incompatibil cu traiul banal de pe o zi pe alta.
Oricum, trebuie admirată Elena UDREA care deși știe multe, tace, ceea ce arată că a avut un mentor adevărat, în timp ce creațiile lui Liviu DRAGNEA sunt doar niște umbre care s-au destrămat asemeni perdelelor de fum, după ce rafala de vând a îmrățtiat cărbunii și câțiva stropi de ploaie a stins focul.
APR, PUNR, PRO România.
- Ce va urma? 
- Nothing, neică.


(27 iunie 2019)

Tuesday, June 25, 2019

Liviu PLEȘOIANU, sărăcuțul de el

Liviu PLEȘOIANU este un bărbat foarte tânăr, căci la 39 de ani, un bărbat este foarte tânăr. A apărut dintr-o dată printr-un concurs la Antena 3 și s-a detașat ca o voce distinctă. A terminat facultatea de Filosofie și Jurnalism.
Cu un hidroenergetician ne-am prăjit.
Cu un marinar ne-am fript.
Cu un fizician ne-am pârlit.
Ar fi interesant să ne opărim și cu un filosof.
Am înțeles că Liviu PLEȘOIANU s-a înscris în cursa pentru șefia PSD. Acolo se știe că lucrurile sunt extrem de complicate, căci PSD este un partid foarte mare și câștig de cauză are acela care știe și are capacitatea de a armoniza interesele divergente ale grupurilor din partid. Nu am sesizat ca Liviu PLEȘOIANU să dispună de aacea anvergură care să-i permită nu să armonizeze efectiv, dar să ajungă în fața procesului de armonizare, unde se înghesuie deja foarte mulți.
Liviu PLEȘOIANU este o voce distinctă, cu accente specifice celor care vor să înnoiască partidul și care se luptă cu unii mult prea hârșiți în politică și care stăpânesc la perfecțiune arta de a nu face nimic, dar a ieși în evidență dacă și numai dacă lucrurile merg bine, dar împinse de alții.
Nu prea știu cum un timp ca Liviu PLEȘOIANU dacă va pierde la alegerile pentru șefia PSD cu un scor jenant, se va mai înscrie la candidatura pentru președinția Ro, unde acolo sunt și mai complicate căile Domnului. 
Cred că Liviu PLEȘOIANU nu stăpânește bine știința managementului politic, căci dacă o stăpânea, ar fi avut o cu totul altă traiectorie în calitatea de reformator. Postările lui pe facebook sunt excelente și demonstrațiile de super-calitate le face cu materialul clientului. El trebuie să aibă o echipă puternică formată din tineri profesioniști, mai ales în comunicare și marketing politic și prin pași mărunți, dar siguri, ar fi avut o poziție cu mult mai consolidată. Acum, Liviu PLEȘOIANU merge pe un drum greșit, căci se grăbește deși maxima grăbește-te încet, adică festina lente, cum zicem noi latinii, căci IVAN e nume pur de latin bineînțeles, nu a fost spusă fără rost, ci i se adresează și lui cu siguranță.


(26 iunie 2019)

Victor Viorel PONTA, nu este ...

Victor Viorel PONTA, nu este deus ex machina, deși se visează sau chiar se crede că este sau îi inoculează unii această idee. Se vântura ipoteza că s-ar vrea candidatul la prezidențiale ca să-l înfrunte pe Klaus IOHANNIS a doua oară. Istoria zice că o astfel de abordare este sortită unui eșec usturător. Dacă în 2014 Victor Viorel PONTA a pierdut în fața lui Klaus IOHANNIS, obținând doar 45,56 acum în 2019 după toate ghidușiile exersate de Victor Viorel PONTA, precum:
- izolarea ca secretar general de guvern în clădirea din Victoriei,
- plecarea din PSD,
- crearea de partid balama,
- ieșirile publice aiuritoare,
- ambiguitatea manifestată,
- spirtul de can-can derulat,
cu siguranță că va obține sub 10% chiar dacă ar fi sprijinit de o alianță puternică, pentru că publicul s-a săturat de Victor Viorel PONTA ca politician care doar vorbește, fără a veni cu lucruri concrete, dând vina pe COLDEA că nu a făcut autostrada Comarnic-Brașov.
Sper ca zâna bună să-i dea simpțul realității lui Victor Viorel PONTA pentru a nu se mai vedea ceea ce nu este că deus in machina este doar o soluție în dramaturgie sau în proză când autorii nu mai au soluție și inventează un personaj care să-i scoată din încurcătură. Dacă el se crede un personaj inventat, să-i spunem că dramaturgul nu a avut atât talent ca să-l înzestreze cu acele calități care să-i permită scoaterea din încurcătură a celorlalți eroi din piesa de teatru sau din romanul încâlcit. El este doar un mediocru care are o teză de doctorat despre care s-au spus lucruri groaznice. Dacă avea geniu, Victor Viorel PONTA cu siguranță nu ar fi ajuns în acea situație jenantă, căci Luceafărul chiar dacă se zice că a avut o sursă de inspirație într-un basm german, nimeni nu va spune niciodată că nu este marea capodoperă a literaturii române, căci Mihail EMINESCU a avut geniu.


(26 iunie 2019)

Sorin OPRESCU era bun de președinte

Sorin OPRESCU era bun anul acesta de președinte pentru că avea:
- excelență,
- meserie adevărată - chirurg,
- anvergură,
- verb,
- management,
- eficiență,
- vârstă potrivită,
- proiecte realizate,
- putere de muncă,
- nume politic,
- prezență,
- inteligență în privire,
- cultură,
- arta dialogului,
- putere de convingere.
Societatea nu a fost pregătită pentru a-l asimila pe Sorin OPRESCU și de aceea a procedat cum a procedat, căci Sorin OPRESCU nu a fost protejat, ci implicat, devenind un instrument în mâna celor care și-au rezolvat problemele, băgându-l pe el la înaintare. A făcut și pușcărie Sorin OPRESCU și acum este în tot felul de procese, căci o societate extrem de coruptă este ca ciuma, nu alege, ci ia la nimereală și este peste tot, distrugând ce întâlnește în cale. Nu am spus că Sorin OPRESCU a fost un sfânt, dar cei care doreau să iasă învingători acum în 2019, trebuiau să-l înconjoare cu tipi care să nu-l ducă în direcția greșită așa cum s-a întâmplat din păcate, acum câțiva ani, când a fost încătușat.


(26 iunie 2019)

Activități fără calificare

Văd cum lumea aleargă după activitățile care nu presupun nicio calificare. Acum este la modă transportul de mâncare la corporatiști.


Este necesară o bicicletă și îndemânarea de a merge pe ea prin orașul nostru bântuit de șoferi indisciplinați, care nu prea respectă regulile de circulație.
Pentru elevi de liceu, pentru studenți, eu înțeleg că aceste activități sunt o formă temporară de a face un bănuț. Am văzut și oameni maturi care cred că aceasta este o activitate de bază. Este o muncă necalificată din care ies ceva bănuți dar are caracter sezonier că nu-i văd mergând cu bicicletele iarna pe viscol și polei. Dacă ar fi o proporție între meseriile care înseamnă calificare și cele care se fac din instinct, fără o calificare la niște cursuri, lucrurile ar sta OK, dar nu e chiar așa, căci cei care nu au nicio calificare deja sunt prea mulți și nici nu văd cu statul s-ar implica să le schimbe mentalitatea. Diferențierea salariului minim pe economie pentru cei cu studii superioare față de cei fără studii superioare, este un prim pas, dar e prea timid. Altundeva trebuie lucrat pentru a fi stimulați cei care muncesc și au certificate de calificare autentice, nu diplome fabricate.

(25 iunie 2019)

Guralivul și trotuarele

Un primar a vorbit exact când trebuia să tacă. În sectorul 3 se pun dale de beton colorate care înlocuiesc asfaltul ciuruit de tot felul de șanțuri care au îngropat cabluri.

Așa cum este tradiția, nu se face un spital, nu se face o sală de sport, nu se face o stradă lărgită, nu se face o clădire semnificativă. În schimb se fac numai lucrări simple, minore, precum trasări de marcaje, schimbarea coșurilor de gunoi, bordurizări și alte nimicuri, neinteresante și care arată micimea edililor Capitalei.


(25 iunie 2019)

Rareș BOGDAN, găina cu ouă de aur a PNL

După ce au obținut 27% cu Rareș BOGDAN pe poziție de locomotivă, cei de la PNL nu prididesc în a-i arăta lui Rareș BOGDAN că nu înseamnă mai nimic pentru ei, după ce și-au văzut sacii-n căruță.
Numai așa se explică:
- neincluderea lui Rareș BOGDAN pe lista delegației pentru Cotroceni de săptămânile trecute,
- tălpile puse lui Rareș BOGDAN în legătură cu organizația de București a PNL.
Nici nu trebuie să se aștepte la altceva Rareș BOGDAN, căci politicienii hârșiți din PNL nu vor accepta nici măcar în ruptul capului ca un novice să le ia caimacul, uităând că sunt la 27% datorită acestui novice, căci dacă n-ar fi fost Rareș BOGDAN nu știu dacă ar fi fost ei la 20%.
Sunt tare curios să văd cât va rezista Rareș BOGDAN la suita de gesturi neprietenești la care va fi supus în numele unei așa-zise mari politici, dar care în realitate se dovedește a fi o chestie de prăvălioară sătească.
Va veni și momentul în care marele salvator va intra în cetate pe cai albi și totul i se va așeza la picioare, iar el va fi necruțător. Cred că acel moment va fi imediat după prima zi de septembrie.

(25 iunie 2019)

Monday, June 24, 2019

Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU ca prezidențiabil

Tot se insistă aiurea pe desemnarea de către alianța PSD-ALDE a lui Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU pentru alegerile prezidențiale din toamna-iarna lui 2019. Dacă se vrea pierderea pentru a IV-a oară consecutivă a acestor alegeri, n-au decât să meargă cu Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU drept candidat unic.
Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU nu aduce voturi. Să ne amintim în 2004 cât de mult s-a zbuciumat Traian BĂSESCU să-i creeze o imagine de om popular lui Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU, fără să reușească.
Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU este perceput ca omul ce provine din zona aristocrației, omul cu papion, ceea ce-l face să fie ușor distanțat de masa de votanți ai PSD.
Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU nu a participat cu succes la niciun vot direct, toate funcțiile ocupate de el se datorează votului unor majorități de care el s-a lipit, fiind necesar prin cele câteva procente oferite.
Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU are lipită ștampila de inimă zburdalnică, dată de Traian BĂSESCU, prin faptul că are la activ vreo cinci neveste cu acte în regulă și numărul adecvat de divorțuri, ceea ce-l face greu acceptabil de bărbații cu o singură nevastă, dar în niciun caz din invidie.
Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU a făcut dovada că nu este locomotivă într-un proces electoral căci în 26 mai 2019 la alegerile de la parlamentul European, ALDE și el nu au trecut pragul celor 5%.
Mai sunt și alte argumente, generate de atitudinea rigidă, de limbajul ușor prea sofisticat și zic eu, de vocea gravă, forțată cu care își nuanțeavă luările de poziție, ceea ce nu dă bine, căci românul vrea un președinte sfătos sau tăcut, în niciun caz unul zbuciumat.
PS: acum foarte mulți ani, un bun prieten al meu mi-a zis că nu am nume politic, IVAN fiind un nume politic bun undeva dincolo de munții Ural.  Cel despre care am scris aici are numele format din 5 cuvinte, asemeni nobililor spanioli. Eu cred că nu are nume politic, chiar dacă Emmanuel Jean-Michel Frédéric MACRON care are și el în alcătuirea numelui tot 5 cuvinte este deja președinte al Franței, iar Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga  cu nume și mai lung, a fost președintele Republicii Democratice Congo între 1965-1967.


25 iunie 2019

Lipsa dar și necunoașterea procedurilor

În cazul scandalului cu acea adopție internațională din Mehedinți se vede clar de la un kilometru că totul se datorează:
- lipsei de proceduri,
- necunoașterii procedurilor.
Dacă ar fi existat proceduri, cu siguranță că nu s-ar fi produs toate grozăviile de care de izbim acum și nu am rămâne cu gura căscată la câte improvizații se dezvoltă și se vor mai dezvolta.
Pentru adopții sunt legi și norme de aplicare a legilor.
Sunt necesare proceduri clare, pe care funcționarii trebuie să le cunoască și să le aplice, astfel încât aplicarea legilor și a normelor să fie fără cusur, adică acțiunile întreprinse și documentele întocmite să fie inatacabile.
Procuroarea care a izbit-o pe copilă cu capul de asfalt, nu a avut procedură, deci nu a aplicat nicio procedură și a lucrat cum a crezut ea de cuviință. Asistenții maternali nici ei nu au avut proceduri de relaționare cu părinții adoptivi și au procedat cum au c rezut ei. La noi fiecare face ce-i trece prin cap.
Acum, când tehnicile de manipulare sunt în floare, tot ce se întâmplă cu biata copilă este manipulare de sus până jos. Am văzut doar un tip de la UDMR pe Antena 3 care a încercat să zică o chestie rezonabilă, dar imediat a fost deplasată discuția spre o altă zonă, care slujea un anumit drum prestabilit.
Atât timp cât nu vor fi proceduri bine definite, nu vor fi cunoscute la perfecție acele proceduri și nu vor fi aplicate exact așa cum sunt ele definite totul va fi o mișcare browiniană, care va duce exact la ceea ce a dus și acest caz de adopție și se va concluziona că și drumul spre iad este pavat cu intenții bune.


(24 iunie 2019)

Mugur ISĂRESCU, lasă-ne!

Am înțeles că proprietarului de vii din Drăgășani i se terminăp al nu mai știu câtelea mandat, dar nu cred că vinul stă bine peste 30 de ani, omul nici atât.
Pe poziția sa, Mugur ISĂRESCU se zice că a avut un rol interesant, dar:
- modul de calcul al ROBOR-ului a arătat căp nu știe statistică și nimic despre reprezentativitate,
- faptul că nu avem monedă euro după atâțea ani de creștere economică  = eșec,
- a spune ce nu trebuie făcut devine atât de plictisitor, încât lumea vrea soluții pozitive,
- echilibrele durabile se obțin din dezechilibre temporare, dar care împing economia.
Mugur ISĂRESCU este un economist de modă veche, care n-a înțeles că banii sunt o convenție și că valoarea banului este atât de subiectivă încât generează cele mai spectaculoase creșteri calitative dacă este bine înțeleasă sau dezvoltă o stagnare împietrită, exact cum se întâmplă de 30 de ani la noi.
Concluzie: Mugur ISĂRESCU ne-a arătat limitele și acum este momentului unui salt calitativ, în persoana unei persoane speciale, eu zic tânărul LC, ciberneticianul, căci de babalâci sunt sătul.

(24 iunie 2019)

Saturday, June 22, 2019

Criza din online

Din când în când mai apare câte o criză, în afară de criza bărbatului de peste 40 de ani care este o criză permanentă. Numai așa se explică accentuarea crizei din online care se manifestă prin:
- atacuri pe conținutul digital privat,
- folosirea neautorizată de conținut digital,
- introducerea de restricții nejustificate în a utiliza conținut digital,
- crearea de conținut digital cu nivel calitativ extrem de scăzut,
- derularea de operații false de transformare de conținut digital,
- apariția unei legislații neadecvate de protejare a conținutului digital original,
- creșterea cantitativă în defavoarea celei calitative a conținutului digital.
Toate se reflectă în final prin apariția de conținut digital:
- necontrolat,
- nestructurat,
- neconform,
- neomogen.
Se știe că peste tot există forme de autocenzură pe care fiecare dintre noi și le impune pentru a face definiri cât de cât rezonabile a obiectivelor și mai ales a acțiunilor pe care le derulăm în mediul online. Apariția de fake news cu impact major arată că:
- mintea omenească a luat-o razna,
- nu suntem pregătiți pentru comportament civilizat,
- principiul scopul scuză mijloacele funcționează.
Se încearcă tot felul de modalități de a ieși din criza online, dar ieșirea este doar pe cale naturală, prin cerere-ofertă, căci toată lumea dorește maximizarea de profit, iar resursele infinite ale Internetului sunt opuse resurselor financiare extrem de limitate. Pe cale naturală:
- se va reechilibra raportul între conținutul digital gratis și cel plătit,
- se vor cerne generatorii de conținut digital valoros de cei fără valoare,
- vor apare instanțe morale care vor ierarhiza automat conținutul digital.
Trebuie să fim optimiști și să vedem că nu viața bate filmul, ci timpul corectează anomaliile din viață, căci și pentru mediul online merge zicala că nășicul vede păsărica finei o singură dată, la botez. Am certitudinea că niciun utilizator nu va da vreodată dovadă de masochism în a intra pentru a doua oară pe o aplicație din mediul online, aplicație care l-a dezamăgit la prima accesare. Chestia cu a doua șansă nu merge acolo unde sunt mii și mii de aplicații online similare. Cernerea se face de la sine. 

(23 iunie 2019)

Culturistul Gigel

În naivitatea mea am crezut că acum în anul 2019 mediul online va permite crearea unei enciclopedii virtuale a culturiștilor, prin contribuțiile acestora, după un șablon pe care eu îl consider accesibil și care nu diferă foarte mult de ceea ce se face de către alte națiuni care conservă valorile.
M-am gândit că este rezonabil să construiesc un șablon pe care să și-l completeze fiecare culturist și mai apoi să-l pună pe WIKIPEDIA de unde oricine dorește să cunoască activitatea unui anume culturist să găsească suficiente elemente pentru a se lămuri cum stau lucrurile.
Deci:
Culturistul Gigel s-a născut în 25 aprilie 1990 în localitatea Pitești, județul Argeș.
A urmat cursurile Școlii elementare nr. 7 din Pitești în perioada 1997-2005.
A urmat cursurile Liceului nr. 1 din Pitești în intervalul 2005-2009.
A terminat Facultatea de mecanică de la Universitatea Politehnică București pe care a absolvit-o în anul 2014.
Activitatea sportivă a început-o în anul 2006 la sala Hercules din Pitești sub îndrumarea antrenorului Andrei Popescu.
Primul concurs la care a participat a fost în anul 2009, competiția având caracter local și a obținut un loc 3.
Activitatea competițională a lui Gigel este definită prin următoarele participări la competiții:
2010, Faza zonală Campionat Național de Culturism, București, categoria 80 kg, loc 5.
2011, Faza zonală Campionat Național de Culturism, Ploiești, categoria 80 kg, loc 3.
2011, Campionatul Național de Culturism, Sibiu, categoria 80 kg, loc 7.
2012, Faza zonală Campionat Național de Culturism, Giurgiu, categoria 80 kg, loc 2.
2012, Campionatul Național de Culturism, Baia Mare, categoria 80 kg, loc 5.
.........................
2018, Faza zonală Campionat Național de Culturism, Ploiești, categoria 85 kg, loc 2.
2018, Campionatul Național de Culturism, Sibiu, categoria 85 kg, loc 4.
Gigel se antrenează de 5 ori pe săptămână, după cum urmează:
Luni - cardio, biceps.
Marți - cardio, gambe, brațe.
Miercuri - abdomen, triceps.
Joi - liber.
Vineri - piept.
Sâmbătă - spate.
Duminică - liber.
Alimentația culturistului Gigel constră în 5 mese și utilizarea de suplimente.
Pregătirea pentru competiții începe cu 6 săptămâni față de data competiției și este structurată pe etape pentru a atinge punctul maxim de performanță în ziua competiției.

Fiecare culturist va mai scrie acele elemente care lui i se par esențiale. Totul este ca datele să fie reale, căci WIKIPEDIA mizează pe calitatea informației incluse, care trebuie să fie de nivel foarte ridicat, căci orice neconcordanță semnalată atrage după sine obligativitatea corectării sau excluderea articolului în cazul în care corecția nu este efectuată.
Oricare culturist va scrie ceva despre el folosind acest șablon. Multe dintre informații nu trebuie incluse, mai ales dacă privesc elemente senzaționale sau bârfe, căci WIKIPEDIA nu este dezvoltată spre această tendință, articolele sale fiind elaborate într-un limbaj fără înflorituri, precis și pe înțelesul tuturor.

(22 iunie 2019)

România - Croația, 4-1 la U21

În ziua de 18 iunie 2019 a avut loc meciul România - Croația, care s-a desfășurat pe stadionul Olimpic din Serravalle din San Marino și s-a încheiat cu scorul de 4 la 1 pentru echipa României.
Golurile au fost marcate de Pușcaș în muntul 11,  Hagi în minutul 14, Băluță în minutul  66 și de Petre în minutul 93. 
Echipa României a fost alcătuită din Radu - Manea, Nedelcearu, Pașcanu, Fl. Ștefan - T. Băluță, Cicâldău - Man, I. Hagi, A. Ivan (Coman 72) - Pușcaș (Petre 89). Antrenorul echipei este Mirel Rădoi.
Echipa Croației a fost formată din Posavec - Uremovic, Katic, Benkovic, Sosa - Vlašic, Šunjic, Moro (Ivanušec 68) - Halilovic (Muric 77), Jakoliš, Brekalo (Bradaric 14). Antrenor esteNenad Gračan.
Echipa aceasta a României s-a dovedit eficientă, talentată și mai ales dornică de afirmare. Se vede că acești fotbaliști muncesc cu seriozitate și că au ambiție, onoare și perseverență, trăsături fundamentale pentru marea performanță.
Bravo, vouă!



(22 iunie 2019)

Friday, June 21, 2019

România - Anglia, 4 - 2 la U21

Ieri 21 iunie 2019 a avut loc pe stadionul din Cesena meciul dintre echipele Angliei și României la campionatul U21. Scorul a fost de 4 - 2 pentru echipa României, prin golurile înscrise de Pușcaș în minutul 75, Hagi în minutul 85  și Coman în minutele 89 și 93.
Echipa României a fost formată din Radu - Manea, Pascanu, Nedelcearu, Stefan - Baluta, Cicaldau - Ivan, Hagi, Man - Puscas, iar echipa Angliei a fost alcătuită din Henderson - Dasilva, Clarke-Salter, Kenny, Tomori - Dowell, Barnes, Gray - Mount, Maddison, Calver-Lewin.
Antrenorul echipei României este Mirel Rădoi.
Se vede că fotbaliștii de sub 21 de ani nu au intrat în colimatorilor samsarilor de jucători de fotbal și nu sunt afectați de viciile care-i bântuie pe cei cu mult mai vârstnici decât ei, care se pierd în scandaluri și mai ales se bălăcesc în ineficiență. Acești tineri, muncind, arată și rezultate speciale, ceea ce este un lucru foarte bun pentru o țară în care corupția a pătruns peste tot și unde se vorbește numai despre pușcării, deținuți și procese. Ei au adus o rază de lumină unui popor năpăstuit, unde politicienii nu fac nimic pentru cei din jur, ci își umplu burdihanurile spre fericirea lor cea egoistă. Tinerii merită admirație, felicitări și respect. Le au pe toate din partea mea.


(22 iunie 2019)

Maria LĂTĂREȚU și comunismul

Maria LĂTĂREȚU este una dintre cele mai mari cântărețe de muzică populară românească și pe o scară de la 0 la 10, ea se află printre cei cu nota 9,99 căci nota 10 este a Mariei TĂNASE.
Nu știu cum se face că apar tot felul de inși care vorbesc despre marile valori, făcând enunțuri extrem de ciudate, care de fapt nu ai cum să le dovedești, dar funcționează transferul de notorietate, căci acesta le este scopul celor care se bagă singuri în seamă.
M-am mirat să urmăresc un clip intitulat Maria LĂTĂREȚU spaima comunismului, în care se vorbea despre un concert la Sala Palatului. Lumea a uitat probabil că Maria LĂTĂREȚU a cântat la concertul de la Pavilionul expozițional de la Casa Scânteii cu prilejul ședinței festive dedicate încheierii procesului de cooperativizare, exact după cuvântarea lui Gheorghe GHEORGHIU-Dej, în fața celor 11.000 de reprezentanți ai membrilor cooperatori. Să reamintesc că 11.000 a fost numărul țăranilor uciși la răscoala din 1907.
Ca să nu mai lungesc pelteaua, voi enumera aici câteva cântece interpretate de Maria LĂTĂREȚU în care artista a fîcut exact ceea ce făcea tot poporul pentru a pune umărul la edificarea comunismului în Ro. Cântece precum:
exemplifică eforturile artistei Maria LĂTĂREȚU de a face ceea ce era de făcut în acele vremuri pentru a-și asigura locul în programele radio, care erau înțesate de propaganda comunistă și pe afișele spectacolelor, în care poporul trebuia educat cu cântece din folclorul nou. Marea artistă Maria LĂTĂREȚU a înregistrat zeci și zeci de cântece de folclor autentic, dar cele câteva piese pe care eu le-am pus aici și or mai fi și altele, nu diminuează cu nimic talentul, notorietatea și anvergura personalității sale. Revin la ideea că este important ca în presă să apară adevăruri și nu manipulări lipsite de valoare, căci a face un spectacol omagial așa cum se fac șușele acum la Sala Palatului, mai bine, nu.
  


(22 iunie 2019)

T lovește din nou

Pe când era lanțul de magazine în Ro, se organizau tot felul de promoții, care mai de care mai hoațe, căci la noi în comerț numai jafuri se produc și exemplele sunt nenumărate în care comercianții:
- falsifică produse,
- reetichetează termene de garanție,
- umflă prețurile aiurea,
- vând marfă stricată,
- fac reclame mincinoase,
- vorbesc despre reduceri, dar de fapt sunt creșteri de prețuri,
- vin cu idei tâmpite de a asigura securitatea, umilind clienții,
- schimbă poziția produselor, devenind enervanți.
Dar să revin la oile mele. Săptămânile trecute, am primit niște bonuri și un tichet cum că dacă vreau să plătesc la un preț bun, vin cu timbrele acelea lipite pe carton și cumăr cuțite T.
Spuneam că am cumpărat în vremurile când era lanțul de magazine Real multe produse ca să fac punctele necesare să cumpăr 6 cuțite T reduse cu 70%, dar având un preț de-a dreptul demențial și așa la doar 30%. Când să folosesc cuțitele minune, stupoare, nu tăiau chiar deloc. Acum am 5 astfel de cuțite în țiplă cum se spune care stau martore la faptul că nu bat câmpii. Bănuiesc că totul este o găselniță cu niște sub-produse de non-calitate, ca să se facă și din această mică hoție un profit, căci nu am văzut niciun comerciant care să se gândească o clipă la client.
Un set de cuțite de bucătărie, dar de calitate, costă în USA de 6 ori mai puțin decât cuțitele T reduse azum cu 60%, ceea ce arată că la noi, comercianții sunt de 6 ori mai lacomi decât acolo. Punct.


(22 iunie 2019)

Thursday, June 20, 2019

Cybersecurity este iar în actualitate

De când cu incidentele de zilele trecute de la spitale, se vorbește din nou despre cybersecurity, căci așa ne place nouă, mai ales că acest cuvânt sună:
- pompos,
- bine,
- crocant,
- interesant,
- misterios,
- bărbătește.
Școala de securitate informatică românească este foarte puternică și preocupări în domeniu există pe mai multe niveluri, ceea ce se oglindește în modul în care crima cibernetică este combătută la noi. Avem și o legislație pe problemă. Nu este ea perfectă, căci nici noi nu suntem perfecți, dar această legislație este suficient de acoperitoare. Cu timpul va fi completată.
Se zice că nu există lacăte pentru hoți, dar se știe că nici ușa de la intrare nu este lăsată descuiată când plecăm în concediu.
În informatică, mai mult ca oriunde, se impun proceduri de securitate, care deja există, dar ele doar trebuie știute și aplicate. Unele dintre ele sunt simple și sunt la îndemâna tuturor celor care au sisteme informatice complexe. Sunt și costuri, dar nimic nu se face fără să se scoată și ceva bani din buzunar.
Periodic, un specialist trebuie să vină acolo unde se administrează sistemul informatic complex și să facă o serie de operații de rutină legate de actualizarea sistemului de operare, de devirusarea calculatoarelor și de instalarea de componente de securitate.
Există reguli precise privind salvările în baze de date, dar și accesul utilizatorilor la acestea, rolurile fiind extrem de bine definite.
La sisteme informatice complexe auditate, în care componentele de protecție au fost declarate eficiente, riscurile de a se produce evenimente scad vertiginos, dar numai și numai atunci când procedurile definite de specialiști sunt aplicate cu sfințenie. Instruirea personalului este esențială chiar dacă apar costuri deloc neglijabile și consumuri de timp pentru personal de înaltă calificare în domenii altele decât informatica.
Să privim cu atenție și vom vedea că tot ceea ce s-a petrecut zilele trecute arată că mai este mult de lucrat în aria managementului din afara securității informatice, iar alocării de resurse trebuie să i se acorde o mare atenție, căci buturuga mică răstoarnă carul mare, zice proverbul.



(21 iunie 2019)

Cârcotașii și sistemul informatic de votare de la STS

Era un film în care Draga OLTEANU MATEI juca rolul unei primărițe, iar soțiul ei era simplu slujbaș la CAP. Avea ea acolo un monolog din care rezulta cu claritate că orice ar fi făcut, tot i se găsea nod în papură.
Cum stă bine românului cârcotaș, în cazul sistemului informatic cu care se gestionează votul, sistem care se află la STS, ies unii și alții și spun tot felul de bazaconii, bine meșteșugite, care nasc doar bănuieli din moment ce spun presupuse fraude, presupuse neregularități, ipoteze prin care se avansează cele mai năstrușnice situații, care duc la perturbarea rezultatelor finale.
După ce că cei de la STS muncesc din greu să meargă totul uns, se mai aleg și cu un val de lături vărsate de unii jurnaliști sau analiști politici sau chiar și politicieni, care fac tot felul de insinuări, care pentru un om din afara informaticii chiar nasc semne de întrebare.
Eu cred că acum pentru prezidențiale, pentru a stopa din fașă orice aberație jurnalistică, cei de la STS trebuie:
- să ceară fonduri suficiente,
- să organizeze o licitație pentru auditul aplicațiai informatice de gestionare a votului,
- să fie selectată o firmă de renume internațional specializată în audit informatic,
- să asigure condiții optime pentru derularea procesului de audit,
- să facă public rezultatul auditului.
În acest fel se va asupa gura cârcotașilor care au defectul că vorbește gura fără ei. Este adevărat că un audit serios costă foarte multe milioane de euro, dar eu zic că pentru a înlătura orice cârcoteală fără rost, merită, chiar dacă și după aceea s-ar mai vorbi pe la colțuri că gura lumii nici pământul n-o astupă. Rezultatul auditului va spulbera suita de elucubrații din jurul modalităților prin care se influențează artificial rezultatul votului prin software, de parcă aplicația informatică de management a  votului ar fi un glob de cristal și forțe obscure vin să adune și să scadă de colo-colo cifre pentru a-i favoriza pe unii și a-i văduvi pe alții, fără a lăsa urme de vreun fel. Să creadă cineva în puterile Mamei Omida acum în anul 2019 mi se pare nerealist, dar iată că mai sunt televiziuni unde se propagă și astfel de idei de către unii care nu au fărâmă de cultură în zona lucrului cu bazele de date.



(20 iunie 2019)

Votul electronic

Votul electronic este un lucru simplu pentru:
- cetățean care nu mai este obligat să stea la cozi,
- dezvoltatorii de aplicații informatice complexe,
- bugetul de stat căci birocrația ar fi redusă drastic.
Votul electronic este o catastrofă pentru:
- politicienii care nu mai au cum să influențeze,
- falsificatorii de alegeri,
- cei ce se înfruptă din banul public copios.
Există nenumărate modalități de a implementa votul electronic, știut fiind faptul că deja se fac plăți electronice cu sume foarte mari, ori un vot în niciun caz nu presupune măsurile de securitate cibernetică pe care le presupun transferurile bancare.
Există la ora actuală bănci electronice și cetățenii își fac conturi cu maximă siguranță la ele fără a merge cumva la vreun sediu, ci numai și numai folosind un telefon mobil, un laptop sau o tabletă. Eu am un astfel de cont și vreau să spun că:
- se face foarte simplu,
- operațiunile sunt foarte sigure,
- este cu mult mai lejer decât în cazul băncii clasice,
- costurile mele sunt cu siguranță mult mai mici.
Pentru a implementa votul electronic este necesar un produs software:
- prietenos,
- sigur,
- credibil,
- accesibil.
Cetățeanul ar trebui să:
- intre pe aplicația de vot electronic,
- să-și facă un cont așa cum se face și pentru cont de e-mail,
- să se regăsească în lista de alegători,
- să dea date despre el,
- să dea poza cărții de identitate,
- să-și facă o poză pentru identificare,
- să primească o confirmare că s-a creat contul.
Când este ziua votului, aplicația informatică este disponibilă. Cetățeanul se autentifică fie cu parola, fie facial, fie altfel, intră în aplicație, votează și deconectarea se face automat după ce lui i se transmite undeva un mesaj din care să rezulte că și-a exprimat votul.
Aplicația informatică face și restul de prelucrări. Ea se cuplează și cu partea de prelucrare a voturilor exprimate în secții de votare, experiența examenelor de admitere cu scanări de teste grilă și contabilizarea acelor foi date de candidați se extinde și la gestionarea voturilor.
Nu spun că este vorba de voință politică, ci este vorba despre șansele de a profita de pe urma unor ghidușii care se numes erori de numărare, știut fiind faptul că informatizarea din contabilitatea unei firme exclude furturile și mânăriile, drept care există reticențe în a implementa software de contabilitate pentru a informatiza 100% operațiile financiar-contabile. Informatizarea este bau-baul șmecherilor, hoților și troglodiților, căci numai ei spun că nu le merge dispozitivul de efectuare a tranzacțiilor electronice, obligându-i pe clienți să lucreze cu bani ghiață care se contabilizează sau NU se contabilizează.



(20 iunie 2019)

Wednesday, June 19, 2019

Capul lui MOȚOC vrem....

Așa cum stă bine românului, după picarea moțiunii de cenzură, caută un vinovat, vinovat care este obligatoriu altul decât el. Numai așa se explică febrila deslănțuire de forțe în a identifica pe marele vinovat în picarea moțiunii și mai ales, mazilirea lui, din funcția de președinte de partid, căci de trei luni a și apărut succesorul de drept, pă victoria PNL și USR-PLUS din 26 mai 2019.
Recitind nuvela Alexandru Lăpușneanul a lui Costache NEGRUZZI am găsit multe similitudini și de aceea mă grăbesc să redau capitolul al III-lea în integralitate. Trebuie cititorul doar să reinterpreteze faptele și vorbele de acolo, pentru a descoperi tâlcurile de ani.
De cu seară se făcuse de știre tuturor boierilor să se adune a doua zi, fiind sărbatoare, la mitropolie, unde era să fie și domnul, ca să asculte liturghia și apoi să vie să prînzească la curte. Când sosi Alexandru-vodă, sfânta slujbă începuse și boierii erau toți adunați. împotriva obiceiului sau, Lapușneanul, în ziua aceea, era îmbrăcat cu toată pompa domnească. Purta corona Paleologilor și peste dulama poloneză de catifea roșie, avea cabanița turcească. Nici o armă nu avea alta decât un mic junghi cu plaselele de aur; iar printre bumbii dulămii se zarea o zea de sârma. După ce a ascultat sf. slujbă, s-a coborât din strană, s-a închinat pe la icoane și, apropiindu-se de racla sf. Ioan cel nou, s-a plecat cu mare smerenie și a sărutat moaștele sfântului. Spun caă în minutul acela el era foarte galben la față și ca racla sfintului ar fi tresărit. După aceasta, suindu-se iarăși în strana, se înturnă către boieri și zise: "Boieri dumneavoastră! De la venirea mea cu a doua domnie și pâna astăzi, am arătat asprime către mulți; m-am arătat cumplit, rău, vărsând sângele multora. Unul Dumnezeu știe de nu mi-a părut rău și de nu mă căiesc de aceasta; dar dumneavoastră știți că m-a silit numai dorința de a vedea contenind gâlcevirile și vînzările unora și altora, care tinteau la răsipa țării și la peirea mea. Astăzi sînt altfel trebile. Boierii și-au venit în cunoștiință; au văzut ca turma nu poate fi fără păstor, pentru ca zice mintuitorul; "Bate-voi păstorul, și se vor împrastia oile". Boieri dumneavoastră! Să trăim de acum în pace, iubindu-ne ca niște frați, pentru ca aceasta este una din cele zece porunci: "Să iubești pre aproapele tău ca însuți pre tine și să ne iertăm unii pre alții, pentru ca sîntem muritori, rugându-ne Domnului nostru Iisus Hristos - iși făcu cruce - să ne ierte noua greșalele, precum iertăm și noi greșiților noștri.". Sfârșind aceasta deșanțata cuvântare, merse în mijlocul bisăricii și, după ce se închină iarăși, se înturnă spre norod în față, în dreapta și în stânga, zicind:
- Iertati-ma, oameni buni si boieri dumneavoastra!
- Dumnezeu sa te ierte, maria-ta! raspunsera toti, afara de doi juni ce sta ginditori, razamati de un mormint linga usa, insa nime nu le-a luat seama. Lapusneanul iesi din biserica, poftind pre boieri sa vie ca sa ospateze impreuna; si incalecind, se inturna la palat. Toti se imprastiara.
- Cum iti pare? zise unul din boierii care i-am vazut ca nu iertase pre Alexandru-voda.
- Te sfatuiesc sa nu te duci astazi la dinsul la masa, raspunse celalalt; si se amestecara in norod. Acesti erau Spancioc si Stroici. La curte se facuse mare gatire pentru ospatul acesta. Vestea se imprastiase ca domnul se impacase cu boierii si boierii se bucurau de o schimbare ce le da nadejde ca vor putea ocupa iarasi posturi, ca sa adune noua avutii din sudoarea taranului. Cit pentru norod, el era indiferent; el din impacarea aceasta nu astepta vreun bine, nici prepunea vreun rau. Norodul se invoia cu obladuirea lui Alexandru-voda; cirtea numai asupra ministrului sau Motoc, care intrebuinta creditul ce-l avea la domn, spre impilarea gloatei. Caci, desi era necontenite jalobele obstiei pentru jafuirile lui Motoc, Lapusneanul sau nu raspundea, sau nu le asculta. Ceasul prinzului apropiindu-se, boierii incepura a veni calari, intovarasiti fiestecare de cite doua-trei slugi. Luau seama insa ca curtea era plina de lefecii inarmati si ca patru tunuri sta indreptate spre poarta; dar socoteau ca sint puse pentru a serba, dupa obicei, ceremonia prin salve. Unii poate ca si prepuneau vreo cursa, dar odata intrind, nu se mai putea inturna: caci portile erau strajuite si pazitorii porunciti a nu lasa sa iasa nime. Adunindu-se, boierii, 47 la numar, Lapusneanul se puse in capul mesii, avind in dreapta pre logofatul Trotusan si in stinga pre vornicul Motoc. incepura a zice din surle: si bucatele se adusera pe masa. in Moldavia, pe vremea aceea, nu se introdusese inca moda mincarilor alese. Cel mai mare ospat se cuprindea in citeva feluri de bucate. Dupa borsul polonez, veneau mincari grecesti ferte cu verdeturi, care pluteau in unt; apoi pilaful turcesc, si, in sfirsit, fripturile cosmopolite. Pinza mesii si servetele erau de filaliu tesute in casa. Tipsiile pe care aduceau bucatele, talgerile si paharele erau de argint. Pe linga parete sta asezate in rind mai multe ulcioare pintecoase, pline de vin de Odobesti si de Cotnar si la spatele fiestecaruia boier dvorea cite o sluga, care dregea . Toate aceste slugi erau inarmate. in curte, pe linga doua junci si patru berbeci fripti, erau trei poloboace desfundate, pline de vin; slujitorii mincau si beau; boierii mincau si beau. Acum capetele incepusera a se infierbinta; vinul isi facea lucrare. Boierii inchinau si urau pre domn cu vivate zgomotoase, la care raspundeau lefeciii prin chiote si tunurile prin bubuit. Acum era aproape a se scula de la masa, cind Veverita ridica paharul si inchinind zise:
- Sa traiesti intru multi ani, maria-ta! sa stapinesti tara in pace si milostivul Dumnezeu sa te intareasca in gindul ce ai pus de a nu mai strica pre boieri si a bintui norodul... N-apuca sa sfirseasca, caci buzduganul armasului, lovind-l drept in frunte, il dobori la pamint.- A! voi ocariti pre domnul vostru! striga acesta; la ei, flacai! in minut, toti slujitorii de pe la spatele boierilor, scotind junghiurile, ii lovira; si alti ostasi, adusi de capitanul de lefecii, intrara si napustira cu sabiile in ei. Cit pentru Lapusneanul el luasa pre Motoc de mina si se trasesa linga o fereastra deschisa, de unde privea macelaria ce incepuse. El ridea; iar Motoc, silindu-se a ride ca sa placa stapinului, simtea parul zburlindu-i-se pe cap si dintii sai clantanind. si cu adevarat era groaza a privi aceasta scena singeroasa. inchipuiasca-si cineva intr-o sala de cinci stinjeni lunga si de patru lata, o suta si mai multi oameni ucigasi si hotariti spre ucidere, calai si osinditi, luptindu-se, unii cu furia deznadejdei, si altii cu aprinderea betiei. Boierii, neavind nici o grija, surprinsi misaleste pe din dos, fara arme, cadeau far-a se mai impotrivi. Cei mai batrini mureau facindu-si cruce; multi insa din cei mai juni se aparau cu turbare; scaunele, talgerele, tacimurile mesii se faceau arme in mina lor; unii, desi raniti, se inclestau cu furie de gitul ucigasilor si, nesocotind ranele ce priimeau, ii stringeau pin-ii inaduseau. Daca vreunul apuca vreo sabie, isi vindea scump viata. Multi lefecii perira, dar in sfirsit nu mai ramasa nici un boier viu. Patruzeci si septe de trupuri zaceau pe parchet! in lupta si trinta aceasta, masa se rasturnase; ulcioarele se sparsesera si vinul amestecat cu singe facuse o balta pe lespezile salei. Odata cu omorul de sus, incepuse uciderea si in curte. Slugile boierilor, vazindu-se lovite fara veste de soldati, plecara de fuga. Putini care scapara cu viata, apucind a sari peste ziduri, dasa larma pe la casele boierilor; si invitind pre alte slugi si oameni boieresti, burzuluisera norodul si tot orasul alergase la poarta curtii, pre care incepuse a o taia cu protivire. Gloata se intarita din mult mai mult. Lapusneanul, pre care il instiintase de pornirea norodului, trimise pre armasul sa-i intrebe ce vor si ce cer? Armasul iesi.
- Ei, vornice Motoace, zise apoi inturnindu-se spre acesta, spune, n-am facut bine ca m-am mintuit de raii acestii si am scapat tara de o asa riie?
- Maria-ta, ai urmat cu mare intelepciune, raspunse mirsavul curtezan; eu de mult aveam de gind sa sfatuiesc pre m.ta la aceasta, dar vad ca intelepciunea mariei-tale au apucat mai nainte si ai facut bine ca i-ai taiat; pentru ca... fiindca... era sa... - Vad ca armasul intirzie, zise Lapusneanul curmind pre Motoc, care se invalmasea in vorba. imi vine sa poruncesc sa deie cu tunurile in prostimea acea. Ha, cum socoti si dumneata?
- Asa, asa, sa-i impuste cu tunurile; nu-i vreo paguba c-or muri citeva sute de mojici, de vreme ce au perit atita boieri. Da, sa-i omare de istov.
- M-asteptam s-aud asemene raspuns, zise cu otarire Lapusneanul, dar sa vedem intai ce vror. in vremea aceasta, armasul se suise pe poarta curtii si, facind semn, striga:
- Oameni buni! Maria-sa voda intreaba ce vreti si ce ceriti? si pentru ce ati venit asa cu zurba? Prostimea ramasa cu gura cascata. Ea nu se astepta la asemenea intrebare. Venise fara sa stie pentru ce au venit si ce vrea. incepu a se stringe in cete, cete, si a se intreba unii pe altii ce sa ceara. in sfirsit incepura a striga:
- Sa micsureze dajdiile! - Sa nu ne zapciasca!
- Sa nu ne mai implineasca! - Sa nu ne mai jafuiasca!
- Am ramas saraci! - N-avem bani! - Ne i-au luat toti Motoc! - Motoc! Motoc! - El ne beleste si ne prada! - El sfatuieste pre voda! Sa moara!
- Motoc sa moara! - Capul lui Motoc vrem! Acest din urma cuvint, gasind un eho in toate inimile, fu ca o schinteie electrica. Toate glasurile se facura un glas si acest glas striga: "Capul lui Motoc vrem".
- Ce cer? intreba Lapusneanul, vazind pre armasul intrind.
- Capul vornicului Motoc, raspunse.
- Cum? Ce? striga acesta sarind ca un om ce calca pe un sarpe; n-ai auzit bine, firtate! vrei sa suguiesti, dar nu-i vreme de saga. Ce vorbe sint aceste? Ce sa faca cu capul meu? iti spun ca esti surd; n-ai auzit bine!
- Ba foarte bine, zise Alexandru-voda, asculta singur. Strigarile lor se aud de aici. intr-adevar, ostasii nemaiimpotrivindu-se, norodul incepuse a se catara pe ziduri, de unde striga in gura mare: "Sa ne deie pe Motoc! Capul lui Motoc vrem!"
- Oh! pacatosul de mine! striga ticalosul. Maica preacurata fecioara, nu ma lasa sa ma prapadesc!... Dar ce le-am facut oamenilor acestora? Nascatoare de Dumnezeu, scapa-ma de primejdia aceasta si ma jur sa fac o biserica, sa postesc cit voi mai ave zile, sa ferec cu argint icoana ta cea facatoare de minuni de la monastirea Neamtului!... Dar, milostive doamne, nu-i asculta pre niste prosti, pre niste mojici. Pune sa deie cu tunurile intr-insii... Sa moara toti! Eu sint boier mare; ei sint niste prosti!
- Prosti, dar multi, raspunse Lapusneanul cu singe rece; sa omor o multime de oameni pentru un om, nu ar fi pacat? Judeca dumneata singur. Du-te de mori pentru binele mosiei dumitale, cum ziceai insuti cind imi spuneai ca nu ma vrea, nici nu ma iubeste tara. Sint bucuros ca-ti rasplateste norodul pentru slujba ce mi-ai facut, vinzindu-mi oastea lui Anton Sechele si mai pe urma lasindu-ma si trecind in partea Tomsii.
- Oh! nenorocitul de mine! striga Motoc smulgindu-si barba, caci de pe vorbele tiranului intelegea ca nu mai este scapare pentru el. incai lasati-ma sa ma duc sa-mi pun casa la cale! fie-va mila de jupineasa si de copilasii mei! lasati-ma sa ma spoveduiesc! si plingea, si tipa, si suspina.
- Destul! striga Lapusneanul, nu te mai boci ca o muiere! fii roman verde. Ce sa te mai spoveduiesti? Ce-i sa spui duhovnicului? ca esti un tilhar si un vinzator? Asta o stie toata Moldova. Haide! luati-l de-l dati norodului si-i spuneti ca acest fel plateste Alexandru-voda celor ce prada tara. indata armasul si capitanul de lefecii incepura a-l tiri. Ticaitul boier racnea cit putea, vrind sa se impotriveasca; dar ce puteau batrinile lui mini impotriva acelor patru brate zdravane care-l trageau! Vrea sa se sprijineasca in picioare, dar se impedeca de trupurile confratilor sai si luneca pe singele ce se inchegase pe lespezi. in sfirsit puterile ii slabira, si satelitii tiranului, ducindu-l pe poarta curtii mai mult mort decit viu, il imbrincira in multime. Ticalosul boier cazu in bratele idrei acestei cu multe capete, care intru o clipala il facu bucati.
- Iata cum plateste Alexandru-voda la cei ce prada tara! zisera trimisii tiranului.
- Sa traiasca maria-sa voda! raspunse gloata. si multamindu-se de asta jertfa, se imprastii. in vreme ce nenorocitul Motoc perea acest fel, Lapusneanul porunci sa radice masa si sa stringa tacimurile; apoi pusa sa rateze capetele ucisilor si trupurile le arunca pe fereastra. Dupa aceea, luind capetele, le asaza in mijlocul mesii pe incet si cu rinduiala, puind pe ale celor mai mici boieri dedesubt si pe a celor mai mari deasupra, dupa neam si dupa ranguri, pina ce facu o piramida de patruzeci si septe capatine, virful caria se inchia prin capul unui logofat mare. Apoi, spalindu-se pe mini, merse la o usa laturalnica, trase zavorul si drugul de lemn care o inchidea si intra in apartamentul doamnei. De la inceputul tragediei acestia, doamna Ruxanda, nestiind nimic de cele ce se petrecea, era ingrijita. Ea nu putea afla pricina zgomotului ce auzise, caci, dupa obiceiul vremii de atunci, femeile nu ieseau din apartamentul lor si slujnicele nu puteau risca in mijlocul unei ostimi ce nu cunostea ce este disciplina.Una din ele, mai indrazneata, iesind, auzise vorba ca este zurba asupra lui voda si adusese aceasta veste stapinei sale. Buna doamna, temindu-se de furia norodului, era spariata, si cind a intrat Alexandru, a gasit-o rugindu-se dinaintea icoanei, avind copiii pe linga dinsa.
- A! striga ea, slava Maicei Domnului ca te vad! Mi-au fost tare frica.
- Pentru aceea, precum ti-am fagaduit, ti-am gatit un leac de frica. Vina cu mine, doamna.
- Dar ce tipete, ce strigari se auzeau?
- Nimic. Slujitorii s-au fost luat la sfada, dar s-au linistit. Zicind aceste, lua pre Ruxanda de mina si o aduse in sala. intru vederea grozavii privelisti, ea slobozi un tipet strasnic si lesina.
- Femeia tot femeie, zise Lapusneanul zimbind; in loc sa se bucure, ea se sparie. si luind-o in brate, o duse in apartamenturile ei. Apoi inturnindu-se iarasi in sala, gasi pre capitanul de lefecii si pre armasul asteptindu-l.
- Tu pune sa arunce peste zid hoiturile cinilor acestora, iar titvele sa le insire pre zid, zise lefeciului. Iar tu, adresindu-se catre armas, sa-mi pui mina pe Spancioc si pe Stroici. insa Stroici si Spancioc erau acum aproape de Nistru. Gonasii ii ajunsera tocmai cind treceau hotarul:
- Spuneti celui ce v-au trimis, striga catra ei Spancioc, ca ne vom vedea pin-a nu muri!

Acum lucrurile sunt simple, chiar foarte simple de interpretat, căci viața este aici lângă noi și așteptările noastre sunt cam aceleași, căci natura umană nu se schimbă bătând din palme.
Mulți spun că cel mai bine trebuie ca la fiecare moțiune de cenzură să se dea la Tv piesa O scrisoare pierdută a lui Ion Luca CARAGIALE. Subscriu. Numai că azi, trebuie recitit acel capitol al III-lea din nuvela lui NEGRUZZI.



19 iunie 2019

Tuesday, June 18, 2019

Opoziția neunită

Am spus și mă repet: atât timp cât opoziția nu se va uni așa cum a făcut-o cu CDR și cu DA, nu se va produce nicio schimbare semnificativă în politica românească. Se pare că acum apare un lider al opozițiai în persoana lui Rareș BOGDAN care deține:
- arta dialogului,
- verbul unificator,
- carisma noului,
- atitudine de învingător,
- calitatea de a aprecia,
- nuanțe în abordări,
- știința respectului,
- calmul necesar.
Rareș BOGDAN este cu adevărat acel number one de care opoziția are nevoie, căci discursurile lui Traian BĂSESCU, Ludovic ORBAN, Dan BARNA, Eugen TOMAC sunt:
- individuale,
- aspre,
- bolovănoase,
- ortogonale,
- simpliste,
- monotone,
- previzibile,
fără vreo șansă de a duce la închegarea unei mișcări unitare la nivelul întregii opoziții, iar el, acest Rareș BOGDAN se detașează prin calitățile lui în a fi exact ceea ce opoziția are nevoie, adică în liderul acesteia.
Dacă-i luăm rând pe rând pe toți cei care se cred voci ale opoziției și-i vom analiza, vom vedea că niciunul nu are ușa deschisă spre dialog cu noul venit dinspre centru-stânga, în postura de șef de partid de opoziție, adică spre Victor Viorel PONTA. Singurul cu care PONTA ar discuta ca de la egal la egal este Rareș BOGDAN, ceilalți fiind foști critici vehemenți și ireconciliabili ai acestuia din vremurile când PONTA era premier. 
Ieri s-a văzut că opoziția neunită nu a reușit să răstoarne guvernul, ceea ce înseamnă că aceasta mai are mult de lucrat până a veni cu o moțiune de cenzură de succes. 
Fără un nume de premier, opoziția neunită nu va avea succes să treacă o moțiune de cenzură.
Fără o listă de miniștri profesioniști, valoroși și credibili cu adevărat, opoziția neunită nu va avea succes să treacă o moțiune de cenzură.
Fără un program exact, realist și articulat care să evidențieze măsuri de redresare economică, opoziția neunită nu va avea succes să treacă o moțiune de cenzură.
Fără un dialog productiv cu deputații puterii, nebazat pe trădări primitive, opoziția neunită nu va avea succes să treacă o moțiune de cenzură.
Mai este mult până departe, dar setul de alegeri care urmează vor forța pe membri opoziției să se trezească la realitate încât:
- să vină cu un candidat unic la prezidențiale,
- să schimbe discursul,
- să devină serioasă și preocupată,
- să abandoneze populismul,
- să devină practică și eficientă.
Orice altă abordare nu va face altceva decât să facă din PSD acea forță care să-și contiune drumul netulburată prin istorie și să rămânem tot fără autostrăzi, fără producție, rostogolind niște bani ca ăn vremurile bune care au precedat criza economică, fărăp a determina o criză, ci o creștere economică nesănătoasă, artificială și cu multe elemente sclipicioase care nu duc la efecte benefice reale și pe termen lung pentru populație și pentru țară.



(18 iunie 2019)

Monday, June 17, 2019

Echilibrul nasol

Alegerile din 26 mai 2019 au redus sever dezechilibrul instaurat de PSD cu cei 46% ai săi de la alegerile din 2016. Acum există PNL cu 27%, USR cu 23% și PSD cu 20%, deci cu o ușoară îngăduință se va vorbi de un echilibru politic, cât de cât.
Cei ce au avut 20% cândva se consideră importanți. Cei ce aveau 15% cândva, se consideră acum foarte importanți. Manipularea din ultimii doi ani, a dus la reașezarea pe eșicherul politic al partidelor a PNL, USR și PSD, exact acolo unde ar trebui să fie niște partide într-o țară cu un nivel mediocru de dezvoltare economică și unde autostrăzile sunt cam absente din peisaj.
Echilibrul acesta este nasol pentru că:
- două componente sunt de dreapta,
- partidul de stânga este în zbateri,
- momentul nu este cel optim,
- câștigătorul este altundeva,
- actorii sunt într-un zbucium perpetuu.
Se va vedea că perioadele următoare nu aduc modificări substanțiale de comportament, deși se vehiculează fraze mari, ca pe vremuri chestia cu interesul național. Se știe că totul se reduce la cașcaval, la deconcentrate, la sinecuri, căci acum nu este vorba de o revoluție, ci de o rotire a cadrelor, care vor trece de pe planul al III-lea și al IV-lea pe pozițiile unu și doi, prin rodacă cu ocupanții locurilor unu și doi de la PSD. 


(17 iunie 2019)

O familie de prezidențiabili

Asist de la un timp la un spectacol foarte interesant, ca să nu spun bizar, în care se vede lipsa de aprofundare a managementului politic la niște personaje pe care eu le consideram cu totul altfel.
Mă refer la Florentin PANDELE și la soția sa Gabriela FIREA, amândoi primari, unul al unei localități cu numele de Voluntari, iar celălalt primar al Bucureștiului.
Eu am văzut mulți politicieni care, atunci când se privesc în oglindă se văd Bead PITT, respectiv, Angelina JOLIE, dar nu atât de mulți pe metrul pătrat ca pe Dâmbovița.
Florentin PANDELE este primarul unei localități care:
- nu are sași în ea,
- nu a fost capitală culturală europeană,
- nu s-a remarcat prin ceva cu totul special ca retrocedări.
Gabriela FIREA este acel primar al Capitalei care:
- doar a promis un spital metropolitan,
- a vorbit foarte mult și l-a certat pe cel plecat trei ani și jumătate,
- a vorbit despre proiecte la timpul viitor și după trei ani nu s-a văzut mare brânză,
- dorea proiecte de mare anvergură precum centura și metroul, fără să fi dovedit eficiență în proiecte ceva mai mici.
În concluzie, nici Florentin PANDELE și nici Gabriela FIREA nu vor fi prezidențiabili pentru că:
- nu au anvergură,
- nu au dovedit eficiență,
- doar vorbesc,
- își doresc doar ei acest lucru.
Stau și mă întreb, cum este posibil să arunci bani pe fereastră, știind 100% că șansele sunt nule pentru a strânge semnăturile și pentru a intra în cursă pentru alegerile prezidențiale, cu șanse la locurile 1-6 într-o ierarhie a sondajelor realiste cât de cât?
Va trebui doar să luom ca o simplă pagină de istorie umoristică ceea ce se întâmplă cu Florentin PANDELE și cu Gabriela FIREA, ca prezidențiabili, unul autopropus, altul aflat într-o situație extrem de delicată, situație în care în mod normal tăcerea ar fi cu mult mai bine primită de cei care trăiesc aici, pe plaiurile noastre cele mioritice, chiar dacă jurnaliști de duzină vor știri, șocuri și exclusivități.







(17 iunie 2019)

Sunday, June 16, 2019

Criza forței de muncă în Ro

Menținerea salariilor în mediul privat, dar și la stat la un nivel absolut ridicol, a determinat migrarea forței de muncă de toate categoriile de la supercalificați la necalificați, în țările unde câștigurile sunt cu mult mai mari, adică în țări precum Anglia, Germania, Spania, Italia și Franța.
Lipsa unei viziuni pe termen mediu și lung a politicienilor de la București, care nu-și văd nici măcar lungul nasului, a făcut să se ajungă la situația că 4 milioane de concetățeni de-ai noștri să-și ia lumea-n cap și să plece în bejenie, oricum la mai bine decât la a rămâne în Ro ca sclavi, milogi și disprețuiți.
Încercarea timidă a guvenelor PSD+ALDE de după decembrie 2016 de a majora salarii și pensii se dovedește ineficientă, căci cineva care are altundeva 1500 de euro, nu va reveni în Ro dacă salariul a crescut la noi de la 400 la 900 de euro.
Dacă vor fi cerate alte avantaje pe lângă creșteresa salariului, cu siguranță că oamenii vor cântări și vor lua decizia de a se întoarce acasă. Cum așa ceva nu se întâmplă și mediul de afaceri le este absolut ostil, birocrațiia este absolut criminală și toate ușile le sunt trântite în nas, iar corupția este endemică, clar că criza de forță de muncă nu se va atenua, ci se va adânci și mai mult, ceea ce va duce la un adevărat dezastru economic, pentru că aici nu ai cum să vorbești de robotizare și informatizarea în producție, din moment ce investițiile adevărate nu există.


(16 iunie 2019)

Saturday, June 15, 2019

Uitarea de la 30 de ani

13-15 iunie 1990 reprezintă o pagină de Ev Mediu pentru istoria noastră, căci mineriada aceea ne-a aruncat 200 de ani în urmă, arătând cât de barbari suntem și cât de needucați am ajuns. Știu cu exactitate ce era atunci, căci m-a prins în București și numai întâmplarea a făcut să nu iau și eu ciomege de la minerii înfierbântați și bine struniți de cei ce doreau să-și conserve privilegiile în societarea care se înfiripa.
Observ că azi este cu mult mai important să discutăm despre lucruri mărunte, despre personaje insignifiante, despre evenimente de alcov și despre banalități absolut neinteresante, decât despre mineriada aceea cumplită, în care Bucureștiul a fost violat de forțe primare, bine dirijate și incitate adecvat de persoane deloc întâmplător aflate în anumite locuri, căci executau și ele misiuni, chiar dacă înfățișarea de gospodine sau de banali trecători îi induceau în eroare și pe cei mai avizați experți în studiul manipulărilor perfecte.
Nu vreau să discut aici despre ceea ce s-a întâmplat atunci, căci și acum după 30 de ani plutește un mister suspect asupra mineriadei, tratată ca eveniment și despre care se sugerează că istoricii ar trebui să se ocupe. Imprescriptibilitatea crimelor face ca mineriada să stea sub lupa justițției, dar tare teamă îmi este că tătărgănarea va face ca toate crimele să fie prescrise din lipsă de criminali și istoria să analizeze ce și cum a fost atunci, totul devenind o poveste tristă și nu o sentință care să genereze irepetabilitatea acelor fapte, prin consecințele care le-ar urma.
Societatea românească este de o superficialitate teribilă, iar legislația de aici are atât de multe lacume încât permite ca:
- albul să devină negru prin interpretare,
- doi adunat cu doi să facă oricât vrea mușchiul nostru,
- lunile anului să fie 13 în loc de 12,
- ceea ce vedem să fie numai efecte iluzorii.
Așa că, după 30 de ani de la mineriade, suntem tot atât de neștiutori exact ca în acele zile și ne privm, unii pe alții cu aceeași blândețe nepermisă, căci prin votul nostru am trimis în Parlament mediocrități consacrate și am adus turnătoria și lipsa de onoare la rangul de repere de urmat pentru a reuși în viață.


(15 iunie 2019)

Perspectivele lui Victor Viorel PONTA

Despre Victor Viorel PONTA am scris destul de mult, fără a avea opinii favorabile, căci a făcut gafe, una după alta și le voi enumera, spre aducere aminte:
- și-a lăsat partidul vraiște,
- a demisionat din funcția de premier fără a da o justificare,
- a acceptat să fie pe bannerele altui partid decât PSD la alegerile din decembrie 2016,
- a acceptat să fie secretar general al guvernului, izolându-se în clădirea din Victoriei,
- și-a plagiat teza de doctorat,
- a aruncat tot felul de bizarerii în piață despre sticle de vin,
- a acceptat list to do,
- a semnat un pact cu.
L-am auzit vorbind despre candidatura sa din anul 2024 și deja mi s-a făcut milă de el, căci traiectoria lui Victor Viorel PONTA este doar picajul politic, el, deși tânăr fiind, este epuizat politic, fără nicio șansă de revenire.
Într-un articol scris ceva mai demult, am arătat că Victor Viorel PONTA pentru a candida în 2024 trebuia, ca după retragerea din funcția de premier să:
- facă o fundație,
- vină cu idei practice și eficiente pentru țară,
- se contureze ca o personalitate puternică,
- devină un fel de guru al națiunii,
- fie chemat de liderii importanți ca să le ofere consultații,
- dea din nou doctoratul, dar pe bune,
- scrie cărți,
- țină conferințe la care lumea să vină și să stea cu gura căscată,
- aibă emisiuni speciale în care el să vină ca un înțelept.
Victor Viorel PONTA s-a complăcut în acțiuni mici, care i-au evidențiat minusurile de caracter, de cultură și de anvergură, trimițându-l iremediabil în jos, cât mai jos, până la dispariția iminentă din scena politică.
Ca o concluzie: nici dacă va face ceea ce i s-a recomandat începând cu mâine, Victor Viorel PONTA nu va avea nicio șansă de a fi învingător la prezidențialele din 2024, căci atunci un alt tip de politician va fi pe piața politică a țării, în niciun caz un tip mic, fără strategie și cu valoare expirată, așa cum este Victor Viorel PONTA.

(15 iunie 2019)

Friday, June 14, 2019

Spre o nouă soluție imorală

Dacă ne aducem aminte, Traian BĂSESCU s-a dus la GRIVCO și l-a convins pe Dan VOICULESCU să se despreindă de binefăcătorul său PSD, ca puțin timp mai târziu, același Traian BĂSESCU să numească acea alianță ca fiind o soluție imorală, dar necesară schimbării traiectoriei politice a țării, ceea ce a făcut la 10 ani PDL-ul să stea bine-mersi la guvernare, iar Traian BĂSESCU să conducă exact după cum a avut proiectul său de țară, transformând statul într-un stat mafiot, după spusele sale.
Vedem acum scena aceeași, numai că nu prezidentul s-a dus la împricinatul PONTA, ci invers, împricinatul PONTA s-a dus la opoziție, să-și ofere serviciile de mare mediator. 
Nefericitul Victor Viorel PONTA, caută acum și el, după gravele erori făcute, să-și găsească drumul, afundându-se într-o combinație care-i va fi total nefavorabilă, exact cum i-a fost și predecesorului său în ale soluțiilor imorale.
Cineva îmi spunea o poveste despre un tip care era extrem de sensibil în a-și schimba șosetele. Cum se folosea de o pereche de șosete o zi, o arunca la coșul de rufe murdare, nemaifiind interesat ce se întâmplă cu ele, căci avea o servitoare care le ducea ma mașina de spălat, apoi le rostuia în sertar pentru a fi folosite cu o altă ocazie.
Numai că în politică foamea este foarte mare și refolosirea nu mai este posibilă, căci alții vin să-și ofere serviciile de șosete cu unică utilizare, ceea ce se vede cu ochiul liber, mai ales la cei care se prezintă gata de sacrificiu dacă țara le-o cere, dar în realitate doresc să intre în cărți și să fie băgați în seamă. APR, PUNR, nu sunt numai acronime, ci sunt momente de istorie, care au semănat unui zumzet de bondar pe lângă stupul albinelor harnice.


(14 iunie 2019)

Politiceni mărunți și nedemni

Zilele acestea am avut ocazia să văd politiceni:
- mărunți,
- nedemni,
- nepregătiți,
- guralivi,
- primitivi,
- grăbiți,
- superficiali,
gata să iasă și ei în față pentru a culege firimiturile de la masa bogaților, făcând în reralitate un spectacol jalnic, josnic și jegos, pentru că marea artă nu le este la îndemână.
Există oameni hărăziți de natură să ocupe doar locul al patrulea sau cel mult locul al treilea, niciodată locul întâi și arareori locul al doilea. Indiferent ce ar face ei, tot în umbră rămân pentru că le lipsește:
- sclipirea,
- verbul,
- carisma,
- gestul,
- poziția,
- timbrul,
- privirea,
adică exact acele elemente care să capteze atenția celor care-i ascultă, îi privesc și încearcă să identifice liderul.
Unii dintre ei se mai scapă cu câte o zicere mai tare, ca să atragă atenția, numai că se afundă și mai rău în haznaua de unde abia ieșiseră, puțind îngrozotor.
În politică doar o singură dată se semnează un cec în alb de către cetățeni. A doua șansă nu există. Cei care cred că păcălesc pe cetățean fac cea mai mare eroare, căci cetățeanul are așteptările lui și politicianul care nu-i satisface o parte importantă din acele așteptări, îl rejectează cu ărima ocazie pe oliticianul mărunt, nepriceput și guraliv.
Să privim în jur. Se reasfaltează străzi nici după trei ani. Se schimbă borduri. Se pun dale colorate pe trotuare și sunt sigur că peste doi ani vor fi denivelate, vor fi lipsuri și le va mânca ploaia și zăpada, căci au calitate îndoielnică aceste date.
Politicienii mărunți doar:
- vorbesc,
- promit,
- profită,
- se îmbogățesc,
- aruncă vorbe de duh,
- se cred deasupra tuturor,
- nu se implică,
- folosesc verbele la viitor,
- trag semnale de alarmă,
- critică,
- atenționează,
- ironizează,
- fac pe arbitrii.
Politicienii adevărați:
- construiesc,
- vin cu idei,
- lasă în urma lor ceva durabil,
- muncesc,
- sunt în slujba celor care i-au ales,
- nu dorm pe ei, 
- nu se plimbă.
Acum este mare vânzoleală în PSD și mulți politicieni mărunți de acolo se umflă în pene și încearcă să cotcodăcească și ei, uitând că niciun cocoș nu a făcut vreodată un oușor, oricât de mult s-ar fi străduit sărăcuțul de el. Mi se face și milă de cei care când se uită în oglindă se văd Brad PITT sau de cele care uitându-se în oglindă se văd Angelina JOLIE și caută să se comporte ca atare, arătând-și micimea și limitele, devenind și mai kici și mai neînsemnați și mai nedemni de dregătorii.
Toți cei despre care am scris aici, nu au nici viziune, nici strategie și umblă besmetici de colo-colo, crezând că menirea lor este să fie în capul mesei, dar nu oricum, ci invitați, deși nu s-au remarcat cu nimic altceva decât prin vorbe goale, plagiat și lipsă de acțiune.



(14 iunie 2019)