N-aș fi abordat niciodată acest subiect dacă nu aș fi văzut un film cu un final neașteptat. Un tip copt se îndrăgostește de o fetișcană pe o rețea de socializare. Tot de acea copilă se îndrăgostește un tânăr. Maturul află și devine gelos. face el ce face și-l omoară cu sadism pe tânăr. Poliția intră pe fir. Maturl află că de fapt nu copila era personajul real, ci mama ei care furase identitatea fiicei. Când a văzut-o pe hoașcă și-a dat seama că tot ceea ce a făcut a fost cap-coadă o prostie și nu una oarecare, ci una groaznică.
Îmi închipuiam eu ceva, bănuiam eu ceva, dar filmul acela mi-a deschis ochii. Pe rețelele de socializare se întâlnește o mare diversitate de oameni, exact ca și în lumea reală.
Am văzut situații în care o persoană se recomanda părinților fetei inginer care lucra la o mare uzină, iar el era în realitate fără liceu, fără meserie dar un coate goale, prezentabil, care știa să vorbească și să farmece o fătucă fără experiență și să fraierească niște părinți onești.
Dicționarele numesc astfel de persoane escroci sentimentali.
Am văzut persoane în armată care scriau unor gagici scrisori foarte siropoase și puneau în plic pozele altora. Sunt sigur că primeau răspunsuri pline de drăgălășenie, mai ales că în poze apăreau bărbați prezentabili, înalți și cu privire sinceră. Scrisul lor era îngrijit, că aveau studii superioare, iar textele bănuiesc erau înflăcărate, interminabile și mai ales curajoase. Nu știu ce finalități au avut pentru că armata în vremurile acelea a durat numai 4 luni, dar care au părut 4 ani.
Cu e-mailul și cu rețelele de socializare apar riscuri cu mult mai multe în legătură cu persoanele care sunt ceva și se dau altceva numite catfishs, dar care în toate cazurile:
- aleg un profil fals orientat pe obiectiv;
- profilul lor real este absolut ortogonal cu profilul fals;
- au obiective precise;
- definesc exact grupul țintă;
- știu metodele de abordare;
- calculează fiecare pas;
- urmăresc maximizarea eficienței;
- se mulează perfect pe profilul fals;
- știu cum să iasă din clinciuri;
- nu sunt interesate de ce se întâmplă în jur;
- dezoltă numai traiectorii calculate;
- aleg momentul optim pentru lovitură.
În viața reală foarte multe persoane consideră că le știe pe toate și că se află deasupra celorlalți, drept care comunicarea cu cei din jur este stopată, pentru că aceste persoane consideră că nu au ce discuta cu cei din jur, că de la aceștia nu au ce sfaturi primi, că opiniile celor din jur sunt foarte proaste, fără nicio valoare. Tocmai de aceea aceste persoane fac progrese în direcții greșite și nu au niciodată puterea să recunoască tocmai faptul că au greșit și să-și asume greșeala.
Aceste persoane care apar cu profiluri false, catfishs, reușesc să obțină de la cei din grupul țintă asupra cărora operează:
- fotografii în diferite ipostaze;
- filme cu conținut special;
- texte dirijate spre direcția dorită de ei;
- acțiuni cu traiectorie și finiș impus;
- promisiuni extrem de dure, dar ferme;
- derularea unor tranzacții în avantajul lor;
- secrete care au stat foarte bine protejeate;
- acte de donație dintre cele mai diverse;
- schimbări inutile de destine.
Unii spun că este greu, dacă nu imposibil de depistat persoanele de genul catfishs, dar adevărul este numai parțial pentru că cu un pic de maturitate și inteligență toate lucrurile se rezolvă, mai ales marile adevăruri, legate de și mai marile falsuri.
Prima ideie este de a studia contextul pentru a vedea diversitatea grului țintă. Un profil fals niciodată nu are cum să gândească spre legea normală a lui Gauss repartizarea profilurilor sale de contacte.
A doua ideie este de a studia continuitatea elementelor de discurs pentru demersurile pe care le întreprinde în timp.
A treia ideie este de a analiza complexitatea, diversitatea și durata schimburilor de mesaje.
A patra ideie este de a face măsurători cantitative legate de diversitatea elementelor de vocabular.
Mai sunt și alte lucruri, dar despre ele cu altă ocazie. În mâna fiecăruia stă poziția de victimă sau învingător, iar elementele de naivitate când se operează cu informații incomplete nu funcționează niciodată, scuzele fiind ultimul lucru pe care fiecare dintre noi trebuie să-și asume.
Chiar în clipa de față am identificat niște catfishs într- rețea de socializare nu așa de cunoscută ca facebook, care se cred persoane speciale, de încredere. Dar zic eu că în 97,153954% am arme de protecție pregătite, gata de asalt, cu randament de 100%.
(29 noiembrie 2017)